3-Frontenstrategie succes!

De Mannêh van Het Tweede, onder leiding van ondergetekende, hebben vandaag een nieuwe strategie uitgeprobeerd en deze lijkt succesvol te zijn. Onze tegenstander (Dubbelschaak ’97 uit Boxtel) zou vanuit 3 verschillende kanten belaagd worden.

De hoofdmacht, bestaande uit Peter D (1), Paul (2), Carlo (3), Ngo Hin (5) en Benny (7) vertrokken per auto vanuit Roosendaal. Het aanvullende team, bestaande uit Marloes (6) en Marcel (8) kwamen vanuit Eindhoven. Ondergetekende (4) maakte gebruik van een sluiproute via de Nederlandse Spoorwegen. Dat laatste bleek op papier beter te werken dan in de praktijk, aangezien er besloten was dat er tussen Breda en Tilburg geen treinen zouden rijden. Dus ’s ochtends in de stress en racen om de trein van 10.51 te halen. Uiteindelijk ruim 40 minuten te vroeg aangekomen.

Om 13.00 uur waren alle Mannêh aanwezig, terwijl pas de helft van onze tegenstanders was aangekomen. Een wedstrijdleider zou halverwege de middag komen. Deze match zou van groot belang kunnen zijn voor de ranglijst, aangezien de nummers 1 (De Mannêh) en 2 (Dubbelschaak ’97) tegen elkaar speelden.

Lange tijd lijkt het gelijk op te gaan, totdat er plotseling op bord 3 de partij in hoog tempo begint te kantelen. Carlo, met wit tegen M. v.d. Stee, bereidde heel sneaky zijn dame voor zodat de loper naar b4 zou kunnen verhuizen. Hiermee won hij een kwaliteit en niet veel later ging er nog een extra stuk af via een dame ruil + paardvork. 1-0 in het voordeel van De Mannêh.

Ondergetekende mocht niet lang daarna het 2e punt laten bijschrijven. In een gebruikelijke opening (met zwart op +1 ongeveer) tegen P. Boll kwam er een pionnenfront opzetten in het centrum. Binnen korte tijd stonden er witte pionnen op f4, e5 en d6 met nog een dubbelpion op de c-lijn. Op het moment dat er een koningsaanval van wit werd verwacht, ging het spel zich volledig richten op de damevleugel. 2 verbonden vrijpionnen stoomden hard door en de witte vrijpion werd geblokkeerd. Fritz zag naderhand dat wit een gigantische kans had gemist en op zet 39, met een stuk minder, ging wit door zijn vlag. 2 – 0.

Vervolgens onze Man-Van-Weggeweest. Marloes, op bord 6 tegen R. van Meurs, kwam niet zonder slag of stoot uit de opening. Toen het stof weer een beetje was opgeruimd stond er een gelijk-achtige stelling op het bord. Maar ja, het blijft alleen gelijk als de tegenstander van Marloes ziet dat de loper op a3 ongedekt staat. Dit wordt over het hoofd gezien en met Lf8! moet de dame wijken en valt het stuk. 3 – 0.

Dan komen er 2 tegenslagen. Peter, op bord 1 tegen G. Jansen, heeft de halve partij veel meer tijd, maar dat tijdsvoordeel verdampt in hoog tempo. Zwart offert een kwaliteit en Peter kan alleen maar verdedigen. Met nog 36 seconden voor een zet of 8, laat hij een toren instaan en is er niks anders te doen dan opgeven. 3 – 1.
Op bord 5 gebeurde er vervolgens ook iets merkwaardigs. Ngo Hin heeft (volgens mij tenminste) een goede stelling tegen M v.d. Meijden (teamcaptain) en het punt lijkt al binnen te zijn. Een prima stelling in combinatie met een tijdsvoordeel van een minuut of 3-4 zou voldoende moeten zijn. Ngo Hin gaat echter de denktank in en komt met de zet minder goed te staan en het tijdsvoordeel verdwijnt binnen no-time. Met nog 3 zetten te gaan heeft Ngo Hin ineens nog maar een seconde of 15, tegen een ruime 30 van de tegenstander. Vervolgens zet Ngo Hin zichzelf schaak op zet 39 (hij verzet een gepend paard) en gaat door zijn vlag op zet 40. Op dat moment zien beide spelers het schaakje ook. De wedstrijdleider was echter allang weer vertrokken en na een reconstructie, bekijken van het FIDE-reglement, geeft Ngo Hin op en staat het 3-2.

Tussen het moment van het vallen van de vlag van Ngo Hin en het officiële opgeven, was de stand echter alweer in ons voordeel verandert. Marcel, op bord 8 tegen M. Luijpen, kwam wat moeizaam uit de opening en had een iets mindere pionnenstructuur. Waar Marcel meerdere groepen(3 als ik het me goed herinner) had (waarvan één in het centrum), had zijn tegenstander a-b-c en f-g-h. Dat zou niet in het voordeel moeten zijn van Marcel, maar met nog een toren op het bord kan er van alles gebeuren nog. Ik heb niet veel gezien van het toreneindspel zelf, maar de eindstelling was duidelijk. 4-2, Matchpunt 1 is binnen!

Op dat moment zijn alleen Paul (2) en Benny (7) nog bezig, maar uitgaande van de stellingen kon er eigenlijk niets meer foutgaan.

Benny was de uiteindelijke matchwinner door eerder klaar te zijn dan Paul. Hij speelde op bord 7 tegen W. van Lankveld en in het middenspel was hij degene met een betere pionnenstructuur. Dit kwam doordat zwart een geïsoleerde pion in het centum had. Deze ging uiteindelijk verloren waardoor overbleef: a,b,f,g,h tegen a,b,g,h. Benny schoof dit vervolgens zeer beheerst in de richting van de overwinning. 5-2!

Tenslotte nog Paul, op bord 2 met zwart tegen H. van Dongen. Paul zei al eerder: “geef mij elke partij wit en ik win alles”. Helaas gaat dit niet en stonden de zwarte stukken te wachten. Er kwam iets op het bord dat leek op franse doorschuif met Pc3 (ik ben uiteraard geen expert op het gebied van openingen, maar dat is bekend). Wit koos ervoor om op c5 te slaan, wat resulteerde in een zeer mooie triple-pion op de c-lijn (c2,c3,c5). Echter werd hierdoor ook de pionnenstructuur van wit gedegradeerd tot wrakhout. Paul stond gedrukt, maar toen er wat zware stukken geruild werden ging de druk van de ketel. Echter toen kwam er een blunder en ging er een kleine kwaliteit van het bord af. Wit hield 2 ijzersterke lopers over tegen een toren voor Paul. Hier begon de pionnenstructuur van wit echter problemen op te leveren, want al die losse pionnen waren amper te verdedigen. Paul won wat pionnen, maar moest uiteindelijk ingaan op een zetherhaling om te voorkomen dat wit zou gaan promoveren. 5.5 – 2.5 in het voordeel van De Mannêh!

Volgens de stand staan we nu 2 matchpunten en 2 bordpunten voor op de tegenstander van de komende ronde (Terneuzen). Zoals vorige week is gebleken in Europa maak je de grootste kans om te winnen, door te blijven ontkennen dat je in de race bent. Dus bij deze: wij zijn absoluut niet uit op het kampioenschap!

Gedetailleerde uitslag:
Dubbelschaak ’97 – De Pion 2 2.5 – 5.5
G. Jansen – Peter Dankers 1 – 0
H. van Dongen – Paul Kuijpers 1/2 – 1/2
M. v.d. Stee – Carlo Rens 0 – 1
P. Boll – Jos Kuijpers 0 – 1
M v.d. Meijden – Ngo Hin Cheng 1 – 0
R. van Meurs – Marloes Peeters 0 – 1
W. van Lankveld – Benny Onrust 0 – 1
M. Luijpen – Marcel Huijser 0 – 1

Geef een reactie