NBSB Beker A-team uitgeschakeld

Maandag 7 januari heeft het NBSB Beker A-team haar tweede ronde gespeeld. Het gebeurde in Tilburg tegen De Drie Torens. Een andere opstelling dan in de eerste ronde bleek noodzakelijk. Verscheidene spelers hadden aangegeven nog niet klaar te zijn voor een belangrijke partij in het nieuwe jaar. Zo meldde René van den Broek zich kort voor de wedstrijddag met de reden: ‘Ik heb een peptalk nodig, dus ga in de studio bij Jack (van Gelder) en Frank (Evenblij) zitten.’ Teamleider Ivo Kok vond een vervanger in Erik van Elven en ondergetekende haalde opgelucht adem; ‘Staan we tenminste niet stil onderweg naar de speellocatie.’ De vierde speler was namelijk Marcel Huijser en die kwam, net als Stefan Colijn in de Avondcompetitie, op eigen gelegenheid. Hieronder volgt het verslag van de wedstrijd.


De wedstrijd verliep min of meer zonder verrassingen. Ivo had in de opening niet optimaal gespeeld en kwam zonder voordeel in een eindspel terecht met ongelijke lopers, een remise-aanbod werd aangenomen. Onderwijl stond uw verslaggever al aardig goed, bij Erik was het onduidelijk en Marcel leek een peptalk nodig te hebben voor zijn stukken. We gaan eens inzoomen op de partijen van uw verslaggever en Marcel. Want wellicht kan u het al raden, Erik die een onduidelijke stelling heeft eindigt vaak in remise. Dat ons dat duur zal komen te staan wordt nader toegelicht.

De eerste externe winstpartij voor De Pion in 2019! Dat is pas een peptalk. Marcel en Erik hadden dat voorbeeld alleen maar hoeven te volgen. Dat bleek tegen te vallen. Erik had een minder onduidelijke stelling gekregen. Er was wat geruild en het leek af te gaan op een remise-eindspel. Bij remise door Marcel, hadden we gewonnen, bij winst van een van beiden ook. Remise door Erik zou niet voldoende zijn. Het onderste bord valt immers af bij gelijkspel, tot er geen gelijkspel meer is.

Marcel besloot  op zet 16 de stelling te openen voor zijn stukken, ten koste van een pion. Vanaf daar kijken we mee of het oplevert wat gehoopt werd.

Niet bepaald dus, de stukken hebben misschien meer ruimte, maar dat geldt meer voor de stukken van zwart die vrij natuurlijk naar het centrum gaan en langzaam maar zeker valt de witte stelling. Zeker nadat de toren de witte koningsstelling verlaat, is er geen houden meer aan. Aan Erik de taak om te winnen. Maar het gevreesde remise-eindspel komt op het bord. 2-2 wordt de einduitslag. Om de boel op te beuren, gaf de teamcaptain de opvallende peptalk:’Hoeven we komende ronde tenminste niet te spelen.’ Een wijze leermeester zou zeggen: ‘Elk voordeel heb se nadeel’.

De Drie TorensDe Pion  
Kocken , W.G.R.M. (Wilbert)2119Huijser , M.W. (Marcel)1894z-w1 – 0
Montenegro , M. (Michele)1921Kok , I. (Ivo)2107w-z½ – ½
Brand , B.J.L.M. (Berry)1853Lambregts , F.J.J. (Frank)1838z-w0 – 1
Priems , P.J.J.M. (Pieter)1767Elven van, E.F.A. (Erik)1876w-z½ – ½
Gemiddelde Rating:1915Gemiddelde Rating:1929 2-2