De Pion 4 vindt zijn Waterloo!

In de 5e ronde van klasse 2A van de externe competitie van de NBSB heeft De Pion 4 op 7 maart 2009, met een smadelijk verlies van 2½ – 5½ tegen De Raadsheer 2 uit Zundert, haar Waterloo gevonden. Op geen enkel moment van de match is er uitzicht geweest op een overwinning, zelfs niet op het delen van de matchpunten. Foei!!!

“Phoenix” was voor deze gelegenheid gedetacheerd bij De Pion 3, waar hij zoals dat een goed kopman dat betaamt plichtmatig z’n ding deed door op bord 1 Willem van der Linden (De Baronie) gedecideerd zijn plaats te wijzen. Volgens betrouwbare en welingelichte bronnen was er sprake van hoogwaardige detachering. Hij werd vervangen door de studentikoze “Zizaxx”. Bovendien ontbrak “Razorlike”, die overigens vrijdagavond jongstleden tegen Tedjes weer lekker zat schuiven (½ – ½). Zijn vriendinnetje “Misskus” heeft onlangs een zoenwedstrijd gewonnen en scoorde daarmee een weekendtrip naar Parijs voor twee personen. Bij de gisteren geplande prijsuitreiking was de aanwezigheid van “Razorlike” vereist en moest hij om die reden verstek laten gaan. Ja…, stel je voor dat ze nog even wat zoenoefeningen wil doen, dan moet je daar wel bij zijn, toch? “Razorlike” werd vervangen door “Lady Chess”. Last but not least moest de “The Captain” acte de présence geven aan het bord doordat onze eigenste “Lange Jan” de rest van het seizoen op zaterdag werkverplichtingen heeft. Van ondersteuning van de manschappen vanuit het management komt dan weinig tot niets terecht. Totaal maar liefst drie invallers dus!

“The Captain” himself speelde op bord 7 met zwart tegen Jorrit Havermans een beschamende partij. Ondanks kleine voordeeltjes in materiaal en stelling gaat het op het eind van het middenspel onafwendbaar verkeerd. Het eindspel met een kwaliteit en een pion achter resulteerde na krampachtig verzet in een dikke nul. “Franky Boy” speelde (met twee benen in het gips) op bord 8 met wit tegen Jos van Ginneken een interessante partij. Het ging tussen beide kemphanen lange tijd gelijk op. Ondanks de training of les in stap 6 overzag hij echter mat in 1 niet en ging indirect mat achter de paaltjes. Wow zeg!

“E-m@il” speelde op bord 3 met zwart tegen Jeroen van Ginneken. Een aanval die niet krachtig genoeg was en om die reden onvoldoende of zelfs niet doorsloeg deed de partij kantelen. Een of meerdere onzorgvuldige voortzettingen gaven uiteindelijk aanleiding om te capituleren. Voor “Lady Chess” (het zusje van WiM) was het haar debuut voor De Pion en haar rentree in het schaken na een handjevol jaren geen schaakstukken meer aangeraakt te hebben. Zij speelde met verve op bord 6 met wit tegen Adrie Domen (teamcaptain van De Raadsheer). Voor Domen was het een uiterst vervelende middag. Hij moest in elk opzicht maar vooral schaaktechnisch gezien het onderspit delven. Van “Lady Chess” gaan we nog veel plezier beleven. Tussenstand: 1– 3.

“Iron Man” speelde op bord 1 met zwart tegen Erik Roks. Nadat hij naar eigen zeggen geflest werd in zijn eigen opening bereikte Roks materiaalvoordeel. Uiteindelijk liep dit voordeel op tot maar liefst drie pionnen tegen een licht stuk. Op het eind van het middenspel offerde “Iron Man” uit lijfsbehoud te laat een licht stuk terug. Een nederlaag is echter onontkoombaar. Met deze nederlaag komt aan de ongeslagen status van “Iron Man” na 15 !!! externe partijen een einde. “Silence I kill you” (hierna verder te noemen: SiKY) speelde op bord 2 met wit tegen Adrie van Opdorp. Als een ware sluipmoordenaar enterde hij de velden van het bord waar de zwarte stukken uit angst naar toe wilde vluchten. Het tempo waarin het een en ander zich voltrok was zo tergend langzaam dat Van Opdorp er zachtjes aan uit begon te zien alsof hij iets verkeerds genuttigd had. Uiteindelijk zegevierde “SiKY” zonder dat er plaats was mededogen. Een hand, dat was alles was Van Opdorp kon krijgen. Tussenstand: 2 – 4.

“De Tank” speelde op bord 5 met zwart tegen Jan van de Berg. Nadat de partij zowel in stelling als in materiaal als verloren leek liet “De Tank” zien over een enorme veerkracht te beschikken. Uiteindelijk staat er een remiseachtige stelling op het bord. Na overleg tussen “De Tank” en The Captain” wordt de vrede alras getekend. Tussenstand: 2½ – 4½. Deze tussenstand impliceerde ook dat De Pion 4 deze match op zijn minst met het kleinst mogelijke verschil gaat verliezen. Een zeldzame nederlaag. Of dat zo is hangt af van “Zizaxx” die op bord 4 met wit tegen Willem de Kort speelde. Ondanks een remiseachtige stelling had “Zizaxx” eerder bij een tussenstand van 1 – 3 besloten de partij te forceren. Chapeau! Al zijn beste bedoelingen ten spijt kost hem dit een stuk en uiteindelijk de partij. Einduitslag: 2½ – 5½. Op 28 maart aanstaande speelt De Pion 4 uit tegen ’t Paardje in Made. Onze wraak zal zoet zijn!

Geef een reactie