Baronie 2 – Pion 3

Iedereen was op tijd, dus we konden stipt op tijd vertrekken (Erik was maar liefst 5! minuten voor vertrek aanwezig!!). Marc en Arco konden niet meedoen, dus werden we versterkt vanuit het 4e: Erik-Jan Colijn mocht op bord 1 laten zien wat hij waard is.

Iedereen begon rustig aan de partij en tot een uur of 3 was er nog niet al teveel gebeurd:
EJ had een volgens mij fijne stelling met een witte toren op a7, met een 7e rij die vrijwel leeg was. Benny staat op dat moment ietsje beter vanwege de geïsoleerde dubbelpion van z’n tegenstnader. Ondergetekende heeft voor de verandering iets theoretisch-achtigs op het bord neergezet (en in het middenspel al bijna de winst gemist:( ).

Henk staat gedrukt, maar houdt het nog wel even vol. Erik heeft een stuk cadeau gekregen van z’n tegenstander en zal dit waarschijnlijk niet meer weggeven. Ad staat minder, zijn tegenstander heeft een witte pion op f6 die gevaarlijk naar de koningsstelling kijkt.

Bart heeft een stuk geofferd maar dat klopt niet helemaal en heeft eigenlijk geen compensatie. Rob heeft een gelijke stelling.

Een half uur later zijn er wat dingen verandert: Erik heeft inmiddels gewonnen, Ad heeft een toren gewonnen. Henk staat wat minder en zowel Erik-Jan als ondergetekende staan goed. Benny wist met de volgende uitspraak de stemming nog beter te maken: “Het gaat niét lukken vandaag!” Dit in de context dat als Benny zegt dat het wel gaat lukken, we spontaan verliezen, dus nu moét het wel goedkomen, toch?

Weer 20 minuten later: Bart heeft verloren en Ad laat zich mat zetten!? In plaats van dames te ruilen en met een dame meer de partij uittikken heeft Ad andere plannen: matzetten. Helaas was zijn tegenstander eerder en na Dxh7+, Kxh7, Th4# was het over en uit. Rob heeft toestemming gekregen om elk remise-aanbod aan te nemen of het eventueel aan te bieden. Toch: 2-1 achter.

Weer 20 minuten later: Rob geeft een stuk weg, helemaal uit het niets gaat een remise-achtige stelling verloren. Rob was even vergeten dat hij een bepaalde pion écht niét mocht slaan. Dit gebeurde echter wel, stuk weg, einde verhaal. 3-1 achter. Op hetzelfde moment staat Henk tegen een vrijpion aan te kijken en staat Erik-Jan een kwaliteit voor en heeft een remiseaanbod afgeslagen (zwart heeft: g-pion, h-pion, loper, wit heeft: 2x f-pion, h pion en een toren).

We gaan weer 40 minuten verder (16.50 uur):
Erik-Jan heeft het eindspel voortreffelijk uitgespeeld en wint (3-2 achter), Benny lijkt totaal de mist in te gaan als hij zijn tegenstander laat promoveren), Henk heeft een remise-stelling, maar moet desondanks van de tc toch nog doorspelen omdat Benny slecht staat.

Hierna gebeuren er nog een aantal dingen waardoor de wedstrijd om gaat vallen:
Henk verliest de remise-stelling, h-pion tegen a-pion, pion van de tegenstander is er eerder (4-2). Benny leeft nog, na een blunder van zijn tegenstander staat Benny zelfs wat beter. Ondergetekende heeft inmiddels een gewonnen stelling, kwestie van verzilveren.

Ondergetekende maakt het af door dames af te ruilen (volgens Fritz staat er eerder een mat in 5-6 op het bord, maar daar kijk je niet naar als je 4 verbonden vrijpionnen hebt en met dame-ruil de match ook kan beslissen). 4 – 3 achter. Benny en zijn tegenstander zitten allebei in tijdnood en Benny probeert nog te winnen, maar het lukt niet. De verste vrijpion gaat verloren en dan toch maar remise. 4.5 – 3.5. Zo zie je maar: als je de matchpunten eerst telt en dan pas de partij uitspeelt, dan gaat het fout hè?. Iets met een beer verkopen en een huid schieten?.

Baronie 2 – Pion 3 4.5 – 3.5
W. van der Linden – E.J. Colijn 0 – 1
D. Straathof – B. Todts 1/2 – 1/2
J. Rutten – J. Kuijpers 0 – 1
P. Severeijnen – H. Wennekes 1 – 0
G. Vogelaar – E. van Elven 0 – 1
J. van Roestel – A. Bruijns 1 – 0
R van Gageldonk – B. Peeters 1 – 0
P. Blankert – R. van der Weegen 1 – 0

Geef een reactie