De Pion 2 stunt tegen Souburg 2

Over de wedstrijd tegen Souburg 2 waren we vooraf niet al te optimistisch. Te zien aan de ratings waren zij stukken sterker dan wij, maar oké, dat geldt voor zowat alle tegenstanders die we dit seizoen treffen. Maar tegen Souburg 2 ontbraken nogal wat vaste krachten. We moesten het stellen zonder Thimo Linders, Anthony Snijders en Bas Robben. Nog even ter herinnering: Thimo en Anthony waren vorig seizoen onze topscorers in het team! En dan de reis ernaartoe. De Vlaketunnel was afgesloten en René van den Broek schetste ons al horrorscenario’s voor van een uur vertraging door file. Het eerste besloot dan ook met de trein te gaan in plaats van met de auto; wij hadden ingeschat dat het op zaterdagmiddag wel mee zou vallen met de files en gingen met de auto. Wel vertrokken we een half uur eerder. Onze inschatting bleek juist: we kwamen zonder veel vertraging langs de omleidroute naast de Vlaketunnel. Wel was er nog extra vertraging in Oost-Souburg zelf. Een vrouw blokkeerde een kruispunt, omdat… haar hondje hoognodig moest plassen! Maar eenmaal uit de auto plaste het hondje alsnog niet. Na een lange tijd proberen en proberen besloot de vrouw het op te geven en het hondje maar weer in de auto te zetten en door te rijden. Heel Oost-Souburg stond intussen vast en waarschijnlijk heeft het hondje vervolgens haar auto ondergezeken.
We waren ruim op tijd op locatie (de teamleider van Souburg 2 was nog bezig met stofzuigen!), eerder dan het eerste team, dat met de trein was gekomen. Souburg is één van de weinige verenigingen met een eigen locatie. Een knusse ruimte, wel groot genoeg voor 2 achttallen, maar met een eigen locatie moet je dus wel zelf schoonmaken, wc’s onderhouden en reparaties doen waar nodig. Heel wat werk. Wat overigens wel keurig was uitgevoerd.
Dan de wedstrijd zelf. Die begon zoals verwacht, of beter: zoals gevreesd. De partij van Patrick Heijnen eindigde in een snelle remise (partij was al snel doodgebloed), maar daarna kwamen de problemen. Alex van den Kolk kwam al snel in de problemen, omdat zijn stukken veel minder waren ontwikkeld dan die van zijn tegenstander. Na een prachtige combinatie wist de Zeeuwse tegenstander de dame van Alex te veroveren en toen was de partij feitelijk uit, al bleef Alex nog wel een hele poos doorspelen. Muhammed Almatni ging mee in het snelle speeltempo van zijn jonge tegenstander, wat hem in eerste instantie een tweetal pionnen opleverde, maar daarna ging Muhammed de fout in, wat hem grof materiaal kostte. Virtueel stonden we dus al met 2½-½ achter.
Op dat moment kreeg Ad Bruijns remise aangeboden. Na overleg met mij (ik was vervangend teamcaptain) werd de remise toch maar aangenomen, omdat er voor Ad weinig perspectief op winst meer inzat. Dan maar dat half bordpuntje pakken, winnen of gelijkspelen zat er zo te zien toch niet meer in vandaag. Zelf stond ik lang behoorlijk goed en had aanval, maar die stokte en na wat afruil bleef er een remisestelling over. Ik kreeg remise aangeboden, ook ik zag absoluut geen winstmogelijkheden meer en nam het maar aan. Intussen hadden Alex en Muhammed opgegeven en stonden we dus met 3½-1½ achter.
En toen keerden ineens de kansen. Op de resterende 3 borden kon het lang alle kanten op, maar zag het er langzamerhand niet onaardig uit. Bij Patrick Lubbers waren beiden koningen in grote problemen en kon het kwartje twee kanten uitvallen, Henk Alberts stond 2 pionnen voor en Robin Maas stond één pion voor, maar kon het nog wel een eindspel met ongelijke lopers worden, waarbij het lastig zou worden die ene pion voorsprong in winst om te zetten. Dat werd een stuk makkelijker toen zijn tegenstander pardoes een volle toren weggaf. Na minutenlang met uiterst verbaasde blik op het bord te turen van “Wat overkomt mij nou???” gaf Robins tegenstander op. Bij Patrick Lubbers viel het kwartje voor ons de goede kant op. Patricks koning overleefde het en 2 ver opgerukte vrijpionnen werden tegengehouden door de koning, die echter wel helemaal klem zat. Patrick speelde het uiterst koel uit en één zet voordat een pion van zijn tegenstander tot dame zou promoveren gaf Patrick mat.
En nu zag het er ineens wel heel goed uit voor ons. 3½-3½ en Henk Alberts stond in het eindspel inmiddels 3 pionnen voor. Henk hield het hoofd wat minder goed koel, maakte het zichzelf nog onnodig moeilijk, maar herpakte zich op tijd en won zijn partij uiteindelijk gewoon. We zijn van de 0 af! Het eerste team volgde overigens ons voorbeeld door ook eerst met 3½-1½ achter te komen en eveneens met 3½-4½ te winnen. Zie het verslag van René van den Broek.
De stand in onze klasse is een heel bijzondere. Alle teams hebben nu 2 punten, op één team na. Souburg 2 heeft als enige nu 0 punten. In de eerste ronde verloren zij, ook al verrassend als je naar de ratings kijkt, van Staunton. Je zou dus kunnen zeggen dat we mede-koploper zijn!

Souburg 2 – De Pion 2 3½ – 4½

Max Toetenel (1802) – Ad Bruijns (1720) ½ – ½
Albert Vermue (1687) – Patrick Lubbers ( – ) 0 – 1
Eric van Driel (1664) – Henk Alberts (1550) 0 – 1
Jean-Pierre van Gemert (1601) – Kees van Hogeloon (1465) ½ – ½
Vincent Sleuyter (1587) – Alex van den Kolk ( – ) 1 – 0
Merijn van Broekhoven (1524) – Robin Maas ( – ) 0 – 1
Ralph den Nederlanden ( – ) – Muhammed Almatni (1614) 1 – 0
Brandon Haasbroek (1453) – Patrick Heijnen (1315) ½ – ½

 

Geef een reactie