De Pion I – RSC ’t Pionneke 4,5 – 3,5 de derde zege op rij

De wedstrijd tegen RSC ’t Pionneke (Roermond) was tot het eind spannend. De hele middag ging het op de borden vrijwel gelijk op totdat De Pion een voorsprong nam doordat het middenrif toesloeg.
De eerste remise viel op bord 2, waar Ludo Tolhuizen een klein voordeel tegen Guido Roijakkers niet kon verzilveren.
Niet veel later plaatste Michiel Bunnik met een remise-aanbod op de veertiende zet in een stelling vanuit de Bird-opening waar alle stukken en pionnen nog op het bord stonden, teamleider Charles Kuijpers voor een diabolisch dilemma. Beide spelers hadden al veel tijd geïnvesteerd in hun diepgravende zetten, en op de overige borden was het allesbehalve duidelijk. Na enig rondkijken nam Charles het aanbod aan. Als teamleider mocht hij daarbij uiteraard niemand consulteren.
Daarna kwam het eerste volle punt binnen. Pim Eerens op bord 5 had met zwart de dame van Geert Peeters gewonnen tegen toren en paard, doch wit leek door zijn ontwikkelingsvoorsprong goede kansen te hebben. Met sterk spel toonde Pim aan dat zulks maar schijn was, en haalde overtuigend de winst binnen.
Een van de meer zorgelijke stellingen voor De Pion werd door Robert Schuermans op bord 3 tegen Ivan Utama met nauwkeurige verdediging remise gehouden. Robert stond lange tijd op het punt van ademnood, doch hij bleef steeds voldoende lucht houden.
Op bord 4 zorgde Peter Dankers voor een fraaie overwinning. Na een dubbel pionoffer van Peter bleef zwartspeler Michaël Gerndorf met een geïsoleerde triplepion op de f-lijn zitten, die hem het spelen lastig maakte. Met sterk positiespel won Peter een stuk en schoof de partij in de aanval resulterend in een ondekbaar mat uit.
David Du Pont had op bord 8 tegen Paul Aben al snel overwegend spel. Zwart zat door een lastige penning van zijn e-pion voortdurend in de tang. In opkomende tijdnood van vooral de tegenstander speelde David het echter niet optimaal waarna de stelling in remise verzandde.
En daarmee was het 4-2 voor De Pion. Het tweede matchpunt was bepaaldelijk nog niet zeker want Stefan Colijn stond op bord 1 na manhaftig aanvalsspel inmiddels materiaal achter zonder reële tegenkansen, en Rogier van Loon had een lastig toreneindspel.
Jan van Mechelen hield zijn voordeel onverbiddelijk vast en won soepel.
Gelukkig voor De Pion rechtte Rogier zijn rug in het toreneindspel en wist ondanks verwoede pogingen van Eduard Coenen het felbegeerde halfje en daarmee het tweede matchpunt binnen te halen.
En zo won het eerste team voor de derde maal in successie met het kleinst mogelijke verschil.

De gedetailleerde uitslag:

1. Stefan Colijn (2066) – Jan van Mechelen (2169) 0 – 1
2. Ludo Tolhuizen (2224) – Guido Roijakkers (2197) ½ – ½
3. Robert Schuermans (2177) – Ivan Utama (2117) ½ – ½
4. Peter Dankers (2107) – Michaël gerndorf (2144) 1 – 0
5. Pim Eerens (2098) – Geert Peeters (2091) 1 – 0
6. Rogier van Loon (2042) – Eduard Coenen (2057) ½ – ½
7. Charles Kuijpers (1982) – Michiel Bunnik (1968) ½ -½
8. David Du Pont (2008) – Paul Aben (1905) ½ – ½

Geef een reactie