De Pion I – D4 5,5-4,5; er is niets op af te dingen

Na de geflatteerde en daarmee hoopgevende nederlaag tegen het sterke SMB stond vandaag de streekderby tegen D4 uit Oosterhout op de rol.
De wedstrijd was tot tegen het eind vrij spannend en eindigde in een volkomen verdiende overwinning voor De Pion. Het team van D4 was vrijwel op oorlogssterkte opgekomen, De Pion putte uit zijn twaalf basisspelers. Vandaag stonden Charles Kuijpers en Bert van Ael aan de kant.
De Pion begon sterk. Marc Dogge overspeelde Arlette van Weersel, die een finesse van het Spaanse middengambiet niet kende, volledig en won snel. Ook Pim Eerens won een partij uit één stuk. In het aangenomen damegambiet ging hij met zwart gewoon “op de gambietpion zitten”. Wit zag die nooit meer terug en werd vervolgens op de koningsvleugel (!) platgewalst.
Daarna kwam D4 sterk terug. Stefan Dockx had tegen Andy Baert een fraaie tussenzet waarmee zwart beslissende positionele averij opliep. Ook Peter Kuijpers verloor. Hij speelde met wit vrij planloos in een gesloten Franse opening en werd op krachtige wijze opgebracht door Vandenbussche.
Een zeer sterke partij leverde Helmut Froeyman af tegen IM Ekrem Cekro. In een min of meer gelijke stelling kostte het Cekro zeer veel tijd om een plan te vinden. In gierende tijdnood van Cekro hield Helmut het hoofd koel en incasseerde winnend materiaalvoordeel. Wederom een fraaie prestatie van onze nieuwe eerstebordspeler!
Vervolgens vielen er geruime tijd geen uitslagen. Na de eerste tijdnoodfase bleef Jan Schuurmans, die lange tijd gedrongen stond, doch daarna een kans op winnend voordeel miste, tegen Maykel Smits met een verloren toreneindspel zitten.
Onze puntenmachine Robert Schuermans leek ook vandaag in zijn partij tegen Wim Maes weer regelrecht op de overwinning af te stevenen. In een scherp en fraai gespeeld middenspel won hij een kwaliteit, die hij vervolgens teruggaf om een gewonnen eindspel met twee pluspionnen te bereiken. Enige tijd later kwam er zand in de machine. Een eindspel met ongelijke lopers met slechts een pluspion was potremise.
Paul Kuijpers speelde een puike partij. Nadat een voorgenomen remiseaanbod door teamleider Charles was verboden en Paul deze keer wél naar zijn vader had geluisterd, werd enig voordeel in het middenspel steeds verder uitgebreid. Tegenstander Henk-Jan Janssen geraakte in een wurggreep waar geen ontkomen aan was. Na stukverlies was het pleit beslecht. Het stond daarmee 4 ½ – 3 ½ voor De Pion.
De twee laatste partijen duurden lang. Ludo Tolhuizen stond moeilijk tegen IM Pieter Claesen met een pion minder. Hij had echter nog praktische kansen waardoor een remise door eeuwig schaak het resultaat werd.

Carlo Rens had al lange tijd een gewonnen stelling tegen NBSB-jeugdkampioen Frank van der Put. Het ging echter vrij moeizaam. De remise van Tolhuizen betekende dat Carlo in nog steeds vrijwel gewonnen positie remise kon aanbieden hetgeen door Van der Put gezien de stelling niet kon worden geweigerd. En daarmee waren de eerste matchpunten in de eerste klasse KNSB binnen.
Het was daarna nog lang onrustig in het onvolprezen clublokaal Hotel Merks.

De Pion I D4

1. Froeyman – Cekro 1 – 0

2. Tolhuizen – P. Claesen ½ – ½

3. Baert – Dockx 0 – 1

4. Schuermans – Maes ½ – ½

5. Schuurmans – Smits 0 – 1

6. Dogge – Van Weersel 1 – 0

7. Eerens – Van Vossen 1 – 0

8. Peter Kuijpers – Vandenbussche 0 – 1

9. Rens – Van der Put ½ – ½

10 Paul Kuijpers – Janssen 1 -0

Geef een reactie