De Pion I – Voerendaal 2 6-2

De thuiswedstrijd tegen het Zuid-Limburgse Voerendaal 2 werd met spanning tegemoet gezien. De sympathieke zuiderlingen hebben een behoorlijk arsenaal aan sterke spelers.

De wedstrijd is echter nooit echt spannend geweest. Vrij snel stond het al 4 ½ – ½ en dat ging als volgt.

Al een half uur na aanvang was er enig geluid in de zaal dat duidde op beëindiging van een partij. Op het derde bord ontstond in de partij van Andy Baert met zwart een kortsluiting bij de witte troepen, aangevoerd door Marcel Winkels. Hij bracht een positioneel pionoffer dat niet alleen niets opleverde, maar hij liet zich pardoes mat in één zetten. Daar zit je dan de hele middag in Roosendaal…..

Even later vroeg Rogier van Loon op bord 6 of hij remise mocht maken. Gelet op zijn stelling en de stand op de overige borden was dat geen probleem voor de teamleider.

Ludo Tolhuizen speelde op bord 2 een prima partij tegen Tom Bus. In een Ben-Oniachtige structuur zonder c4 kwam de zwarte stelling al snel onder druk. Ludo won een kleine kwaliteit en toen Tom op de 23e zet blunderde ging zijn koning mat. Ludo deed er langer over dan Fritz11, maar hij speelde met de zekerheid dat het niet meer fout kon.

Van de partijen die daarna werden beslist, heb ik niet veel gezien door de stress van mijn eigen partij. Stefan Colijn bleek op het eerste bord te hebben gewonnen van Camiel Peerlings die eerst nog een remiseaanbod had afgeslagen. De Voerendaler ging in zijn winstpogingen te ver.

Vervolgens won Jan Schuurmans (dit seizoen onze superinvaller) op het vijfde bord met zwart van Luc Zimmermann. In een Aljechin-achtige stelling werd een zware positionele strijd uitgevochten. Hoe de beslissing tot stand kwam heb ik gemist. En zo was de eerder gereleveerde stand bereikt.

David DuPont speelde op bord 8 met wit tegen de talentvolle nog zeer jonge –geboortejaar 1995!- Diana Dalemans. David speelde tegen een soort Ben-Oni Wall en deed dat solide. Zwart liet zich verleiden tot het creëren van een gedekte vrijpion op e4, doch die belemmerde slechts het zwarte spel. David nam het heft in handen via de b-lijn en schoof de partij gedecideerd naar winst.

Peter Dankers had op bord 4 weer zijn gebruikelijke tijdverdeling geëtaleerd: heel veel tijd voor heel weinig zetten. Tegenstander Jurgen Fuhs kreeg al snel enig initiatief op de damevleugel, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een toren-paardeindspel met een pluspion voor de zwarten. Fuhs speelde dat bekwaam uit.

Als laatste was teamleider Charles Kuijpers op bord 7 bezig met zwart in een poging om een totaal verloren stand te houden, die was ontstaan na enkele missers in tijdnood. Tegenstander Jan Fober slaagde er in het laatste uur niet in zijn enorme voordeel te gelde te maken. Het enige wat Charles kon doen, was zorgen dat er geen stukken meer geruild zouden worden en tegelijkertijd de tijdsdruk op te voeren. Dat lukte wonderwel. In de laatste minuten van de speeltijd tructe Charles zijn tegenstander waarna op voorstel van Jan tot remise werd besloten.

Gedetailleerde uitslag:

1. Stefan Colijn (2076) – Camiel Peerlings (2206) 1 – 0
2. Ludo Tolhuizen (2229) – Tom Bus (2176) 1 – 0
3. Andy Baert (2148) – Marcel Winkels (2071) 1 – 0
4. Peter Dankers (2120) – Jurgen Fuhs (2029) 0 – 1
5. Jan Schuurmans (2140) – Luc zimmermann (2044) 1 – 0
6. Rogier van Loon (2033) – Rob Merkx (1990) ½ – ½
7. Charles Kuijpers (1982) – Jan Fober (1972) ½ – ½
8. David DuPont (2008) – Diana Dalemans (1802) 1 – 0

Geef een reactie