De Pion 4 – De Stukkenjagers 4

De Pion 4 – De Stukkenjagers 4

Een poging tot het redden van een kampioenschap.

De voorlaatste ronde in de NBSB 1A en de spanning is volop te snijden. De nummers 1 en 3 moeten beiden nog tegen het sterke WLC 1 en ook aan de onderkant is de strijd nog niet voorbij. Ditmaal moest De Pion 4 (de huidige nummer 5) tegen De Stukkenjagers 4 (de huidige koploper). Een uitgelezen kans dus om het kampioenschap van De Pion 3 te redden en gelijk ons eigen behoud veilig te stellen. Ons 3e had namelijk met 5-3 van hun 4e verloren en wij hadden weer met 7.5-0.5 van ons 3e verloren. Met een ratingtekort aan onze kant van 131 punten per bord liggen er natuurlijk volop mogelijkheden! Een hoopvolle doch niet heel realistische instelling. Of toch?

De opstelling:

De Pion 4

1735

De Stukkenjagers 4

1866

3.5-4.5

1

Erik van Elven

1808

Mark van den Berg

1847

1-0

2

Arco Schumacher

1732

Peter Lode

1993

0.5-0.5

3

Rob van der Weegen

1779

Sander Funk

1936

1-0

4

Birgitta van Weersel

1768

Stefan Hess

1896

0-1

5

Jordy Schouten

1714

Ivar Heine

1920

0-1

6

Ad Bruijns

1725

Jan Otten

1773

0-1

7

Martijn Verbeek

1674

Jean-Marie Wildeboer Schut

1841

0.5-0.5

8

Henk van Weersel

1683

Guus Vermeulen

1724

0.5-0.5

Het begin van de wedstrijd werd gekenmerkt door licht oponthoud van de bord 6 speler van de Stukkenjagers en onze bord 1 speler Erik. De verdwaalde Stukkenjager vond zijn weg naar de speellocatie en om 13 over 12 nam 11 ook achter zijn bord plaats. Erik, of liever gezegd zijn tegenstander begon gelijk met zwaar geschut en vuur te spelen. Actief rommelen in de opening tegen Erik werkt vaak averechts en toen ik zo rond zet 15 keek stond hij dan ook een volle toren voor. Consolideren, koning veilig stellen en die extra toren activeren was het devies voor de resterende middag.

Het eerste resultaat werd echter geboekt aan de andere kant van de opstelling. Henk en zijn tegenstander besloten na anderhalf uur te berusten in een puntendeling. Solide zoals het hele seizoen stelt Henk halve bordpuntjes veilig op bord 8.

Martijn op bord 7 bracht de stand vervolgens op 1-1 door na 3 uur spelen ook voor puntendeling te kiezen. Martijn had een zeer actieve dame midden in de stelling van zijn tegenstander geplant maar dit ging ten koste van zijn eigen veilige koningsstelling. Ik neem aan dat beide spelers het risico van doorspelen te groot achtten en zodoende was remise een logische uitkomst. Gezien het ratingverschil: prima resultaat!

Gelijk hierna won Erik zijn partij voor een 2-1 voorsprong. Erik had zijn koning veiliggesteld en zijn extra toren in het spel gebracht. Hier stond tegenover dat zijn tegenstander een lichte dreiging had gecreëerd met een vrijpion en dat Erik zijn tijd bijna op was. Wat snelle, niets doende zetjes van Erik om de tijdcontrole te halen noopte zijn tegenstander tot het doen van een remiseaanbod. Erik sloeg dit uiteraard af, bleef kalm en speelde soepel uit. 2-1

Op de overige borden was een gevarieerd beeld te zien. Ad had heel snel de dames geruild en nadat ook het merendeel van de stukken waren verdwenen stond er een remise eindspel op het bord. Jordy gaf aan dat er wat hem betreft niet veel in de stelling zat maar zijn tegenstander besloot gezien de stand door te spelen. Birgitta had een gelijke stelling met het merendeel van de stukken op het bord. Arco had een complexe stelling met tegenovergestelde rochades waar er slechts 2 pionnen in de doos waren verdwenen. Ikzelf tenslotte was positioneel dramatisch uit de opening gekomen en stond in een vreselijk gedrukte stelling.

De gelijkmaker van de stukkenjagers kwam op bord 5. Jordy had een kwaliteit verloren en uiteindelijk werd de druk op zijn stelling te groot. Jordy voelde zich vanwege een verkoudheid niet top en probeerde zijn hoestbuien buiten de speelzaal te lokaliseren. Zijn focus om remise te spelen heeft waarschijnlijk geleid tot wat passief spel waar zijn tegenstander optimaal van profiteerde. Deze zei achteraf remise hebben te willen aannemen ware het niet dat de tussenstand in ons voordeel was. 2-2. Helaas.

Door mijzelf werd de stand 10 minuten later naar een 3-2 voordeel getrokken. In mijn positioneel vreselijke stelling met zwart leek er qua daadwerkelijke dreigingen weinig aan de hand. Ik kon wat actieve stukken van mijn tegenstander ruilen en voor een pionnenstructuur e6-f5-g4 gaf mijn tegenstander zelfs een kwaliteit. Na nog een stukje verder teruggedrongen te zijn (geen pion voorbij de 6e rij, geen stuk voorbij de 7e rij) kon ik doorbreken op de g-lijn. Ik gaf mijn kwaliteit terug en kon beide gevaarlijke pionnen veroveren waarna de h-pion vrijkwam en ongehinderd kon doorlopen. Waarschijnlijk heeft mijn tegenstander in het middenspel het verkeerde plan gehad maar mijn eindspel was goed en overtuigend.

Arco en zijn tegenstander hadden een complex spel met veel stukken op het bord. Met een voor beiden dreigende tijdnood werden op een toren na alle stukken geruild. Arco had hierna een pionnetje meer maar de stelling stond dichtgeschoven. Remise werd overeengekomen voor een 3.5-2.5 voorsprong en hierbij bracht Arco ons op de rand van een verassing! Zouden we de leider in de NBSB 1A kunnen verslaan? Zouden wij onze degradatie definitief kunnen voorkomen? Zouden wij het kampioenschap van “ons 3e”  kunnen redden door een directe concurrent te verslaan?

Ad stond op dat moment in een potremise stelling maar met Birgitta was het iets minder gesteld. Ze was in een stelling met duidelijke remisekansen met risico voor de winst gegaan. Dit bleek een averechts effect te hebben; haar tegenstander won 2 pionnen waarvan er 1 via de a lijn kon opstormen. Na heel wat tegenstribbelen van Birgitta haar kant liet ze zich plots mat zetten. Niet dat dit de uiteindelijke uitslag veranderde maar het was wel zuur.

Ad was in zijn stelling vergeten te verdedigen en had een aantal inactieve zetten gedaan. De stelling zat namelijk al goed op slot en duidelijk remise of niet? Zijn tegenstander was niet overtuigd en ging druk zetten op de damevleugel van Ad. Helaas met succes. Met een aantal vervelende wachtzetjes in het arsenaal dreeg de vijandelijke koning de stelling van Ad binnen te dringen. De vlag moest worden gestreken en zodoende was het 3.5-4.5.

De Stukkenjagers konden opgelucht ademhalen, ze hebben nipt gewonnen. Er had voor ons vandaag meer ingezeten gezien dat al onze verliespartijen remisekansen hadden. Met 150 ratingpunten minder kunnen we hier heel trots op zijn! Met nog een ronde te gaan staat het 4e nu 6e. Een echt risico op degradatie is er niet meer aangezien De Kentering op de 7e plaats nog geen matchpunt heeft kunnen scoren en de laatste ronde tegen De Pion 3 moet. Helaas konden wij hun concurrent deze ronde niet verslaan maar we gaan er van uit dat hun dat bij onze concurrent wel lukt!

 

Geef een reactie