De Mannen moeten nog even aan de bak

DSC Delft 2 – De Pion 2

Het was een zeer belangrijke wedstrijd. DSC was namelijk één van de drie teams die onder ons stonden aan het begin van de ronde (Er degraderen twee teams). Een overwinning of zelfs een gelijkspel zou waarschijnlijk genoeg zijn om in de klasse te blijven. We kwamen dan ook vol optimisme naar het zonnige Delft. Helaas verliep de wedstrijd niet helemaal volgens de planning.

Het begon met een redelijk snelle nederlaag op bord 5. Bo kwam aardig uit de opening maar verloor in het middenspel de weg. Hij hield na wat geruil minder actieve stukken over. Toen er ook nog per ongeluk een kwaliteit verloren ging hield Bo het voor gezien.

Niet al te lang daarna maakte Stefan de gelijkmaker. Hij had de hele partij al een klein voordeel dat gebruikt werd of af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Volgens Stefan zelf had hij het wat onhandig gespeeld maar volgense deze toeschouwer zag het er allemaal heel soepel uit.
 
De Kap’tein had op bord 6 een rustige opening. Er leek lang niet veel aan de hand maar één moment van onoplettendheid werd meteen afgestraft met een stukoffer dat de hele stelling openscheurde met onvermeidelijk materiaalverlies als gevolg.
  
De volgende uitslag kwam van bord 3 waar Ivo er al vroeg op de dag een pion verloor zonder compensatie. Er werd nog lang doorgespeeld maar Ivo kon maar geen tegenspel vinden. De langzame opmars naar zijn koning kon niet afgeslagen worden.
  
Peter leek op bord 2 lange tijd iets beter te staan maar kreeg last van de gebruikelijke tijdnood. Toen de meeste stukken het bord verlieten bleef er een vrijwel symmetriche stelling over. Er werd nog even wat geprobeerd maar het werd uiteindelijk toch remise.
 
De overige 3 partijen werden beslist in de tijdnoodfase. Ngo Hin had in het begin mat moeite met de ongebruikelijke Ponziani opening, maar wist toch in een redelijk gelijk middenspel te komen. Ondergetekende heeft het einde niet gezien maar werd verteld dat in de tijdnood een stuk verloren ging. 
 
Benny had een rollercoaster van een partij. Het ging van iets beter naar iets minder naar 2 pionnen voor. Ook hier heeft ondergetekende het belissende moment gemist, maar Benny kwam uit de tijdnood met een kwaliteit minder. Het eindspel was helaas niet meer te redden.
 
Ondergetekende graaide vroeg op de dag een pion, maar gaf deze wat later zonder provocatie weer terug en moest met de rug tegen de muur verdedigen. De tegenstander kwam met een doorbraak die wegens tijdnood niet helmaal goed afliep. Uiteindelijk werd door hem de tijdscontrole gehaald met nog één hele seconde over, maar dit kostte wel een kwaliteit en een pion. Er werd opgegeven toen in het eindspel nog 2 pionnen sneuvelden.
 
Zo werd er dus uiteindelijk met 5,5 – 2,5 verloren. De laatste ronde zal er nog flink geknokt moeten worden!

 

Geef een reactie