Voorbereiding examen jeugd / schaak off

De voorbereiding voor het schaakexamen van volgende week is volop aan de gang. Volgende week gaan de jeugdleden van stap 1-2 en 3 het examen maken. Hopelijk hebben we een hoop blije gezichten, maar voor degene die het niet hebben gered de eerste ronde, is er natuurlijk een herkansing. Op 8 juli is er de herkansing voor de jeugdleden voor degene die het de eerste ronde niet hebben gehaald, dat kan zijn dat ze er toch net klaar voor waren, maar het kan ook zijn dat ze door de zenuwen het net niet gehaald hebben.

Maar ook aan dit seizoen komt al snel weer een einde, op 15 juli is het weer de traditionele afsluitende feestavond met friet en andere lekkernijen. Dan gaan we eerst met z’n alle, hopelijk in de zon, genieten van een frietje, en daarna worden de winnaars van de diverse competities gehuldigd. Maar ook op deze avond, en dat is niet onbelangrijk, worden de diploma’s uitgereikt aan alle geslaagde jeugdleden. Dit blijft een mooi moment. Gelukkig mogen de ouders e.d. deze avond er gewoon bij zijn. En daarna is het tijd voor de zomervakantie. We beginnen dan pas weer in september weer. Maar eerst nog de komende tijd moeten de jeugdleden nog even hun best gaan doen, om he felbegeerde diploma te halen, of om nog een aantal competitie wedstrijden winnen, om toch nog een mooie beker in de wacht te slepen.

Schaak off

In navolging van vorig jaar is er dit jaar ook weer een schaak off, georganiseerd door de schaakbond in Nederland.

Wat is nu eigen een schaak off en kan ik daar zomaar aan meedoen, ook als ik geen lid ben van SV De Pion of een andere schaakvereniging? Het Schaak-Off toernooi is een landelijk schaaktoernooi voor alle schaakliefhebbers, lid of geen-lid, bestaande uit lokale voorrondes bij deelnemende schaakclubs. Winnaars van deze voorrondes kwalificeren zich voor de regionale wedstrijden, waarbij tegen andere schakers uit de provincie gestreden wordt om een ticket in de landelijke eindfinale!

In 2021 kwamen er bijna 500 niet-leden op of. De Schaak-Off is voor alle leeftijden en schaakniveaus. Er hebben deelnemers van 10 en van 80 jaar meege­daan. Ook heel diverse, van nieuwe schakers die nieuwsgierig zijn naar het clubschaak tot oud-clubleden die het leuk vinden om weer wat vaker hun krochten te meten.

Ook voor Jeugd

De Schaak-OH is ook voor jeugd heel geschikt. Richt je je als club alleen op jeugd, kies dan jeugd vriendelijke speeltijden en laat weten dat je doelgroep jeugd is.

Iedere deelnemende club organiseert een lokale voorronde op een gewenste avond(en) of middag in de periode van 12 t/m 25 september. De indeling geschiedt op basis van 4 kampen ingedeeld op speelsterkte met daarin 3 rondes (50 minuten per ronde). Op deze manier kan iedereen op zijn/hoor niveau deelnemen. Alle winnaars stromen door naar de re­gionale wedstrijden en eventueel de eindfinale.

De inschrijving voor het toernooi vindt plaats via de Schaak-off website (www.schaakoff.nl) die door de KNSB is ingericht. Binnen deze inschrijving kon aangegeven worden bij welke deelnemende club in de omgeving hij/zij wil meedoen. De club ontvangt vervolgens tijdig deze inschrijvingen en vult ze aan met de eigen inschrijvingen om het toer­nooischema op te maken. De club kon zelf zoveel eigen leden en vierkampen toevoegen als ze zelf willen.