Tata Steel Chess 2019 (2)

Gisteren was de eerste ‘Chess on Tour’ van 2019. De Masters speelden in Alkmaar in TAQA Theater De Vest. Tegenover dat theater werd in de Grote Kerk van Alkmaar het NK Schoolschaken voor het Voortgezet Onderwijs gehouden. Vier van onze jeugdleden, Joshua Prevoo, Jesper Fidder, Luuk Braspenning en Xander van Gentevoort, vertegenwoordigden het Norbertus Gertrudis Lyceum. Voor dat er geschaakt werd, kregen ze de kans om de grootmeesters te ontmoeten. Als we goed kijken zien we op onderstaande foto op de achtergrond Anish Giri (of iemand die er verdacht veel op lijkt…).


Dan de schaakprestaties: Er werd flink gestreden maar het bleek dat er toch nog flink geoefend moet worden om meer potten te kunnen breken op zo’n finaledag. Maar ze mogen alle vier trots zijn dat ze zich gekwalificeerd hebben voor de finaledag, ze horen daarmee tot de zes beste schoolteams van Nederland in hun categorie! Xander wist overigens wel de beste prestatie neer te zetten op bord 4! 4 uit 5 maakte hem de beste bord vier-speler en daar hoorde uiteraard een beker bij. Die kreeg hij van niemand minder dan grootmeester Loek van Wely (meervoudig Nederlands Kampioen).

TATA Steel Chess was gisteren niet alleen in Alkmaar, er werd ook gewoon geschaakt in Wijk aan Zee. Door de zogenoemde Challengers-groep met bijvoorbeeld Lucas van Foreest en Stefan Kuipers, maar het was ook de derde en laatste dag van de weekvierkampen. Ondergetekende speelde in vierkamp 4C en wist met en ondanks geschwindel 1e te worden in zijn groep. Dat leverde hem een boekenbon van 25 euro op. Voor het schaakgehalte van dit verslag volgt hieronder de laatste partij die hem de 1e plek bezorgde. Lezersvraag: Is Pg6-e5 een juiste zet en zoja klopte de voortzetting die beide partijen kozen?