De Pion 2 verliest met 4-4 van Sliedrecht

De coureurs Van Loon (E.) en Rens (C.) vonden het nodig hun weekend elders op deze aardkloot door te brengen. Gelegenheidschauffeurs Van Eck (T.) en Van der Werf (T.) hadden derhalve hun bolides opgepoetst en gingen de strijd aan.
Van Eck ging goed van start, maar werd snel bijgehaald. Van der Werf had een goede navigator naast zich en nam de snelste route. De routeverkenning van Van Eck en zijn team was matig, waardoor hij halverwege een slippertje maakte en via het noorden van Rotterdam bij Sliedrecht wist te komen.

Met een vijftal begonnen we de strijd tegen Sliedrecht. De TL bood nog aan om er 4-4 van te maken en lekker op het terras van het zonnetje te genieten, maar er werd geen consensus bereikt. Volgens het nieuwe reglement van de FIDE (dat per 1 juli 2009 in zal gaan) zouden we al een drietal nullen aan onze broek hebben hangen. Het leek me dan ook een schappelijk voorstel om er 4-4 van te maken, wat door menigeen niet afgeslagen zou worden; wie kan er nou een gratis bordpunt tegen de Mannêh van De Pion afslaan?
Een twintigtal minuten na het startschot kwamen de andere Mannêh aan en begonnen dapper aan hun inhaalslag. Er werd tussen de zetten door genoten van de zon én van de prestaties van de volleybalvrouwen uit Sliedrecht.

Ted van Eck speelde op het derde bord een rechtlijnige partij. De enige kansen waren voor Ted, maar zijn tegenstander kon alles net nog bij elkaar houden, wat heel snel in remise resulteerde.

Op het vijfde bord was Ngo Hin Cheng bezig met zijn pakketje Chinees vuurwerk. In een Pirc kreeg hij de gehele stelling in handen, de pony’s van zijn tegenstander gingen netjes uit de weg naar b6 en c6. Ngo Hin zette de aanval door met een dame op h4 en zijn stukken op de koningsstelling gericht. Een paar stukken werden verorberd en niet veel later zag ook de tegenstander van Ngo Hin dat er geen houden meer aan was.

Op het zesde bord vroeg Benny Onrust of hij remise aan kon nemen. In de stelling zat niet veel en op de andere borden stonden we prima, dus werd remise overeengekomen.

Paul Kuijpers was kop van jut. Met een vreemde openingsopzet zag het er in het begin niet echt naar uit dat Paul een puntje zou pakken, maar nadat hij de a-lijn kreeg en in kon slaan op a7 werd de koningsstelling van zijn tegenstander erg broos. De druk werd ook flink opgevoerd, waardoor een zet of 10 later mat gezet mocht worden.

Onze sergeant begaf zich met zwart in de loopgraven van het Frans. Hij pakte gretig een pionnetje op e4, maar kwam er daarna niet meer aan te pas. Door actief spel van zijn tegenstander kwam de stelling steeds meer onder druk te staan en uiterlijke bezweek sergeant Huijser.

“In het land der blinden is éénoog koning.” Dit gezegde geldt voor het laatste bord, waar Marloes Peeters bezig was met de zwarte stukken in een Najdorf. De tegenstander van Marloes dacht goed te staan, maar volgens Marloes is het juist die opzet die hij koos die voor zwart prima is. Met een aanval op de koning, die nog achter de paaltjes stond, werd een stuk gewonnen en niet veel later het punt geïncasseerd. Een matchpunt is al binnen, nu het tweede matchpunt nog.

De TL was bezig met een goede partij en overspeelde zijn tegenstander. Eerst werd een kleine kwaliteit gewonnen, waarna de druk opgevoerd werd. In tijdnood kreeg de TL een pion cadeau en kon de aanval makkelijk doorzetten, echter koos hij het verkeerde plan in een stelling waar bijna alles won. Na de veertigste zet had de TL ook door dat de stelling opgekeerd was en kon hij zelfs mat niet meer voorkomen.

Peter Kuijpers wist op het tweede bord goed tegenstand te bieden. Met een pionnetje minder moest hij wel lange tijd de stelling proberen te keepen en slaagde er ook heel lang in. Tedjes dacht zelfs dat er in de stelling met een pion minder nog een winst in zat voor Peter, maar dat het zeker remise moest worden. Uiteindelijk wist Peter de stelling niet tot een positief einde te brengen en moeten we het met één matchpunt doen. Dr. Fritz zal uitsluitsel moeten geven over de stelling, hetgeen van een aantal partijen ook in het clubblad zal komen.

Degradatie was al bijna niet meer mogelijk, maar na het behalen van een matchpunt zijn we definitief uit degradatiegevaar. De volgende en tevens laatste wedstrijd zal thuis tegen het al gedegradeerde Spijkernisse zijn, waarbij de tombola tevoorschijn wordt gehaald.

Geef een reactie