Opdrachtenschaak door de jeugdleden van Schaakvereniging de Pion

De vakantie is weer voorbij en de jeugdleden van schaakvereniging De Pion hebben nog drie vrijdagavonden speelrondes voordat het einde van het seizoen ingeluid gaat worden. Tijdens deze rondes spelen de jeugdleden traditioneel schaak met een twist.

Deze week was het opdrachtenschaak wat de kinderen gingen spelen. Tijdens deze potjes schaak krijgen de kinderen een opdracht mee, maar de tegenstander heeft ook een opdracht. De kinderen weten niet van elkaar welke opdracht ze hebben, en moeten dus tijdens de schaakpartij de opdracht zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Je kunt opdrachtenschaak vergelijken met Risk. Daar hebben alle spelers ook een opdracht die uitgevoerd moet worden. De opdrachten kunnen heel makkelijk zijn zoals bijvoorbeeld sla drie pionnen van je tegenstander, maar de opdracht kan ook zijn, zet je tegenspeler mat. Dat is dan weer een lastige opdracht. Zodra tijdens een partij schaak een van de kinderen de opdracht heeft uitgevoerd is de partij afgelopen en heeft dan gewonnen. Om deze competitie eerlijk te laten verlopen moet elk jeugdlid minimaal 5 partijtjes spelen tijdens deze avond, om zo de kans te verkleinen dat je je alleen maar “makkelijke” opdrachten krijgt. Deze vorm van schaken levert een hoop leuke taferelen op en het zijn over het algemeen lekkere korte partijen, zodat de jeugdleden vele partijen kunnen spelen.

Volgende week is het familieschaak. Tijdens deze traditie van Schaakvereniging de Pion gaan de jeugdleden samen met een familielid schaken. De jeugdleden nemen het dan tegen elkaar op, maar ook de familieleden van de jeugdleden nemen het tegen elkaar op. De familieleden kunnen bestaan uit opa, oma, vader, moeder, broer, zus en ga zo maar door, zolang het maar familie is.  Dit is altijd een erg leuke traditie omdat de jeugdleden de fouten van de familieleden natuurlijk gelijk gaan . Maar daar volgende week meer over.

Natuurlijk is er ook een prijs verbonden aan deze avond opdrachtenschaak. De uitslag van deze avond, en van de komende “speciale” schaakavonden voor de jeugd wordt bekend gemaakt tijdens de feestavond op 14 juni.

Over 2 weken is het de laatste avond van de “speciale” schaakavonden. Dan wordt het snelschaaktoernooi gehouden. De jeugdleden spelen dan partijen schaak van maximaal 5 minuten. Maar eerst is het tijd voor de traditionele familieschaak avond.