De Pion 1 wint van D4

D4 uit: altijd lastig!!
Vandaag ,15 september, moest het eerste team naar Oosterhout voor de wedstrijd tegen D4. Nadat er wat personele problemen waren overwonnen, konden we toch met 8 man en 2 auto’s op pad. Complimenten voor het snelle schakelen door diverse mensen van de teamcaptain.
Het werd (ondanks de uitslag) een spannende strijd. In het begin van de middag zag het er niet zo goed uit.
Ton overzag vanuit het Russisch een combinatie van zijn tegenstander, die daarmee een pion won. Zelf verwisselde ik wat varianten, zodat ik een tempo verloren had in een skandinavier. Marc stond al snel moeilijk, nadat zijn tegenstander vanuit het Frans met e5 had gecounterd. Ludo stond na een wat passief gespeeld damepion opening iets minder.
Robert kreeg een schotse opening op het bord, die zijn tegenstander onconventioneel aanpakte. Daardoor kwam hij onder druk te staan. Peter speelde zijn geliefde 1..Pc6, waarbij hij niet de meest vervelende opzet tegen kreeg.
Gedurende de middag veranderde het beeld. Mijn tegenstander kon de verwikkelingen niet geheel overzien, ruilde niet geheel juist af en om krampachtig te voorkomen om een pion te verliezen overzag hij een damezet, die een vol stuk opleverde. De tegenstander had meer verdiend, maar verloor daarna snel.
Marc zijn tegenstander zette zijn counter wel goed door, waarna Marc snel verloor. Stefan had een 4 paardenspel, lette even niet goed op, waardoor zijn loper buitenspel kwam te staan. Zijn tegenstander koos voor zetherhaling, waardoor een nuttige remise het resultaat was. Ton vocht zich goed terug in de partij, maar op het moment dat hij eeuwig schaak mechanismen in zijn stelling kon bouwen, koos hij ervoor om vol op de winst te spelen. Daardoor kon zijn tegenstander combinatoir een toren winnen, zag dat niet, ruilde de toren en wilde perse het resterende dam eindspel winnen ipv eeuwig schaak te houden. Hij verloor dus.
Jan had inmiddels via een engelse opzet een mooie drukstelling op de damevleugel opgebouwd, en in het taktisch geworden overgang van middenspel naar eindspel heeft hij een maar hele mooie krachtzetten gedaan, waardoor hij een dame eindspel tegen toren en paard met versplinterde pionnen keurig wist te winnen met een dubbele aanval.
Peter had inmiddels zijn tegenstander vakkundig geneutraliseerd en even later combinatoir opgeknoopt.
Ludo wist met mooie zetjes een minoriteitaanval van zijn tegenstander op de damevleugel te pareren en subtiel om te buigen naar een winnende stelling. Het pionnetje ging eraf, uit nood offerde de tegenstander een kwaliteit, en Ludo won zonder verdere problemen.
Robert had zich ook onder de druk uitgewerkt, en offerde een kwaliteit voor een paard en pion.
Door een onnauwkeurigheid verloor hij zijn pluspion, en nadat de tegenstander zijn kwaliteit weer had teruggegeven voor de verste vrijpion, wat het pleit snel beslecht. De wisselbeker is weer van ons!! Al met al een hele goede wedstrijd van het eerste.

De individuele uitslagen:
D4 – de pion 2 1/2 – 5 ½
1. R Leenaerts – Ludo Tolhuizen 0-1
2. M Smits – Robert Schuermans 1-0
3. F van der Put – Marc Dogge 1-0
4. S Gijsen – Peter Dankers 0-1
5. H.J Janssen – Stefan Colijn ½ – ½
6. W Wilssens – Pim Eerens 0-1
7. R van Vossen – Jan Schuurmans 0-1
8. S Beukema – Ton van der Werf 0-1
.

Geef een reactie