De Mannêh sterk van start

Vandaag hebben de Mannêh in de seizoensoverture overtuigend de twee matchpunten mee naar Roosendaal genomen. Uit tegen Sliedrecht werd het 2,5-5,5.

Na een drukke transferperiode(Eric naar het 1e, Ton naar het 3e, Peter Dankers en Jos, de laatste als nieuwe TL, naar de Mannêh) was het afwachten hoe het nieuwe team zich zou redden.. Zou er al sprake zijn van automatismen? hoe zit het met de teamspirit? hoe zit het met de speldiscipline? Wat gaat er gebeuren met de aanwezigheid aan de bar? Stuk voor stuk belangrijke vragen waar na vandaag een voorlopig antwoord op gegeven kan worden!

Dankzij enige verkeershinder en een toeristische route kwamen we een 5-tal minuten te laat aan bij het speellokaal van Sliedrecht; Sliedrecht miste zelf ook nog iemand waardoor besloten werd te wachten met aanvangen, uiteindelijk werd om half 2 afgetrapt ondanks de afwezigheid van 1 Sliedrechter (deze zou uiteindelijk 10 voor 2 arriveren).

Na pakweg een uurtje spelen werd duidelijk dat we goede kans maakten op de eindoverwinning.. links en rechts waren enkele bijzonder prettige stellingen ontstaan en alleen Benny (5) stond niet goed. Het was uiteindelijk invaller Ivo op 8 die het eerste bordpunt van het nieuwe seizoen voor de Mannêh aan mocht tekenen. Ivo had al snel een prettige stelling en wist na materiaalwinst dit soepeltjes om te zetten in de volle winst; dit kwam overigens niet als een grote verrassing aangezien Ivo een 8 uit 10 score had op het toelatingsexamen!

Marcel was (als team-nestor) als tweede klaar op bord 7. In een ietwat statische stelling ging het plots helemaal verkeerd en stortte zijn stelling compleet in. De eerste 0 voor de Mannêh in het nieuwe seizoen.

Ondertussen stonden Paul, Ngo Hin, Peter K en Jos materiaal voor (in meer of mindere mate); Benny stond inmiddels heel slecht. Maarrrr bij de tegenstander van Benny (5) ging plots het lichtje uit. Op het moment dat het volledig gewonnen was liep Benny’s tegenstander een mat-in-één in. Ongelooflijk maar waar! De eerste grandioze schwindel van de Mannêh dit seizoen!

Paul (2) had vervolgens de dubieuze eer om de stand weer gelijk te trekken. Na een voorspoedige opening snoepte Paul twee pionnetjes ten koste van wat activiteit. Lange tijd leek het te pareren totdat het net om de zwarte koning zich plots hardhandig sloot. De eerste onterechte nederlaag van het seizoen!

Als kersverse TL van de Mannêh (niet voor niets de meest prestigieuze functie binnen SV de Pion) kreeg Jos op zet 3(!!) met zwart een pion cadeau (1.e4, b6 2…, Lb7 3…, Lxe4! oeps). Zijn tegenstander spartelde nog lang door maar werd met ijzeren hand kapot gespeeld. De snelste pionwinst van de Mannêh dit seizoen!

Met een tussenstand van 2-3 was er statistich gezien nog van alles nog mogelijk. Realiteit was echter dat Peter D onduidelijk maar iets beter stond, Ngo Hin 3 pionnen voorstond tegen vage dreigingen in een dubbel toreneindspel en Peter K een pion en stelling meer had in een eindspel. Een grote overwinning lag dus in het verschiet! Dit was rond een uur of half 4.

Peter K had op 4 een prettige stelling opgebouwd en had half in de middag een pionnetje gesnoept. Dit pionnetje zag zijn tegenstander niet meer terug. Toen de witte aanval (bij lange na) niet doorsloeg restte Peter een technisch klusje waar hij zijn hand niet meer voor omdraaide. Naar eigen zeggen zijn eerste overwinning in 1,5 jaar! En tevens het eerste matchpunt voor de Mannêh in de pocket dit seizoen!

Met nog twee gewonnen stellingen (Peter D had inmiddels de tijdnood gehaald en stond veel beter) kon het eigenlijk al niet meer fout gaan. Naar verwachting zou de klus in een half uurtje wel geklaard zijn. De nieuwe TL liet zich al grif trakteren op chocomel aan de bar (waar een echte TL natuurlijk altijd te vinden is! De Mannêh hoeven niet geinspireerd te worden, dat zijn ze van nature!) Niets was echter minder waar!

Ngo Hin had op bord 3 een prettige stelling omgezet in een voorsprong van 3 pionnen. In een eindspel T+T+L tegen T+T+L+3p was het eenvoudig gewonnen. Ngo Hins tegenstander was echter handig bezig met dreigingen tegen Ngo Hins koning te breien waardoor het allemaal erg moeizaam ging. In beginnende tijdnood promoveerde Ngo Hin tot Paard (met schaak) waarna hij een stuk won. De stelling met beiden twee torens en Ngo Hin 2 pionnen en een loper extra zou het heel simpel gewonnen zijn. Ngo Hin zag het echter allemaal niet meer en begon wat aan te kloten. Het stuk viel van het bord gevolgd door een torenruil. Het resterende eindspel was nog steeds gewonnen, maar één extra verkeerde zet later bleef er een randpion tegen kale koning over en kon Ngo Hin het niet meer winnen. De eerste remise van de Mannêh dit seizoen was een feit!

Tot slot Peter D. Tja.. wat kun je ervan zeggen? In een typische Peter-stelling had hij lange tijd overwegend gestaan op bord 1. In dat soort situaties geldt het oude Pionese spreekwoord: Als Dankers niet door zijn vlag gaat wint hij het gewoon. Zo geschiedde. Het punt verwisselde op enigszins knullige wijze nog enkele malen van eigenaar in de laatste tijdnoodfase (Peter haalde weer zoveel mogelijk speeltijd uit zijn partij) maar bleef uiteindelijk bij Peter. De eerste echte Dankers-partij van het seizoen!

1) Peter Dankers – 1
2) Paul Kuijpers – 0
3) Ngo Hin Cheng – 0,5
4) Peter Kuijpers – 1
5) Benny Onrust – 1
6) Jos Kuijpers – 1
7) Marcel Huijser – 0
8) Ivo Kok – 1
Sliedrecht – De Mannêh 2,5-5,5

Geef een reactie