Brabant Criterium

Het startschot voor het Brabant Criterium 2006-2007 werd gisteren gelost door SV Gardé in het Gemeenschapshuis Den Donck in Soerendonk (Maarheeze). De Pion heeft niet onverdienstelijk gepresteerd. Totaal waren er 21 schaakverenigingen met slechts 74 deelnemers aanwezig. In twee jaar tijd met bijna 40 deelnemers gedaald!! Het heeft er alle schijn van dat de formule voor het BC niet echt meer werkt dan wel achterhaald is. Wat mij betreft desastreus voor de kwaliteit en nog erger: de voortgang van het BC. Maatregelen die deze neerwaartse en uiterst negatieve spiraal voor het jeugdschaken in Brabant zouden kunnen doorbreken blijven tot op heden uit. Het is in ieder geval duidelijk dat de aandacht van de schaakjeugd in Brabant in het BC op een niet mis te verstane wijze afneemt. De ogen hiervoor gesloten houden betekent het einde van het BC.

In de A/B-categorie met 15 deelnemers en een gigantisch (KNSB) ratingverschil van bijna 1000 elo-punten (Brent Burg: 2088 en Lars Corbijn van Willenswaard: 1182) van de zijde van De Pion alleen debutanten. Martijn Verbeek met 2 uit 7 een 14e plaats, Cees IJzermans met 3½ uit 7 een 8e plaats en Erik-Jan Colijn met 4 uit 7 een 5e plaats konden, doordat ze nogal moeite hadden met het overschakelen naar het rapid-tempo, géén rol van doorslaggevende betekenis spelen. In de C-categorie met 21 deelnemers kwam Ivo Kok met 5 uit 7 helaas niet verder dan een 5e plaats. De beschikbare tijd was ook voor hem in de partijen waarin het er echt om ging dé handicap. Frank Lambregts en Mathijs Verbeek scoorde in de middenmoot met 3½ uit 7 (nog net een voldoende) een 11e en 12e plaats. Ook in de C-categorie is er sprake van enorme ratingverschillen. Jeugdschakers zonder ervaring of iets minder talent haken om die reden snel af. Het is namelijk niet zo prettig om jezelf te laten vernederen.

In de D-categorie met 22 deelnemers werkte Anthony Snijders keihard om een score van 50 procent te bewerkstelligen. Anthony, dit keer niet in zijn allerbeste doen, voldeed met 4½ uit 9 volledig aan de verwachtingen. Jesper Cuperus verspeelde in zijn twee laatste partijen ongelukkig genoeg een eindklassering bij de eerste drie. Zijn deel was met 6 uit 9 een 5e plaats. Joris Kok bleek in vorm en behaalde daardoor ver boven verwachting met 6½ uit 9 een knappe 3e plaats. Vooral Joris zijn houding gedurende de hele dag was perfect. Een prettige bijkomstigheid! In de E-categorie met 16 deelnemers scoorde Robin Verbeek een 7e plaats met 5 uit 9. Van Robin van Trijp hebben we ook dit keer weer volop kunnen genieten. Hij verkeerde in bloedvorm en beleefde een superdag! Hij scoorde met 8½ uit 9 de 1e plaats. Robin geeft hiermee aan het begin van het seizoen duidelijk te kennen dat hij niet van plan is genoegen te nemen met minder dan een topklassering in het BC. Tot slot was er ook nog een teamprijs (van elke vereniging de score van de beste vier spelers bij elkaar opgeteld. De Pion, met Robin Van Trijp, Joris Kok, Jesper Cuperus en Ivo Kok, werd afgetekend eerste. D4 en Veldhoven konden niet in het spoor van De Pion blijven en volgde op grote afstand.

Geef een reactie