De Pion I blijft winnen: 6-2 tegen Overschie

Vandaag was het voor De Pion een bijzondere dag. Vanwege het 75-jarig bestaan van de vereniging was er een gezamenlijke thuiswedstrijd georganiseerd van alle vijf teams die in de externe competitie spelen: twee in de KNSB-competitie en drie in de NBSB-competitie.
De tegenstanders van twee van onze “onderbondsteams” waren zo vriendelijk naar Roosendaal te komen terwijl ze eigenlijk een thuiswedstrijd hadden. Hulde voor Wolstad 2 en Oude Toren!

De organisatoren hadden alles perfect geregeld; de locatie (het Jan Tinbergencollege had volop ruimte ter beschikking gesteld) was prima, en de fourage was meer dan voortreffelijk (hartstikke goed, Dian!).
En zo konden 80 schakers de strijd aanbinden.

Mijn verslag beperkt zich uiteraard tot de verrichtingen van het eerste team van De Pion, maar ik kan niet nalaten allereerst op te merken dat de wedstrijd van De Pion II tegen BSV (de koploper op afstand in KNSB klasse 3F) onverwacht spannend en sensationeel was. Lees het (komende) verslag!

De wedstrijd van De Pion I tegen Overschie in klasse 2C kende veel minder spanning. Na een paar uur spelen tekende zich al een forse overwinning af. Die kwam chronologisch als volgt tot stand.

Op bord 7 speelde Pim Eerens met zwart een overtuigende aanvalspartij tegen Ronald Ruijtenberg. De zwarte aanval kwam snel en sneed als een warm mes door de boter.
Andy Baert werd last minute op een zeer waardige wijze vervangen door Marc Naalden. Marc won op bord 3 in hoog tempo een (het wordt even eentonig) sterke aanvalspartij met zwart van Van Kempen.

Daarna gebeurde er lange tijd niets. Aan het einde van het vierde uur kwamen de resultaten snel. Peter Kuijpers versloeg op bord 6 Henri Krop in een paardeindspel met pluspion. De aanvang van het eindspel was bepaald niet vlekkeloos, maar het slot wél.

Robert Schuermans op bord 4 won tegen Willem Hajenius een pion, vervolgens nog een en speelde het resterende dame-eindspel fraai tot winst. Een paar glazen goede wijn waren zijn welverdiende deel.

Bert van Ael op bord 8 speelde –zoals altijd- een solide partij tegen Smit, kwam in een paardeindspel met twee pluspionnen en wikkelde dat zeer overtuigend af. Arithmetisch geschoolde lezers weten nu, dat er dus 5-0 op het scorebord stond!

Er zat nog een klein beetje venijn in de staart van de wedstrijd. Terwijl in het belendende lokaal het vreugdegehuil van het Tweede weerklonk, verloor teamcaptain Marc Dogge op bord 2 in een zeer rommelige stelling van Henk Ochtman, nadat hij in een zeer goede positie de winnende voortzetting wel had gezien maar niet had gespeeld.

Zo bleven twee spelers over: inderdaad De Twee Heeren (dit voor de lezers van het fraaie jubileumboek van De Pion).
Charles Kuijpers speelde op bord 5 met zwart een zeer matige partij. Het wordt hoog tijd dat hij iets aan openingstheorie gaat doen: na vier zetten “out of book”, zoals dat tegenwoordig heet, in een opening die je al decennia speelt, is toch wel treurig voor een routinier. Niettemin wist hij met kunst- en vliegwerk in hoge tijdnood een slechte stelling om te toveren in een betere, maar de winst kwam niet. Remise.

Als laatste Ludo Tolhuizen op zijn bord. Hij speelde tegen Eric Brandenburg een creatieve opening met pionoffer waardoor wit enorme ontwikkelingsproblemen hield. Een zeer voordelig eindspel leidde echter niet tot winst voor Ludo: ook hier remise. De eindstand werd dus 6-2. Het begint nu echt gevaarlijk te worden, maar er zijn gelukkig nog drie kansen voor een misstap.

Tot slot wil ik nog even stilstaan bij enkele persoonlijke scores:
Robert heeft nu zes uit zes! De druk wordt steeds groter maar hij speelt zó gemakkelijk!
Drie andere spelers hebben ook geweldige scores staan: Pim 5 uit 6, Bert 4,5 uit 5 en sterinvaller Marc Naalden 2,5 uit 3. Ga zo door, mannen, en het komt goed (!?).

Oh ja: bij de zeer geanimeerde borrel na de wedstrijden hoorde ik nog een aardige mop die ik via dit verslag wereldkundig maak. De bron is de welbekende Pionspeler Jan R., die mij echter bezwoer dat de grap hem is verteld door een sterke Belgische schaker die niet meer bij De Pion speelt. Het is dus GEEN Belgenmop.

“Kent u de Belgische opening? Nee?? Zij gaat als volgt. 1. e4, e5 2. Pf3, Pc6 en nu:
Lc4 = Italiaans, Lb5= Spaans, dus wat is Belgisch?? Inderdaad: La6!!”

Geef een reactie