De Pion 3 verliest: 5-3

In de derde ronde van NBSB 1A heeft Het Derde een terechte nederlaag geleden tegen het sterkere Stukkenjagers 4. Sterker achter het bord, want op papier hadden we een ratingoverwicht van 80 punten per bord. Maar dat rating op ons niveau vrij relatief is, toonden de Stukkenjagers op doortastende wijze aan.

De malaise begon op het bord van Henk (6). In de opening verpakte hij zich door zijn dame op een verkeerd veld te posteren. Het gevolg was dat hij niet uit de stellingen kon klimmen. Hij moest snel materiaal inleveren en kreeg geen tegenkansen meer.

De tweede beslissing viel op bord 7 bij Erik-Jan. Ook Erik-Jan had een alternatieve mening over hoe een opening te spelen. Zijn tegenstander maakte er een gatenkaas van bij EJ en ook hier volgde een slechte stelling en materiaalverlies.

Carlo (3) was de eerste die iets terug deed. Zijn tegenstander was niet wakker en Carlo won door een tactische resource een pion. Vervolgens leek zijn tegenstander nog wel actief te worden, maar Carlo zette druk op de koning die in het midden bleef en kon een ondekbaar mat uitvoeren.

Hier ben ik de tel kwijtgeraakt. Ted (1) was volgens mij de volgende. Veel van zijn partij heb ik niet gezien, maar volgens de overlevering stond hij goed, minder, moeilijk, gewonnen. In ieder geval liet zijn tegenstander een truuk toe waardoor de partij ernstig bekort werd.
Eric (2) kreeg bepaaldelijk niet zijn favoriete opening op het bord. Maar hij zette zijn stukken goed neer. Een koningsaanval van zijn tegenstander ving hij op en counterde vervolgens op de andere vleugel. Hier pakte hij door een mooie manoeuvre drie pionnen op en mocht het eindspel nog ver doorspelen.
Rogier (4) had ook openingsproblemen. Het tekort aan speelritme veroorzaakte een mindere stelling na de opening. Toch ontplofte de stelling op enig moment en een tactische voortzetting volgde waarin beide spelers tijdnood hadden. Even mocht Rogier op meer hopen, maar langzaam vervlakte de stelling en bleef een toreneindspel over met twee pionnen minder. Direct na de 40e werd de partij opgegeven.
Cees (5) leek de hele tijd goed te staan. Hij investeerde één of twee pionnen om zijn stellingsvoordeel in een koningsaanval om te zetten, maar hij koos voor de verkeerde voortzetting waardoor de aanval vrij snel doodliep. Ook hier resteerde een stelling met minuspionnen die onhoudbaar was.
Marcel (8) speelde een moeizame partij. Zijn tegenstander leek constant via de c-lijn binnen te kunnen komen, maar Marcel pareerde handig en kon de stelling controleren. Jammerlijk in het eindspel kon zijn tegenstander met de koning infiltreren en kantelde het eindspel in Marcel’s nadeel.

Wie goed heeft geteld, heeft er slechts drie aan onze zijde kunnen bijtekenen. Een terechte 5-3 nederlaag tegen een scherpere tegenstander. Wel jammer, want realistisch gesproken zijn we nu kansloos voor het kampioenschap. Stukkenjagers 4 heeft namelijk de volle buit aan matchpunten en 19½ bordpunten uit 3 matches.

En daarom… uithuilen en opnieuw beginnen

Geef een reactie