Cees IJzermans wint de B2 Groep

En Cees IJzermans wint de B2-Groep. Zo krijgen we volgend seizoen een ongekend jonge A-Groep.

Er zijn geen hele belangrijke beslissingen op SB-punten gevallen. Het berekenen van de SB-punten is voor een leek bijna niet te volgen maar ik ga toch proberen het uit te leggen.

Elke reglementaire uitslag telt als een remise voor de SB. Je maakt dus een nieuw rijtje met uitslagen en je vervangt 1R en 0R overal door een ½. De SB wordt berekend als een remise tegen jezelf, je hebt niet gespeeld tegen de tegenstander waar je de reglementaire uitslag tegen had, dus de punten van die tegenstander tellen niet. Je krijgt als SB van die reglementaire uitslag de remise tegen jezelf, dus de helft van je eigen score.

Ik heb geprobeerd dit aan te tonen in bijgaand Excel blad waarin je met geel kunt zien wat er veranderd is. Dit is allemaal niet door mijzelf bedacht, maar het is een FIDE regel die zo toegepast hoort te worden bij gelijk eindigen. Daar is al jaren discussie over en inderdaad gaat de regel per 1 juli aanstaande een beetje veranderen, maar daarover later meer. In het Excel blad kun je de precieze eindstanden zien.
Als de SB gelijk is zoals bijvoorbeeld bij Charles en Ivo, dan geldt het derde criterium, nameljk de beste score tegen de hoogst geëindigde speler. De rijtjes van Ivo en Charles zijn gelijk tot aan de uitslag tegen Eric. Omdat Ivo van Eric (reglementair) won en Charles tegen Eric remise speelde, eindigt Ivo boven Charles.

Geef een reactie