ADF langs de lijn – Het Tweede versus Charlois Europoort

Door Marcel Huijser

Welkom bij deze uitzending van ADF langs de lijn, van zaterdag 7 februari 2009. De Manneh maken zich op voor de confrontatie met Charlois Europoort. Charlois staat na vier ronden aan de top van KNSB 3F, vlak achter koploper BSV. Het Tweede is een topper in de sub.

Uw ADF commentator spreekt met teamleider Ton van der Werf – Ton wat is de opstelling van het Tweede?
TvW – Tsja, die ben ik vergeten… had Peter zich nu afgemeld of Paul…? Huijser op 8? Ik weet het nog niet… ik zal het zo wel opschrijven.
U ziet het – de belangen rondom deze wedstrijd zijn groot. De coach houdt zijn opstellingen tot het laatste moment geheim. Het zal een match op het scherpst van de snede worden.

Naast ons staat nu tweede bordspeler Eric van Loon – Eric wat vind je van deze mogelijke opstelling?
Evl – Huijser op 8 – dat is natuurlijk pure intimidatie [grijns].

12:00 uur
De match gaat beginnen, de spelers nemen hun posities in. Peter start op pole position gevolgd door Eric, Carlo, Ted, Ngo Hin, Marloes, Ton en Marcel. Tijdens deze uitzending van ADF langs de lijn zult u commentaar krijgen van uw reporter, en onze analist Ludo Tolhuizen die – tijdens het spelen van zijn partij aan het Tweede bord van het eerste – simultaan live commentaar zal geven op enkele partijen uit het Tweede.

We gaan even bij u weg voor de reclame, en komen later bij u terug.

Koop ADF aandelen!! De enige aandelen die tijdens de kredietcrisis blijven stijgen!

Een groeiende snor biedt garantie voor de toekomst. Scheerartikelen en gehoorapparaten blijven noodzakelijk. Kies ADF.

12:45 uur
Op bord 8 neemt oud Pionlid Marc Moors het met zwart op tegen Huijser. Maar wat gebeurd er nu? Hij speelt zijn peerd naar e4 en die wordt er gewoon afgepeerd! Ontsteltenis alom – Marc geeft op. De match is koud begonnen en Het Tweede staat 1-0 voor.

13:30 uur
Aan bord één verbruikt Peter met zwart in een Siciliaan veel minder tijd dan zijn opponent. Hij heeft nog een uur meer bedenktijd en gaat dus goed van start.
Eric speelt Spaans en verzeilt in een Cozio variant (3… Pge7). Hij heeft met wit een opgerukte geïsoleerde e-pion – wat in deze variant niet gunstig is voor wit omdat die meestal niet te houden is. Zoals karakteristiek is voor deze opening lijkt zwart aanvankelijk aan handen en voeten gebonden, maar hij wringt zich langzaam los.
Carlo opent met zwart de stelling in het centrum – maar zegt in een korte pauze dat hij niet zo happy is.
Ted heeft een stelling op het bord die we het beste kunnen omschrijven als AmaReti alla Tetto. Het begon met 1.Pf3 maar het ziet er al snel krankjorum uit. Wit heeft gerokeerd en een aantal stukken eruit, een dame op h6 die de zwarte rokade verhinderd. Zwart heeft alleen nog pionnen ontwikkeld …

Ngo Hin heeft een Slavische opstelling gekozen. Hij staat gedrongen maar schijnbaar wel OK.Ton heeft met zwart tegen Cor de Wit een soort van middengambiet voor zijn kiezen gekregen. De stelling ziet er leep uit en Ton verbruikt veel tijd (nog een half uur over na 15 zetten te hebben gespeeld). Zijn tegenstander lijkt de boel van buiten te kennen, en offert met net een kwartier bedenktijd achter de rug een kwaliteit voor een aanval.

Over naar El Tollo: Marloes heeft een standaard Scheveninger Siciliaan op het bord … Haar paard dient echter naar d4 te gaan in plaats van haar dame. Tedjes staat slechter dan het optisch lijkt. Zijn witte dame op h6 verhinderd weliswaar de zwarte rokade, maar zijn paard dreigt ingesloten te worden door de oprukkende golf van zwarte pionnen.

Gratis ADF toiletrol én sleutelhanger bij aanbrengen van een nieuw ADF aandelenhouder !

14:15 uur
Ton biedt remise aan. Zijn tegenstander besluit het verloop van de wedstrijd af te wachten, wat gunstig is omdat Ton zo weer wat tijd inloopt op zijn tegenstander. Eric heeft zijn opgerukte pion verloren, maar probeert met grof geweld toegang tot de zwarte koning te krijgen.
El Tollo: Ted gaat zijn paard verliezen. Als hij nog iets wil moet hij het paard geven en met f3 het zwarte centrum aantasten om lijnen te openen naar de centraal geposteerde zwarte koning.

15:00 uur
Tijd voor een prognose met nog een uur te gaan voor de tijdnoodfase. De strijd is op alle borden in volle gang.
Eric heeft een kwaliteit geofferd maar zijn aanval slaat niet door. Met een opgerukt paard kan hij nog wat prikacties doorvoeren. De prognose is dat hij zijn vechtlust gaat bekopen met een nul.
De tegenstander van Ted – Andy Ooms – heeft zijn ontwikkeling praktisch voltooid, staat nog altijd een stuk voor en heeft het centrum gesloten weten te houden. De prognose is dat ook hier een nul genoteerd zal worden.
Marloes heeft nog 20 minuten voor 20 zetten in een complexe maar gelijkwaardige stelling. Vanwege de tijdsdruk rekenen we voor haar een ¼ punt. De tegenstander van Ton speelt door, maar heeft nu nog 40 minuten over. Zijn eerste aanvalsgolf wordt door Ton afgeslagen, maar niet definitief gestuit. De zwarte koning van Ton lijkt veilig te staan achter een witte pion. Naar eigen zeggen sleept hij er toch nog een halfje uit, maar de tijdnoodfase zal het leren. Prognose: ¼ punt. Ngo Hin staat nog altijd gedrongen maar zijn positie lijkt goed speelbaar. Prognose ½ punt. Carlo heeft het zwaar te verduren in zijn verdediging tegen een ver opgerukte vrijpion – prognose 0. Peter heeft een flink tijdsvoordeel in een moeilijke stelling. Prognose ¾ punt.
Het ziet er naar uit dat het Tweede met 3-5 gaat verliezen… maar de tijdnood is nog niet gestreden.

ADF aandelen te koop bij beurshandelaar “De Piramide”. Al 4000 jaar handel in aandelen!

P.S. De ADF knokploeg heeft inmiddels de illegale ADF aandelenhandel van mADoFf ongedaan gemaakt.

15:45 uur
De tijdnood gaat op alle borden tegelijk in en de wedstrijdleider/ commentator kan moeilijk op 7 borden tegelijk annoteren. Welke te kiezen? De tegenstander van Ted heeft om onduidelijke redenen gekozen voor een lange rokade. Ted stond al klaar voor een aanval op de damevleugel en hoeft slechts op de rode knop te drukken voor een volle atoomaanval. Kan hij in tijdnood het tij keren en het stukverlies goedmaken? Eric snoept een pionnetje… Ton staat op bord 7 met zijn rug tegen de muur – maar hij staat nog en heeft nog altijd een kwaliteit meer… Ngo Hin lijkt een goed eindspel te hebben en zijn tegenstander gaat in op / wordt gedwongen tot dameruil… Peter heeft geen tijdvoordeel meer….

16:00 uur
De tijdnoodfase is voorbij. Hotel Merks besteld een schoonmaakbrigade om de bloedspetters van het plafond te laten verwijderen. Ted wint! Zijn tegenstander is met de lange rokade letterlijk en figuurlijk in “Het Mes”gelopen. Ngo Hin wint! Nadat hij vorig seizoen de ene goede stelling na de andere in tijdnood vergooide, blijkt hij ze dit seizoen stuk voor stuk te verzilveren.
Ton en Carlo gingen K.O…

In de tijdnood is de balans op veel borden omgeslagen. En dat met een voordelige tussenstand van 3-2 voor het Tweede! Peter overleefde een zware tijdnood met zeer tweesnijdende stelling als eindresultaat – beide spelers gooien de zware stukken op de koning van de tegenstander. Marloes heeft initiatief maar komt er maar moeizaam door. Eric heeft in tijdnood zijn slag geslagen en een aantal pionnen gewonnen. Hij heeft compensatie voor de geofferde kwaliteit maar moet oppassen voor matnetten. Zijn remiseaanbod wordt geweigerd.

18:00 uur
De drie resterende partijen lopen door tot de volgende tijdnoodfase. Tot de laatste seconde is het gissen naar de einduitslag. De partij van Marloes blijft in balans, haar opponent Hans Uitenbroek is zich echter niet bewust van de regel dat zijn bedenktijd na 60 zetten niet wordt verlen
gd en gaat door zijn vlag… Eric heeft gevochten voor wat hij waard was maar verliest in uitgeputte toestand het eindspel net aan… Peter speelde tegen Dick de Wit een hyperscherpe partij in de tweede fase – die Dick uiteindelijk in zijn voordeel besliste.

Einduitslag:

Het Tweede 4-4 Charlois Europoort
1. Peter Kuijpers 0-1 Dick de Wit
2. Eric van Loon 0-1 Michel de Wit
3. Carlo Rens 0-1 Eddy van Beers
4. Ted van Eck 1-0 Andy Ooms
5. Ngo Hin Cheng 1-0 Arjen Kouwenhoven
6. Marloes Peeters 1-0 Hans Uitenbroek
7. Ton van der Werf 0-1 Cor de Wit
8. Marcel Huijser 1-0 Marc Moors

Geef een reactie