Schaakavond jeugd week 11

Voorlopig is dit de laatste berichtgeving over de schaakperikelen binnen SV De Pion. Zoals afgelopen vrijdag bekend is gemaakt moet ook voorlopig onze jeugd stoppen met het fysieke schaakspel op de vaste vrijdagavond. En als er niet geschaakt wordt, valt er ook weinig meer te schrijven hierover.

Of er online verder geschaakt gaat worden, is op dit moment niet bekend. Voorlopig is de avond Lockdown voor 3 weken. Echter is over 3 weken al de laatste schaakavond bij de jeugd voor de kerstvakantie. In de 2e week van januari hopen we weer alle jeugdleden te mogen begroeten voor de schaakles en natuurlijk de interne schaakcompetitie bij de jeugd.

Ook de les voor de senioren zijn tot nader order opgeschort. Maar ook deze lessen hopen we weer op te pakken zodra het kan. Tot dat we weer fysiek mogen gaan schaken zullen onze leden aangewezen zijn op een goede internetverbinding om zo via een variëteit aan diverse online schaakspellen aan de slag te gaan. Gelukkig is dat nog een goede uitkomst in deze barre tijden.

  Cursus

Zoals vorige week al geschreven, afgelopen vrijdag was er gelukkig nog wel tijd en ruimte om de cursus te geven aan de vrijwilligers en trainers van SV De Pion over autisme.

Een van onze vrijwilligers die zich inzet voor onze vereniging, is daarnaast ook secretaris van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) regio Noord-Brabant/Zeeland. Samen met de voorzitter, Els Brommet, hebben ze de aanwezigen bijgepraat over autisme, wat is het nu eigenlijk. Want autisme is vaak niet aan de buitenkant te zien, maar speelt wel een grote rol bij het gedrag van mensen, jong en oud, die autisme hebben.

Ook binnen de vereniging zijn er ook diverse kinderen met autisme, en dat kan soms tot spanningen kan leiden, en ook onwetendheid van andere aanwezigen. Met deze cursus hebben we niet  het autisme kunnen wegnemen, dat zou heel ideaal zijn, maar we kunnen wel handvaten geven hoe er mee om te gaan. Vooral een stuk begrip, dat is veel waard. De verhalen die verteld werden, zijn hoofdzakelijk afkomstig van ervaringsdeskundigen. Deze groep verteld hoe dat hun het ervaren, je kunt een leuk klinisch verhaal vertellen, maar daar worden de meesten niet vrolijk van. En is er een kant en klare oplossing, nee helaas. Net als mensen zonder autisme, hebben mensen met autisme een gebruiksaanwijzing. En ieder persoon is anders, net als in de “gewone” wereld.

Alle aanwezigen hebben in ieder geval een hele leerzame avond geweest, en we hopen dat we snel het geleerde in de praktijk kunnen gaan brengen. Wel zijn er al ideeën ontstaan om het geleerde in de praktijk te brengen. Maar dat zal pas volgend jaar worden, want voor de rest van dit jaar zullen de lichten op vrijdagavond gedoofd blijven bij het JTC.

 We hopen dat we onze trouwe lezer volgend jaar weer wekelijks mogen gaan verblijden met de artikelen over SV De Pion. Tot dan, en blijf gezond.

Tot volgend jaar.