De Pion I – HSC Helmond 6-2

Het eerste team van De Pion trad met maar liefst drie invallers aan tegen het op volle oorlogssterkte opgekomen HSC (Helmond).
Wij misten Ludo, Robert, Peter en Pim, een overdadige aderlating. Teamleider Pim Eerens had voordat hij de lange latten opzocht, zijn uiterste best gedaan om geschikte invallers te vinden, en met kunst- en vliegwerk is dat gelukt.
De verwachtingen voor de wedstrijd waren niet hooggespannen. Spreekwoordelijk was wel dat op het aanvangstijdstip slechts vier spelers aanwezig waren, hetgeen mij het ergste deed vrezen.
Er is vanmiddag echter door eenieder voortreffelijk gespeeld, althans een overwinning van 6-2 wijst in die richting. Laat in de middag is mij gevraagd het teamleiderschap over te nemen, waardoor in dit verslag wellicht een loopje met de exacte werkelijkheid wordt genomen.
David DuPont was heel snel klaar op bord 7. Voor de 26 zetten van de partij had hij slechts 9 minuten nodig. Het was allemaal bekend, zo zei hij, inclusief de onmiddellijk fatale fout van zijn tegenstander.
Het tweede punt kwam van Marloes Peeters, die een voortreffelijke partij speelde, een kwaliteit won en de stelling met ijzeren hand uitspeelde.
De stand 3-0 werd bereikt door een soepele zege van Marc Dogge. In een complexe Siciliaan won hij eerst een kwal en vervolgens nog een stuk.
Schrijver dezes Charles Kuijpers kreeg toen in betere stelling remise aangeboden, hetgeen ik gelet op het feit dat Jan Schuurmans op dat moment winnend voordeel had, aannam om alvast beide matchpunten veilig te stellen.
Vervolgens speelde zich het enige drama voor De Pion I af. René van den Broek was een prima partij aan het spelen en had zijn opponent vrijwel overspeeld. Helaas gaf René zomaar een stuk weg, waarna de nederlaag een feit was. Het zou de enige nul voor De Pion worden.
Jan Schuurmans had kans gezien om zijn winnende voordeel fors te laten verwateren. Zijn tegenstander was echter zo vriendelijk om door een schaakje een toren weg te geven.
Stefan Colijn speelde een wonderlijke partij. Hij kwam gedrukt uit de opening, bevrijdde zich en gaf vervolgens op simpele wijze een stuk weg. Tegenstander Bart Dekker raakte in tijdnood enigszins de kluts kwijt door schijndreigingen voor echte aan te zien, en blunderde het stuk weer weg. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel met pluspion voor Stefan op het bord, wat hij in aanvang zeer onzorgvuldig speelde. Het werd tenslotte remise.
Als laatste speelde onze stand-in eerstebordspeler Andy Baert. Hij had in het middenspel een kwaliteit gewonnen, doch bewandelde onnodig moeilijke wegen om zijn voordeel te verzilveren. Toen zijn tegenstander de vlag streek, had Andy nog slechts 1 minuut en 29 seconden voor de rest van de partij, maar toen was het niet moeilijk meer.
Derhalve een eclatante overwinning van De Pion I; onze echte teamleider kan tevreden zijn.
Er moet mij nog wel van het hart dat ik het een bedenkelijke ontwikkeling vind dat het eerste in zeven ronden reeds 17 spelers heeft nodig gehad, en zelfs eenmaal met zeven man (in Voerendaal) is aangetreden.

De gedetailleerde uitslag:

De Pion I HSC Helmond

1. Andy Baert (2146) – Ruben Venis (2298) 1 – 0
2. Charles Kuijpers (2010) – Frans Janssen (2221) ½ – ½
3. Stefan Colijn (2018) – Bart Dekker (2144) ½ – ½
4. Marc Dogge (2141) – Sebastiaan Smits (2090) 1 – 0
5. Jan Schuurmans (2107) – Hugo Faber (2076) 1 – 0
6. Marloes Peeters (1929) – Bert van der Donk (2025) 1 – 0
7. David DuPont (1967) – Marco de Waard (1997) 1 – 0
8. René v d Broek (1846) – Maarten Smit (1980) 0 – 1

Geef een reactie