De spanning blijft: De Pion I – Krimpen a/d IJssel 4-4

In de 8e ronde van de KNSB-competitie was er een meer dan virtuele kans dat het eerste team van De Pion reeds een ronde voor het eind van de competitie de kampioensvlag kon hijsen. Daartoe moest gewonnen worden van Krimpen a/d IJssel, en HWP Sas van Gent 2 moest niet winnen van Oegstgeest.

Welnu, beide voorwaarden zijn niet vervuld, zodat de confrontatie met HWP in de laatste ronde bol staat van de spanning.

Zowel Krimpen als De Pion waren op volle oorlogssterkte opgekomen. De wedstrijd verliep vrij regelmatig, zij het dat De Pion aan het eind een matchpunt liet liggen.

Als eerste won Pim Eerens op bord 8 van Frits van Duin. Pim schoof zijn tegenstander recht toe recht aan van het bord. Een damewinst in de slotstelling was de apotheose, maar op dat moment stond Pim al totaal gewonnen.

Vervolgens speelde Charles Kuijpers op bord 3 remise tegen Dick Brus na een krankzinnige partij. Brus bracht met wit direct na de opening een dubbel stukoffer dat regelrecht naar mat leek te gaan. Charles had echter tevoren de nodige ressources gezien. Niettemin dook het ene na het andere matbeeld op. Vanuit een zeer ongelijke materiaalverhouding ontstond plotseling een remisestelling.

Vervolgens bracht Robert Schuermans op bord 4 resultaat binnen, en inderdaad: zijn status als absolute topscorer van de KNSB-competitie duurt voort! Vanuit een onduidelijke stelling scoorde Robert tegen Henk Greevenbosch vanuit een Koningsgambiet zijn achtste punt op rij.

Op bord 2 keek Andy Baert tegen Krimpen-topscorer Robert van Keulen lange tijd tegen een prettige stelling aan; die verzandde echter in een toreneindspel dat remise werd.
Bert van Ael speelde tegen Marcel Glissenaar op bord 7 geen gelukkige partij. In het middenspel verloor hij een pion zonder enige compensatie en werd in een paardeindspel vakkundig uitgeteld.

Er waren bij de stand van 3-2 voor De Pion nog drie partijen gaande. De vooruitzichten op twee matchpunten waren reƫel. Weliswaar stond Peter Kuijpers verloren, maar Ludo Tolhuizen stond gewonnen en teamleider Marc Dogge had minimaal remise.
Hoe anders zou het lopen!
Marc Dogge besloot op bord 5 tegen Peter Glissenaar in te gaan op een remisevariant.
Ludo Tolhuizen speelde immers een gewonnen toreneindspel tegen Hans van Nieuwenhuizen. Helaas ging Ludo tot verbijstering van de alleswetende omstanders in op een herhaling van zetten terwijl hij op twee manieren direct kon winnen.

Peter Kuijpers tenslotte kwam op bord 6 minder uit de opening tegen Jessica Derksen-Harmsen en werd gewoon kansloos weggespeeld.
Kortom, slechts een gelijkspel werd ons deel. De beslissing in de strijd om het kampioenschap valt daarmede gelukkig pas in de laatste ronde, uit in Sas van Gent.

Geef een reactie