De Pion I – Promotie 3,5 – 4,5

BN/De Stem kopte op de eerste competitiedag: “Schakers De Pion titelfavoriet”. Argeloze lezers dachten natuurlijk dat de welingelichte journalist over ons tweede schreef doch bij nadere bestudering bleek het over het eerste te gaan.
Welnu, na de eerste wedstrijd kunnen de aspiraties van de twee spelers die erin geloven (de anderen willen helemaal geen kampioen worden!) voorlopig op sterk water. Een nederlaag tegen het overigens niet zwakke Promotie uit Zoetermeer werd ons deel.
In chronologische volgorde gebeurde het volgende:
Op bord 7 won Pim Eerens zeer regelrecht van een talentvol 15-jarig meisje, Pauline van Nies. Vervolgens speelde onze oude nieuwe ster Andy Baert op bord 2 in een Engelse partij een (uiteraard plus) remise tegen Igor Coene.
Charles Kuijpers (door de teamleider in een moment van onbezonnenheid op bord 6 geplaatst) moest in remise berusten na de hele partij beter te hebben gestaan. In het verre middenspel miste hij een voor de hand liggend plan dat tot groot voordeel zou hebben geleid.
Een blik op de overige borden leerde dat het niet goed ging. Al snel werd onze sterinvaller Erik van Elven op bord 8 uitgeteld, maar ja als je met wit de Franse ruilvariant speelt……
Marc Dogge (bescheiden op het derde bord) schijnt gewonnen te hebben gestaan tegen Van de Bergh, maar toen ik keek stond er een potremise-ongelijke-loperseindspel op het bord.
Peter Kuijpers (als CK op het vijfde bord, dat is karakter!) raakte in het middenspel de draad en drie pionnen kwijt, en verloor vrij kansloos.
Dat was dus 2,5-3,5. De stand op de resterende twee borden bood nog vage hoop op een gelijkspel. Robert stond goed tot gewonnen en Ludo verliest immers nooit.
Het liep echter anders. Ludo Tolhuizen op zijn eerste bord kon zijn slechte stelling niet houden tegen Bernard Bannink. Ten slotte won Robert Schuermans van Jacques Sibbing, die afwikkelde naar een volgens hem remise toreneindspel (a- en c-pion tegen niets). De praktijk leerde echter dat het met lichte tijdsdruk niet te verdedigen was.
Kortom: een nederlaag waarbij niets echt meezat. De druk van het titelfavoriet zijn is gelukkig voorlopig weggevallen.

Geef een reactie