De Pion verlies eerste ronde meesterklasse

De ochtend begon met het vroege gekrijs van de wekker. Een keer omdraaien en er toch maar uit. Een verfrissende douche en op richting Roosendaal. Onderweg kwam ik zowaar Bo in Wouw tegen en sprong bij mij in de auto. Met de radio aan en RHCP opstaande, was Bo gelijk wakker.
In Roosendaal was het nog even wachten op de gebroeders Colijn, alvorens we richting het Baarnse afreisden. Op locatie aangekomen zagen we dat Frans Peeters en Erik van Elven ook net gearriveerd waren. Met een aantal man hebben meegeholpen alles klaar te zetten, want we waren toch vroeg.
Ongeveer een half uur later dan gepland kon er begonnen worden met de eerste ronde. De Pion moest tegen het als 6de geplaatste SHS 1 (Haarlem), met een gemiddelde rating van 2016.

De Pion – SHS 1
(De Pion op de oneven borden met zwart)

Stefan Colijn – Daan in ‘t Veld
Martijn Blom – Michiel Sijpkens
Ngo Hin Cheng – Hugo Gorissen
Bo de Veth – Lowie van Oers

Martijn Blom had het waarschijnlijk laat gemaakt gisterenavond en zag alles niet zo helder als zijn tegenstander. In een Franse opening moest hij een stuk geven voor drie pionnen, maar later bleek dat er meer vanaf moest en uiteindelijk de partij ook in het nadeel van hem werd beslecht.

Daan in ’t Veld bouwde een vreemde stelling op, waar geen logische samenhang te vinden was. Stefan stond gestructureerder, maar had geen aanvalsdoelen direct voor ogen. Door een onnauwkeurigheid was een goedgeplaatste aanval door Stefan niet meer af te keren en gaf na een aantal zetten op.

Bo speelde een vreemde opening, maar hij kwam duidelijk beter te staan. In het begin won hij een pion en kwam in een gewonnen eindspel, maar ik had reeds vernomen dat hij zelfs met twee pionnen meer op de vrijdagavond niet van Stefan had kunnen winnen. Uiteindelijk gaf Lowie van Oers na (te) lang doorspelen toch op.

Ngo Hin Cheng kwam in gelijke stelling uit de opening, maar in het middenspel werd zijn pionnenstructuur aangetast en kreeg een dubbelpion. Ngo wist het lange tijd remise te keepen en ik had verwacht dat het ook deze uitslag zou worden. De kansen die Ngo zag, waren mijn inziens minimaal en zeker tegen een speler van dat kaliber. Hugo maakt goed gebruik van zijn paard en wist Ngo in ‘zugzwang’ te dwingen en won hierdoor het pionneneindspel.

Een verliespartij met 3-1 in de eerste ronde. Het is niet prettig, maar eigenlijk was dit wel een uitslag die verwacht werd door ondergetekende.

Geef een reactie