Noteboomtoernooi succes voor Pionezen

Het Noteboomtoernooi beleefde dit jaar haar 64-jarig jubileum. Daarom was het prijzengeld behoorlijk opgevoerd en was het nog nooit zo sterk bezet: onder andere 5 grootmeesters en 6 IM’s.

Namens De Pion waren aanwezig: Mark Smits, Marc Dogge en Carlo Rens in de A-groep. In de B-groep was de op ELO-herstel jagende Eric van Loon present.

Het hoofdtoernooi kende een uiterst verrassende winnaar: Rick Lahaye (2273) wist alle titelhouders voor te blijven en met een score van 5,5 uit 6 ongedeeld eerste te worden. In de B-groep ging de overwinning naar ene H. Segers.

Mark Smits was het meest succesvol: met 3,5 uit 4 ging hij de slotdag in waarin hij het achtereenvolgens moest opnemen tegen IGM Friedman (2588) en Martijn Dambacher (2375). Helaas werden dit twee nullen, maar met een TPR van 2315 was hij natuurlijk dik tevreden.

Marc Dogge trof iedere ronde een tegenstander van ongeveer zijn eigen rating en moest daarom vol aan de bak: een 2,5 uit 6 was het resultaat, maar vanwege zijn sterke opponenten was een TPR van 2143 verliest hij nauwelijks punten.

Carlo Rens had wel veel geluk met de indeling: slechts twee keer een veel te sterke tegenstander en met 3 uit 6 daarom een goed resultaat. Zijn TPR was 2021 en zijn rating stapt daarom weer de lift in op weg naar 1900.

In de B-groep stond Eric van Loon voor een grote uitdaging: in twintig partijen in een weekendtoernooi had hij er nog nooit 1 gewonnen! Mede door een aantal slechte resultaten in deze weekendtoernooitjes was hij verbannen naar de B-groep waar underrated jong talent gehakt wil draaien van mannen zoals Eric. Vette pech voor de jeugd: Eric bleef dankzij ongekende wilskracht ongeslagen en met een score van 4 uit 6 (TPR 1897) heeft hij laten zien nog niet afgeschreven te zijn.

Tot slot de prijsuitreiking: ongeveer overal waren prijzen voor bedacht, zo ook voor de 64e plaats. Dankzij uitgekiend spel wist de heer “C. Reus” hier beslag op te leggen. Dit werd gelukkig meteen gecorrigeerd en zo kon ondergetekende z’n inschrijfgeld weer ophalen.
Volgend jaar van 4 t/m 6 januari zijn we weer allemaal van de partij bij de “moeder van alle weekendtoernooien”.