De Pion 3 – Kemppion 1

De voorlaatste match van dit externe seizoen, de spanning is om te snijden, 4 teams gedeeld onderaan (en wij zijn dan the best of the worst met de meeste bordpunten).

Voor ons is deze match zo ongeveer de laatste kans op handhaving, aangezien de laatste ronde gespeeld wordt tegen de nummer 1, dus die zullen we niet met 8-0 verslaan vrees ik…Maar goed, de wedstrijd van vandaag:

Henk had vorige week vrijdag al vooruit gespeeld tegen Ronny van den Boomen. Uit een dubieuze opening, gevolgd door een degelijk gespeeld middenspel kwam er een eindspel op het bord met Paard+Loper+f-Pion voor Henk tegen een Toren voor Ronny. Met nog luttele seconden op de klok kreeg Ronny meerdere kansen om de pion te slaan en dan is het nog zien of Henk dat kan winnen binnen de tijd (het kan, het is lastig, ik heb geen flauw idee hoe dat moet). Echter werd de pion niet geslagen en ging Ronny door zijn vlag. 1-0 voor ons.

Vervolgens kwam vandaag, onze tegenstanders konden niet om 12.00 in Roosendaal zijn dus zou de match beginnen om 13.00 uur. Het 1e en 2e zijn dan natuurlijk al bezig dus we zouden proberen om rustig te zijn.

De match kon om 13.10 echt van start gaan en al vrij snel ging het mis op bord 7. Ad speelde tegen R. Weijers en ging in de vroege opening al de mist in. In het Morra-gambiet (heb ik van horen-zeggen, ik doe niet aan namen voor openingen…) speelde Ad niet goed waardoor de tegenstander met Dd5! meteen een pion zou winnen (e5 en f7 staan in). Ad koos ervoor om de e-pion te “redden”, maar verloor daardoor wel f7 en g7. Vervolgens ging er nog een toren af en konden in princiepe de stukken in het doosje. Ad speelde echter door, kreeg nog een stuk terug, maar het was allang duidelijk dat dit niks ging worden. 1-1.

Ondertussen hadden Erik (bord 2) en Rob (bord 8)niet stilgezeten. Erik speelde tegen B. Jacobs, had alle ruimte en de zwarte stelling zat vol gaten. Toen Erik een pion op c6 won en daardoor de zwart-veldige loper eraf zou gaan, werd er opgegeven. 2-1 voor ons!

Op bord 8 zat Rob rustig de druk op te voeren tegen W. v/d Vondevoort. De witte pionnen van Rob stoomden naar voren, dwars door het centrum. Zwart moest een stuk geven en had er eigenlijk geen compensatie voor. Er werd aangeraden om “even” een sigaretje te gaan roken, een uurtje later kwam hij terug, deed nog een paar zetten en gaf toen op. 3-1!

Maar erg rooskleurig zag het er nog niet uit. met nog 4 partijen te gaan was dat laatste puntje nog helemaal niet zeker. Benny (bord 1) had een stuk geofferd, maar bleek geen doorslaande aanval te hebben. Ondergetekende (bord 3) zat al de hele middag te keepen en had een pion en een stelling minder. Arco (bord 4) had eerst een kwaliteit gewonnen, toen teruggegeven en stond niet heel fijn. Bart (bord 5) moest zijn aanval afbreken door een kleine misrekening en daar zag het er ook niet naar uit dat er veel zou gaan gebeuren.

Bart was uiteindelijk de 1e van de 4 die klaar was. In een tijdnood-situatie ging er ineens heel veel van het bord af en er bleven ongelijke lopers over. De 2 pluspionnen voor de tegenstander (G. Brouwers) bleken niet nuttig, remise werd overeengekomen. 3.5 – 1.5.

Inmiddels staat Ondergetekende 2 pionnen en een stelling achter en Arco heeft een kleine kwaliteit minder. Benny heeft een stuk teruggekregen en staat nu ineens beter!?

Daarna verloren zowel ondergetekende als Arco. Arco had nog een grote kans om een vol stuk te winnen, maar zag dit over het hoofd. Het resulterende eindspel (toren + wat pionnen tegen paard + loper + wat pionnen) was niet goed genoeg om nog een remise uit te kunnen halen. Een pion marcheerde door het centrum en was niet meer te stoppen. Bij ondergetekende was het al langer duidelijk dat de partij verloren was, ook hier gingen er een aantal pionnen aan de wandel die niet tegen te houden waren. 3.5 – 3.5.

Maar Benny was nog bezig in een eindspel dat er als volgt uitzag:
Benny heeft een toren, een loper en een a-pion + b-pion. De tegenstander heeft een a-pion, een toren en een paard. Er was echter niet veel tijd meer op de klok van de tegenstander van Benny (W. Smits). Benny viel het paard aan, dat maar naar 1 veld kon anders zou het paard verloren gaan. Het paard ging echter naar een ander veld, Benny bood zijn excuses aan en sloeg het paard. Einde partij en einde match: 4.5 – 3.5

De Pion 3 – Kemppion 1 4.5 – 3.5
1. B. Todts – W. Smits 1-0
2. E. van Elven – B. Jacobs 1 – 0
3. J. Kuijpers – C. Rombouts 0 – 1
4. A. Schumacher – J. Vroemen 0 – 1
B. Peeters – G. Brouwers 1/2 – 1/2
6. H. Wennekes – R. v/d Boomen 1 – 0
7. A. Bruijns – R. Weijers 0 – 1
8. R v/d Weegen – W. v/d Vondevoort 1 – 0

Op het moment van schrijven is nog niet bekend wat onze concurrenten hebben gedaan. Als DSC (tegen de Raadsheer) en HMC (tegen WLC) verliezen, dan kan er eigenlijk niets meer verkeerd gaan. Aangezien HMC nog tegen de Kemppion moet en we dus altijd minimaal 1 van die 2 voorblijven. DSC zal naar verwachting niet meer winnen, tenzij er rare dingen gebeuren. We zullen zien.

Geef een reactie