De Pion 2 – Charlois

Gisteren speelde De Pion 2 tegen Charlois, de huidige koploper in de klasse 2C. Koploper ben je niets voor niets, en met normaal een GM en een aantal IM’s in de opstelling wisten we al dat het moeilijk zou worden. Nu werd de GM tegen de Pion 2 niet in stelling gebracht, maar sterke (jeugd)spelers waren er nog genoeg.

Op bord 1 speelde Stefan tegen een van die IM’s, Bruno Laurent. Hij kwam enigszins passief uit de opening en dan is Stefan niet in zijn element. Positioneel werd zijn positie steeds moeilijker en in de tijdnoodfase werd hij getruct, waardoor we tegen de eerste nul aanliepen. Meer spelers hadden last van dit bekende probleem in het tweede team. Ngo Hin stond na het ruilen van de dames lange tijd gelijk, totdat ook hij een stuk moest geven. Een volgende en derde nul viel te betreuren bij Benny, die tegen Roger Meng speelde. Het was zeker een interessante partij met een paardoffer tegen twee pionnen. Zijn tegenstander kreeg daardoor het centrum in handen en druk op de koning. Volgens de analyse bleek later dat het offer weliswaar zeer dreigend was, maar Benny wellicht het stuk terug had kunnen geven voor een iets betere stelling.

Aangezien we toch al met 3-0 achterstonden (enigszins ingecalculeerd) kon Ivo het remiseaanbod van zijn tegenstander aannemen. De gehele partij waren zijn stukken niet veel verder dan de 5e rij gekomen en na de een na de andere ruil zat er ook niet veel meer in. Ondertussen gaf Jos in een gelijk uitziend middenspel de cruciale pion van de partij weg en moest hij ook opgeven. De teamleidster heeft hier overigens weinig van gezien omdat ze zelf weer eens in tijdnood zat, ditmaal tegen een bekende van de club namelijk Valery Maes. Met de nodige zakdoekjes in de hand en dropjes voor de keel trapte ik al snel in een bekend openingstrucje. Even dacht ik nog “Waarom speel ik toch mee vandaag?”, maar gelukkig wist ik daarna met druk op zijn pionnen nog terug in de stelling te komen. In tijdnood wist ik zelfs een pion terug te winnen en hoewel Valery daarna waarschijnlijk nog wel iets beter stond, werd er remise afgesproken. De wedstrijd was op dat moment al verloren, alleen Bo en Bart waren nog bezig.

Bo was ondertussen in een remisestelling verzand. Hij was matig uit de opening gekomen maar had zich goed hersteld, maar uit het eindspel van T en 5 pionnen tegen 2 lopers en 3 pionnen viel helaas niet meer te halen. Op bord 4 wist Bart het lang te rekken tegen IM Saiboulatov. Hij speelde enkele sterke zetten in de opening en kwam actief te staan, in tijdnood maakte hij wat kleine foutjes maar leek desondanks nog naar remise te kunnen afwikkelen. Helaas ging het daarna wel mis maar toch wist hij het lang vol te houden, kreeg je bij schaken maar punten voor de moeite …

Zo kwam de uiteindelijke eindstand neer op 1.5-6.5. Er is echter nog geen man overboord, de volgende rondes moeten we nog tegen lager geklasseerde teams zoals Oegstgeest, Spijkenisse en DSC Delft, en dus wordt het tijd om punten te sprokkelen! Overigens was er nog wel een morele overwinning voor de teamcaptain: alle spelers waren deze keer immers op tijd!

2C De Pion 2 1975 Charlois Europoort 2223 1½ 6½
1. Stefan Colijn 2152 IM Bruno Laurent 2333 0 1
2. Benny Onrust 1951 Roger Meng 2235 0 1
3. Bo de Veth 1972 Julian van Overdam 2169 ½ ½
4. Bart Peeters 1885 IM Daniyal Saiboulatov 2401 0 1
5. Ivo Kok 1965 Marco Kirana 2197 ½ ½
6. Jos Kuijpers 1981 Jan van Overdam 2036 0 1
7. Marloes Peeters 1964 Valery Maes 2147 ½ ½
8. Ngo Hin Cheng 1932 FM Michel de Wit 2265 0 1

Geef een reactie