Ons Limburgs avontuur was na vorige keer nog niet voorbij. Ditmaal mocht het Tweede richting Voerendaal. Voerendaal speelt in Café-Zalencentrum Keulen. Keulen? Nee, niet in Duitsland, gewoon in Klumme. Klumme lijkt dan weer op klunen en zo is het cirkeltje rond met het thema winter en sneeuw. Klumme is overigens de Limburgse naam voor Klimmen. En dat laatste is van belang voor het vervolg van het verslag. Veel leesplezier!

Zoals wel vaker, schat de verslaggever de reistijd altijd ruim in. Vertrek om 10.30 uit Roosendaal en nog voor 12.30 aanwezig. Alleen de arbiter was er al, Jos Pots. Zo hadden we rustig de tijd om van koffie en het uitzicht. Professor Elo was meegekomen om weg ijsvrij te maken. Nog even ter informatie, ditmaal doet ondergetekende geen voorspelling op basis van de ratings, want de berekening die de razende reporter toepaste, bleek een veelvoorkomende fout in de statistiek te zijn (zie Ecological fallacy (met dank aan Cees IJzermans)). Begeven op glad ijs gaat niet gebeuren dacht de schrijver dezes. Ditmaal schreef hij wel van te voren al een deel van het verslag. Daarin werd geen 0-8 overwinning maar een 5-3 nederlaag (je moet toch realistisch zijn) voorspeld. Gelukkig kan dat verslag tot een sneeuwbal worden opgefrommeld en weggegooid.

Professor Elo had mij ingefluisterd om Koen op bord 1 te zetten. 'Die jongen kan wel schaken, maar moet iets doen aan zijn tijdsindeling.' Zo gezegd, zo gedaan. Koen op 1 en die had als eerste klaar kunnen zijn. Maar dat gebeurde niet, een remiseaanbod werd na kort overleg afgeslagen. Gewoon de zwarte piste op. Daar ga je vast heelhuids van af kunnen komen, was het devies van Professor Elo. Niet lang na dat remiseaanbod was wel de eerste klaar: René. Op het zesde bord speelde hij tegen Ingrid Voigt (1957). Voigt, een typisch Duitse achternaam, verraadt al dat er aantal Duitsers in het team van Voerendaal zitten. Maar in de paar minuten tussen de bekendmaking van de opstelling en het begin van de partij, wist René al dat het Schots werd. Na een foute zet van Ingrid, maakte hij het ijskoud af:

Soms wil je als teamleider zetten influisteren, zeker als je een sterke schaker bent. Dat is niet voor onze teamcaptain weggelegd, maar roepen dat iemand een zet moet doen, zou hij nog wel kunnen. Toch moest hij echt stil zijn toen hij met een schuin oog naar de partij van Eric keek. Eric had met wat mazzel (of was het stiekem toch gewoon berekend) een sterke aanval opgezet door eerst een stuk te verliezen waarna de zevende rij voor hem was. Stukwinst terug (Op zet 17 had zwart Lxe4 moeten spelen, de aanval was volgens ome Fritz niet doorslaand), en heersen. Totdat zijn tegenstander, Marcel Frenken (2103), een ijskoude zet speelde om de iglo van Erics koning aan te tasten. Zo koud, dat Eric bevroor en de tijd sneller ging dan gedacht. Kijkt u mee vanaf zet 14:Kort daarna werden twee partijen min of meer tegelijk gewonnen. Eindelijk had papa Bo tijd gevonden om te schaken op zaterdag. Op de heenreis werd zijn schaakseizoen besproken. Een paar partijen voor de avondcompetitie, maar daar hield het bij op. Hij moest dus boven zichzelf uitstijgen en de top beklimmen om waar te maken wat uw verslaggever al hoopte: een punt. Versla Professor Elo was de simpele taak. Bo kreeg wel een kwaliteit van zijn tegenstander, André Krüger (2101), maar dat was in ruil voor het loperpaar en die kreeg vrij spel. In onderstaande stelling viel echter de vlag van André.

Uw teamcaptain was niet veel later klaar. In een rommelpartij met meer kansen voor zwart dan voor wit, wist Bart van der Zwet (2060) de beslissende zetten niet te vinden en liet mij Professor Elo bewijzen dat zijn formules niet helemaal kloppen. Winnen doet uw verslaggever niet al te vaak op zaterdag, dus iedere winstpartij is er een om goed te bewaren. Nu is het tijd voor warme chocomel met slagroom en een koekje!

Inclusief annotatie, de volledige partij:

Dan de partijen zonder notatie. Wat een toeval dat er op die volgorde een einde kwam aan de partijen. De inkt was waarschijnlijk bevroren. Het was fris in de speelzaal. Het koudste front was er boven Benny zijn bord. Benny nam het op tegen de jongste speler in de zaal, Leopold Wagner (2018). Hij begaf zich op glad ijs door iets te nonchalant te spelen en liet Leopold binnen komen op b7 met de dame. Pogingen om die dame te vangen, werkte niet. Het kostte Benny wel pionnetjes en dat brak hem op in het eindspel.

Koen was ondertussen goed terecht gekomen, hij had een directe winstkans gemist maar stond wel twee pionnen voor en had het actieve spel. Dat kon toch niet misgaan? Zijn tegenstander Henk Temmink (2139) hoopte op Professor Elo die zou zeggen van wel, want die tijd blijft een ding. Onnauwkeurigheden leiden tot een verkeerde afwikkeling waarna het voordeel als sneeuw voor de zon verdween en Koen slechts remise had. Desalniettemin, goed gedaan! Remise op bord één, die voegt uw verslaggever toe aan zijn collectie van opvallende resultaten op bord één (René en Ted die winnen vorig seizoen zitten er al in). Wie volgt, Elfje?!

Heeft u geteld? Tot nu toe hebben we drieënhalf sneeuwballen tegen de iglo van Voerendaal 2 gegooid. Nog één hele en we zijn binnen. Ivo leek lange tijd een perfect ronde sneeuwbal aan het maken te zijn. Stond een kwaliteit voor, maar Paul Stümer (2126) kreeg een sloot pionnen extra. Paul liep echter alsnog een wak in, waarna Ivo de kans kreeg om pionnen terug te winnen of eeuwig schaak te hebben. MATCHPUNT.

Eigenlijk kon op het moment dat Ivo de remise keepte, al gesproken worden van matchpunten. Ngo Hin had op het laatste bord de zieke Erik vervangen en speelde min of meer in dezelfde stijl als Erik. Het zag er gewoon solide uit. Een blok ijs was er niets bij. Twee lopers tegen twee paarden, lopers zijn beter dan paarden dus dat zal wel winnen. Helaas, Professor Elo riep van de zijlijn dat paarden soms iets beter zijn. Dat waren opbeurende woorden voor zijn tegenstander, Sander Bachaus (2036) Een loper en paard gingen verloren, maar de pionnen waren netjes in elkaar geschoven. Dat kon Ngo Hin vervolgens relatief eenvoudig remise houden.

De iglo van Voerendaal 2 stortte in elkaar.

Voerendaal 2

De Pion 2

 
Temmink , H.H. (Henk) 2139 Riemens , K. (Koen) 1846 ½ - ½
Wagner , L.F. (Leopold) 2018 Onrust , B. (Benny) 2027 1 - 0
Krueger , A. (André) 2101 Veth de, B. (Bo) 1963 0 - 1
Stuemer , P. (Paul) 2126 Kok , I. (Ivo) 2077 ½ - ½
Frenken , M.J.P. (Marcel) 2103 Loon van, E. (Eric) 1917 1 - 0
Voigt , I. (Ingrid) 1957 Broek van den, R. (René) 1929 0 - 1
Zwet van der, B.W. (Bart) 2060 Lambregts , F.J.J. (Frank) 1812 0 - 1
Bachaus , S. (Sander) 2026 Cheng , N.H. (Ngo Hin) 1932 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2066 Gemiddelde Rating: 1938 3½-4½

Op zes borden versloegen we niet alleen Voerendaal 2, maar ook Professor Elo. Als adviseur is Professor Elo maar aan de kant gezet, want klaarblijkelijk doet hij geen goed werk in de winter. Zit er wel een temperatuurcorrectie in de berekening van ratings? Als we het koud hebben, spelen we als mannen en dat was de bedoeling.

Na afloop van de wedstrijd, sprak Bo nog de legendarische woorden dat hij niet naar huis kon rijden, want hij was dronken van geluk. En ondanks het late tijdstip (omstreeks 18.15 werd richting huis gegaan) was niet iedereen al klaar met Klimmen, in Roosendaal hebben er nog een aantal een berg beklommen om thuis te komen.

Dan rest nu nog een dankjewel aan de teamcaptain van het Vlaggenschip voor de felicitaties en u als lezer van dit verslag fijne feestdagen en een goed 2018 te wensen. De volgende wedstrijd is begin februari. Dan mogen we gelukkig weer thuis spelen.

Op de eerste plaats feliciteer ik De Pion 2 van harte met de mooie overwinning op Voerendaal 2 die voor de poorten van de hel in Klimmen is weggekaapt. Chapeau!

In klasse 1B van de KNSB was het voor De Pion 1 allemaal te doen bij Paul Keres. Voor deze match werd er uitgeweken naar het Rode Kruis gebouw in Utrecht met beperkte parkeermogelijkheden en een kantine waar vooral slappe koffie en lauwe thee gekocht kon worden. Er waren in tegenstelling tot de informatie hierover in de competitiegids geen broodjes beschikbaar. Daarnaast werd ik voor de eerste keer in mijn carrière als TL overgeslagen bij het uitdelen van de consumpties. Al met al een troosteloos geheel. De match zelf was niet veel anders…..

Jordy Schouten speelde op bord 5 met wit tegen Jan Jaap Janse (2210). Na wat theorie op het bord te hebben gezet werd de partij dichtgeschoven met c4,d3,e4 –c5,d7,e5 en leek de stelling vooral om de paarden te gaan draaien. Wit zou een paard op d5 gaan krijgen en zwart een paard op d4. Het voordeel voor wit was dat het paard op d5 niet meer weggestuurd kon worden, maar het paard van zwart nog geruild kon worden met de loper op b2. Deze mogelijkheid was dan ook het enige kleine plusje die Jordy zou krijgen. Na overleg met de TL bood Jordy remise aangezien hij niet voldoende winstkansen zag. Geïmponeerd door Jordy zijn OKU winst in het recente verleden nam Janse dit dan ook maar wijselijk aan: ½ - ½. FM Jan van Mechelen speelde op bord 1 met wit tegen IM Demre Kerigan (Turkije). Er werd een gesloten Catalaan gespeeld die ondoorzichtiger was dan normaal  omdat Kerigan vroeg a7-a5 had gespeeld. Voortdurend moest Jan rekening houden met a5-a4 als zijn paard c3 zou verlaten. Uiteindelijk werd het opgelost met a2-a4. Gevolg was dat het lang duurde vooraleer Jan het thematische e2-e4 kon spelen. Ondertussen zat Kerigan niet stil en daarom sorteerde e4 niet het effect dat het gewoonlijk heeft, namelijk: een klein voordeel. Kerigan had zich prima centraal opgesteld met zijn torens. In een objectief min of meer gelijke stelling bood Jan remise aan, hetgeen werd aangenomen door Kerigan. Jan speelde, toch zeker gezien zijn enkele reisafstand van 190 kilometer, een solide partij: 1- 1.

Ludo Tolhuizen speelde op bord 7 met wit tegen Raymond de Rooij. Na een onnauwkeurigheid van Ludo in de opening had De Rooij zeer comfortabel spel. Toen De Rooij wat te voorzichtig speelde dacht Ludo heel goed te staan. Toen De Rooij een zet speelde die Ludo naar eigen zeggen helemaal niet had gezien bood Ludo  remise aan wat door De Rooij werd aangenomen.  Tussenstand: 1½ - 1½. FM Mark Smits speelde op bord 4 met zwart tegen IM Xander Wemmers. Na een bekende variant van het Konings-Indisch waarin Wemmers een pion offert om een paard afzijdig te dwingen en de damevleugel onder druk te zetten had Mark lange tijd het idee redelijk te staan. De zwarte stelling bleek in de analyse echter moeilijker speelbaar dan aanvankelijk ingeschat. Het zal in een eerder stadium anders en waarschijnlijk vooral actiever hebben gemoeten maar Mark meende er juist verstandig aan te doen solide te zijn en niet te overhaasten. Mark werd in een stelling die hij redelijk zorgeloos inzag na een ongelukkige paardzet pijnlijk verrast door een ijzersterk (schijn)paardoffer, waarmee zijn spel door een fabelhafte samenvloeiing van uitlopende tactische motieven tot glorieuze wasdom kwam. De stukken van Mark leken welhaast niet ongelukkiger te kunnen staan en in luttele zetten blies Wemmers zijn verdediging omver. De achterstand is een feit: 2½ - 1½.

Pim Eerens speelde op bord 9 met wit tegen Willem van de Fliert. Van de Fliert speelde een soort 3 rijen systeem, waarbij hij speelde op de hangende pionnen van Pim. Toen Pim een goede kans miste om d5 te spelen werden de hangende pionnen zwaar onder druk gezet. Uiteindelijk kon Van de Fliert met een breekzet op e5 de pion op d4 winnen, waarna de stelling verloren was. Met een kleine combinatie won Van de Fliert daarna partij. Tussenstand: 3½ - 1½. Cees IJzermans speelde op bord 3 met wit tegen FM Jan Breukelman.  Er kwam een variant op het bord waarin Breukelman al snel de kans kreeg om gelijk te komen. Kort daarna speel Cees in een verstandsverbijstering zijn paard in het centrum wat werd ingeschat op een massale stukkenruil. Helaas voor Cees had Breukelman iets verder gekeken in de variant en wist op het einde nog een extra pion mee te snoepen. In een verder eenzijdige partij wist Breukelman het gedecideerd uit te tikken. FM Stefan Colijn had op bord 2 met zwart van doen met IM Hugo ten Hertog. Helaas heb ik geen bijdrage van Stefan ontvangen. Behalve dat Stefan verloor, heb ik er zelf te weinig van meegekregen om er echt iets over te kunnen zeggen. Tussenstand: 5½ - 1½. De matchpunten gaan naar Paul Keres.

Alik Tikranian doet met zwart op bord 10 tegen Gerben Veltkamp iets terug en red de eer. Veltkamp speelde een koningsgambiet. Alik speelde de c6-variant van de Falkbeer. Veltkamp ging hier niet op in en speelde in het centrum en kwam beter uit de opening. Alik viel op de damevleugel aan, terwijl Veltkamp datzelfde deed op de koningsvleugel. Veltkamp kwam er beter doorheen, maar door in tijdnood een aantal enige zetten te missen, kwam Alik beter te staan. Er ontstond een loper tegen toren eindspel, wat Alik met zijn toren vakkundig uitspeelde. Tussenstand: 5½ - 2½. Bas de Feijter speelde met op bord 6 met zwart tegen Joris Kokje. Na een rustige opening stond Kokje iets beter. Toen de stelling opende won Bas een stuk maar was de stelling niet gecoördineerd. Bas  vond geen goede manier om de problemen op te lossen en verloor nadat eeuwig schaak niet werkte. David Du Pont speelde op bord 8 met zwart tegen Paul Hommerson. De partij tussen voortdurend tussen een gelijke stelling en een stelling waarin zijn tegenstander net wat druk hield. Op het moment dat David de remise binnen handbereik had deed hij een onnauwkeurige zet in waarna hij Hommerson nog enkele praktische kansen gaf. Een tweede onnauwkeurigheid in tijdnood gaf de doorslag waarna Hommerson het mooi afwerkte. Eindstand: 7½ - 2½.

INDIVIDUELE UITSLAGEN PAUL KERES 1 (2276) - DE PION 1 (2165): 7½ - 2½
1. IM Demre Kerigan (2348) - FM Jan van Mechelen (2235): ½ - ½
2. IM Hugo ten Hertog (2460) - FM Stefan Colijn (2322): 1 - 0
3. FM Jan Breukelman (2350) - Cees IJzermans (2183): 1 - 0
4. IM Xander Wemmers (2454) - FM Mark Smits (2210): 1 - 0
5. Jan Jaap Janse (2210) - Jordy Schouten (2081): ½ - ½
6. Joris Kokje (2234) - Bas de Feijter (2155): 1 - 0
7. Raymond de Rooij (2155) - Ludo Tolhuizen (2130): ½ - ½
8. Paul Hommerson (2210) - David Du Pont (2051): 1 - 0
9. Willem van de Fliert (2170) - Pim Eerens (2044): 1 - 0
10. Gerben Veltkamp (2168) - Alik Tikranian (2241): 0 - 1

December blijkt een moeilijke maand om teams rond te krijgen. We mochten vandaag naar Etten-Leur om een aantal matchpunten te halen. En zowel de Pion 4 als Staunton 2 zag een vaste speler invallen in een hoger team. Onze Theo en hun Daniël wonnen de partij, maar in beide gevallen werd de uiteindelijke uitslag een verlies met 3,5 bordpunt,

Deze ronde hadden we een fiks aantal jeugdleden tot onze beschikking, maar we waren even uit het oog verloren wat we ook nog naar het oosten moesten. Gelukkig kon Wendy taxiën. Zoals verwacht ook bij Staunton flink wat jeugdspelers, zodat een speelruimte gevuld was met een gemiddelde leeftijd waar we normaal gesproken in de zaterdagcompetitie jaloers op zijn.

Door omstandigheden won De Pion D uit van  Rode Lopers A. Uitslag 0 - 4.

Het was allemaal te doen in het  Prisma/!Go - gebouw in Oosterhout. Bij aankomst waren meer dan 30 jeugdige spelertjes enthousiast aan het schaken. Petje af.

En wat waren die omstandigheden dan zal de lezer zich afvragen. Een supertalent was ziek en ze kregen bijles (schaakclinic ) van Stefan Kuijpers. Was dus ook wel nodig. Dit alles hoorde ik  na afloop.

De TL a.i. houdt het er op dat we gewoon heel goed hebben geschaakt en welverdiend de punten naar Roosendaal hebben meegenomen. Over wat er op de borden is gebeurd kan ik helaas weinig vertellen. Mijn tegenstander hield me nogal bij de les.  Imad kwam al snel langs met een opgeheven duim op weg naar huis. Anthony moest nog weer naar Fijnaart om Lewon thuis te brengen, dus toen Lewon tegen elfen ook zijn punt bij kon schrijven waren ook zij vertrokken. Het duurde nog even voor mijn tegenstander mat ging achter (de paaltjes)  twee pionnen en het derde veld afgedekt door mijn pion.  Rode Lopers had nog promotie aspiraties bij het begin van de competitie maar inmiddels staat De Pion D bovenaan zie ik. Nog drie wedstrijden en er is weer een schaakklok binnen.

DE PION D

       

Rens Melsen

1306

Imad Abou Dehn

1745

0 - 1

Lars van Wageningen

1742

Lewon Gevorkjan

1796

0 - 1

Jordi van Zanden

1577

Henk Alberts

1662

0 - 1

Daan van der Linden

geen

Anthony Snijders

1412

0 - 1

Laad meer