De Pion I – HSC I 5,5-2,5; een goede start

Het nieuwe KNSB-seizoen is begonnen met een onvervalste Brabantse derby, die voor zover mijn herinnering strekt, nog nimmer heeft plaatsgevonden.
Het eerste team van De Pion speelde zijn eerste wedstrijd in klasse 2D tegen het Helmondse HSC. Qua ratings was het verschil niet zo groot, maar het werd een licht geflatteerde, doch ruime overwinning van 5 ½ – 2 ½ .
Halverwege de middag opende Pim Eerens met wit de score met een zeer rechtlijnige overwinning op Marco de Waard. Pim kreeg al snel een sterke druk op de koningsstelling van Marco en liet niet meer los. Het is niet teveel om vast te stellen dat zwart kansloos werd opgebracht.
Vervolgens vielen er twee remises. Marc Dogge (zwart) en Bart Dekker speelden op buigen of barsten in een zeer scherpe variant van het Nimzo-Indisch. Weliswaar bereikte Bart een eindspel met een tijdelijke pluspion, doch het evenwicht kwam weer tot stand.
De jeugdige Stefan Colijn debuteerde in het eerste team met een lichte plusremise. Weliswaar speelde hij in een sterk vervlakte stelling nog creatief op winst en sloeg een remiseaanbod af, maar dat resultaat was uiteindelijk onafwendbaar.
Op bord 4 speelde Andy Baert een puike partij tegen Sebastiaan Smits. Via wat zetverwisselingen kwam een stelling met Siciliaanse kenmerken op het bord waarbij wit alle troeven in handen had. Toen zwart een subtiele manoeuvre met h6 en Tg8 miste, werd hij hardhandig uitgeteld.
Zo stond het 3-1. Dit leek de teamleider gelet op de stand op de overige borden het juiste moment om een tactisch remise-aanbod te plaatsen. Tegenstander Maarten Smit nam het met minder tijd en weinig vertrouwen in de stelling aan. Er was overigens sprake van een dynamisch evenwicht.
Vervolgens won Jan Schuurmans door tijdoverschrijding van Hugo Faber. De stelling was hoogst onduidelijk doch het snelle spel van Jan had effect.
Daarmee waren beide matchpunten al binnen.
Op het eerste bord had Ludo Tolhuizen zwart tegen Ruben Venis. Beide spelers deden lange tijd weinig schokkende zetten. In opkomende tijdnood van Ludo werd het equilibrium verbroken. De partij eindigde abrupt door tijdsoverschrijding van Ludo (de eerste keer dat ik dat zie, in achttien jaar).
Wie is er nog niet besproken? Jawel, de topscorer van de afgelopen seizoenen, Robert Schuermans. Hij speelde op het tweede bord tegen Frans Janssen een zeer opmerkelijke partij. Robert heeft bij diverse materiaalverhoudingen substantieel materiaal achter gestaan, doch in de slotstelling had hij gewoon een gewonnen toreneindspel.
Het is nog te vroeg voor superlatieven. Overigens is inmiddels bekend geworden dat Robert een vriendin heeft. Zijn toekomstige tegenstanders kunnen gerust zijn; de empirisch te verwachten schaaktechnische depressie (ik spreek uit dertig jaar ervaring) is op komst. Oók als het geen postmatrimoniale is!

De Pion I HSC I

1. Ludo Tolhuizen (2247) – Ruben Venis (2275) 0-1
2. Robert Schuermans (2202) – Frans Janssen (2237) 1-0
3. Marc Dogge (2133) – Bart Dekker (2119) ½ – ½
4. Andy Baert (2130) – Sebastiaan Smits (2068) 1-0
5. Jan Schuurmans (2120) – Hugo Faber (2065) 1-0
6. Pim Eerens (2110) – Marco de Waard (2040) 1-0
7. Stefan Colijn (2076) – Reini de Waard (1983) ½ – ½
8. Charles Kuijpers (2026) – Maarten Smit (2006) ½ – ½

Geef een reactie