Verzwakt Tweede houdt OSV op gelijk spel!

In de vijfde ronde kwam OSV op bezoek. Het Tweede, nog steeds op ramkoers, moest het echter zien te rooien zonder captain Rogier van Loon en Marcel Huijser, waardoor iedereen minstens een bordje opschoof naar boven.

Na een uurtje werd duidelijk dat Eric weer zware wolken boven zijn stelling had hangen. Hij wist nog van een potje tegen Mark Smits dat hij een pion moest offeren, maar waar de compensatie dan vandaan moest komen kon-ie zich niet meer herinneren, dus geen offer en een hele gedrongen stelling.

Marc Naalden en Paul Kuijpers hadden ondertussen allebei de aanval vol in gang gezet, terwijl het op de andere borden ongeveer gelijk stond. De tegenstander van René vond het ook wel welletjes en bood remise aan. Gezien de stelling en de stand in de wedstrijd werd dit geaccepteerd.

Rond twee uur werd al duidelijk dat Henk ging winnen: hij stond een pion voor en had met een perforator de pionnenstructuur van zijn tegenstander bewerkt: nog een dame en een toren ruilen en dan konden de stukken in de doos. Bij Paul en Marc was het echter niet meer zo duidelijk: Marc leek niet op tijd te zijn met z’n aanval en kreeg een zware counterattack over zich heen. Paul had een briljant stukoffer geplaatst, alleen topdefense zou z’n tegenstander nog kunnen redden.

Arco had op dat moment wat ruimtevoordeel, maar in een erg gesloten stelling. Marloes verloor een pion, maar zocht wat vage compensatie. Eric was nog steeds aan het vechten, terwijl Carlo net remise had bereikt: 1-1 maar met erg zwaar weer op komst.

Marc Naalden was de eerste die knakte: hij kon niet voorkomen dat hij een verschrikkelijke mataanval op z’n dak kreeg en moest opgeven: 1-2 in de wedstrijd. De partij van Paul leek cruciaal te gaan worden, maar dit was zo’n onduidelijke puinhoop, dat we niks anders konden doen dan wachten wat er ging gebeuren.

Rond half vier werd duidelijk dat we gingen verliezen: Paul moest opgeven: 1-3, terwijl Eric en Marloes op dat moment minder tot verloren stonden en Arco remise zou worden, dus een 2,5-5,5 was in de maak.

Arco kreeg een remise-aanbod, wat hij dankzij een geniale ingeving afsloeg! Hij wilde doorspelen: dat is wedstrijdmentaliteit en teamspirit! Eric moest het hoofd buigen en met de 1-4 stand gebeurde er iets vreemds: er gloorde hoop: Marloes stond weliswaar nog steeds een pionnetje achter, maar stormde met haar koning op haar vrijpion af: dit ging spannend worden…

Henk had zijn tegenstander nog heel even een sprankje hoop gegeven, maar kon rond een uur of vier toch de eerste en ook meteen overtuigende overwinning van de middag bij laten schrijven: 2-4, met een ontketende Arco en Marloes nog bezig. Beiden hadden de instructie gekregen om voor de winst te gaan, wat ze vol overgave probeerden te bereiken.

De tegenstander van Arco werd volledig verrast door de met ijzeren hand uitgevoerde aanval dat-ie erg snel door z’n benen zakte: 3-4.

Nu Marloes nog. Het ging net als tegen de Stukkenjagers om een matchpunt. De stelling was lastig, maar er waren mogelijkheden. Door actief spel wist ze haar tegenstander de zenuwen op het lijf te spelen, waarna hij de beslissende fout maakte: punt voor Marloes en de 4-4 was bereikt.

Zoals gebruikelijk werd dit resultaat weer stevig gevierd aan de pokertafel en later in de verschillende Roosendaalse kroegen.

In de stand is er weinig veranderd: we staan nog steeds gedeeld eerste met een achterstand van 6 bordpunten op nummer 1. Helaas is HSC wel weer boven ons gekomen, maar de nummers 1 (Baronie) en 2 moeten nog tegen elkaar: het blijft mogelijk om kampioen te worden!!!