In Memoriam Henk van Weersel

Van Arlette ontving ik gisteren het bericht dat haar vader dinsdag is overleden. Henk was een schaker in hart en nieren. Hij bracht zijn passie voor het schaken over op alle vier zijn kinderen, Arlette, Birgitta, Carmen en Dustin. ABCD noemde hij ze. Uiteindelijk koos Carmen voor het dansen en zingen. Dustin speelde goed mee, maar het zijn vooral Arlette en Birgitta geweest die hij van jongs af aan met het schaken geholpen heeft. Iedereen in schakend Nederland kent Arlette, want ze speelde en speelt nog steeds op hoog niveau mee. Birgitta is bij de jeugd ook Nederlands kampioen geweest, vergeet dat niet!
Henk was een uitstekende coach en trainer. Hij kon kinderen helemaal gek maken van het schaken met allerlei aparte spelletjes op het bord. Ze hingen aan zijn lippen als hij aan het vertellen geraakte. Aanvankelijk bij zijn club Staunton in Etten-Leur maar later werd hij ook bij De Pion lid. Eerst alleen, maar later kwamen Birgitta en Dustin ook bij ons spelen in zowel de interne als de externe competitie. Ze hebben een aantal keer met zijn drie├źn samen in hetzelfde team van De Pion gespeeld. Arlette is een groot aantal jaren later even lid geweest van onze club en heeft in het eerste gespeeld.
Zelf was Henk eigenlijk geen geweldige schaker. Hij schommelde volgens mij rond de 1600. Maar hij wist ontzettend veel van allerlei obscure openingen en valletjes in die openingen. Hij was gewoon helemaal verslaafd aan het spelletje, we dachten allemaal dat hij in het harnas zou sterven toen hij nog steeds kwam schaken na zijn vierdubbele bypass.
Henk was ook heel actief in het computerschaak. Hij heeft altijd wel een schaakcomputer gehad en hij was er vroeg bij toen de eerste digitale borden kwamen die je kon laten samenwerken met Fritz op je laptop. En ook op Playchess speelde hij met zijn digiboard.
De laatste maand ging het erg slecht volgens Arlette. Zijn nieren deden het niet meer en laten behandelen wilde hij niet meer. Uiteindelijk is hij maandag in een diepe slaap gebracht en is hij dinsdag overleden. Hij wordt volgende week dinsdag of woensdag begraven en daar zullen we als De Pion zeker vertegenwoordigd zijn.
Lees nog even de berichten na op onze website waarin Henk genoemd is. Ik vond er bijvoorbeeld deze teamfoto van zeven jaar geleden nog terug in het archief van Ad.

Rust zacht Henk. Ik denk dat ze in de hemel ook een schaakbord en stukken hebben en dan kom je daar vast en zeker iemand van De Pion tegen die een potje met je wil schaken. En dan is het echt eeuwig schaak.