De Pion 4 gelijk

Bij afwezigheid van teamcaptain Ton van der Werf mocht ik optreden als teamcaptain. Al een aantal dagen loop ik rond met een stevige griep en ik was echt niet bekwaam om zelf te spelen. Mijn honneurs werden waargenomen door supersub Erik van Elven.

Bij D4 is het bij de eerste drie teams mooi verdeeld met het aantal Belgische en Nederlandse spelers. Het lijkt alsof de Belgen er vier mogen opstellen en de Nederlanders ook. Dat was vandaag dus ook het geval. Om kwart over één ben ik maar eens naar het 06 nummer gaan bellen van de teamcaptain. Ze waren op de rotonde op de boulevard links gegaan in plaats van rechts. Toen de Nederlanders van D4 waren gearriveerd zijn we toch maar gestart met de wedstrijd en werden de klokken van de Belgische tegenstanders ook maar aangezet. Een kwartiertje later kwamen de Belgen ook aan. Ze hadden in een file gestaan in Wouwse Plantage, vast en zeker een navigatiesysteem gebruikt want wie haalt het in zijn hoofd om via Wouwse Plantage naar De Pion te komen? Bij de Belgen de sterke meisjes Evelien Moernout en Eva Baekelant. Eva is dat kleine blonde meisje dat al een paar keer aan het Tweetallen meegedaan heeft met haar vader.

Nadat alles aan gang gezet was, ben ik weg gegaan en pas om vier uur of zo teruggekomen. Alle partijen waren nog bezig maar het zag er niet zo goed uit allemaal. Koek dacht naar remise af te wikkelen, maar de volgorde deugde niet en hij verloor. Mathijs had een wilde partij waarbij het ook snel mis ging. Hans speelde tegen Eva en kwam vrij snel goed te staan. Eva speelde vrolijk verder met enkele stukken minder, zoals een jeugdspeler dat betaamt. Uiteindelijk won Hans uiteraard.

Jan kon het uiteraard niet houden tegen het Belgische jeugdtalent Peter van Landeghem en dat is ook helemaal geen schande.

Peter Huijser speelde tegen Eric de Moor, altijd een iets te groot ego als het over schaken gaat. In de auto had hij volgens Patrick Smans al gezegd dat hij wel een fatsoenlijke tegenstander wilde want hij had eens naar de ratings gekeken van die spelers van De Pion en dacht dat er gemakkelijk gewonnen moest worden. Nou, hij heeft het geweten. Peter speelde de opening wat ongebruikelijk, zullen we zeggen. Eric dacht iets te kunnen offeren, maakte een klein foutje en werd genadeloos van het bord gehakt door Peter.

Ondertussen kantelde de partij van Erik van Elven volledig. Erik stond zo slecht, maar je weet hoe dat gaat bij hem. Hij rommelt wat, doet nog wat zetjes achteruit, de tegenstander wordt iets te overmoedig en hij slaat genadeloos toe. Erik won een stuk maar liet dat gewoon slaan, zodat hij twee verbonden vrijpionnen en een toren overhield tegen een toren. Zijn tegenstander speelde gewoon door en wilde de gifbeker per se helemaal leeg drinken.

De partij van Henk was inmiddels potremise vanwege de twee lopers van ongelijke kleur die overbleven. Bas had Evelien Moernout al heel zenuwachtig gemaakt omdat ze zo weinig tijd overhield. Bas offerde een loper voor drie pionnen, waarvan twee verbonden vrijpionnen. Het was toch allemaal niet zo gemakkelijk met allebei ook nog een toren en wat pionnen en we hebben maar het zekere voor het onzekere genomen met een remise voor Bas. Bas had eventueel kunnen proberen Evelien door de klok te jagen (ze had nog maar vier minuten) maar daar doen we niet aan mee.

Ook met een koning en een toren voor Erik speelde zijn tegenstander met alleen een koning vrolijk verder en één zet voor hij mat werd gezet, gaf hij dan toch maar op. De manier waarop die tegenstander doorspeelde was echt gênant. Uiteindelijk dus 4-4 waarmee we nog best blij waren. We blijven bovenaan staan en houden alles in eigen hand. Die enorme grote wisselbeker die op het spel staat bij wedstrijden tussen D4 en De Pion heb ik meegegeven met Paul van der Weegen van het vijfde. Zij verpletterden werkelijk D4 4 maar daarover zal Paul zelf verslag doen.

De Pion 4 1649 D4 3 1769
Erik van Elven 1892 1-0 Joost Sips 1801
Jan van Oosterhout 1708 0-1 Peter van Landeghem 1942
Mathijs Mathijsse 1602 0-1 Gery Verwimp 1823
Peter Huijser 1-0 Erik de Moor 1670
Henk Alberts 1498 ½-½ Patrick Smans 1769
Hans Ravestein 1548 1-0 Eva Baekebout
Marcel Koek 1739 0-1 Erik Boom 1752
Bas Robben 1555 ½-½ Evelien Moernout 1623
4-4

Geef een reactie