De Pion 4 verliest wederom

Het is de eerste zaterdag in februari, 13 uur. De wedstrijdleider geeft in een Rotterdams denksportcentrum het startschot, want er komt een team helemaal uit Brabant.

Vooraf was het flink puzzelen om de Pion 4 compleet te kregen. Als je de reservespelers meerekent had er een ruim gevuld team zich afgemeld. Gelukkig beschikken we over een grote jeugdafdeling en waren Vincent en Victor bereid om hun debuut te maken in de zaterdagcompetitie bij de senioren. Ondanks de vele spelers die een ronde overslaan was dus het vullen van het team de eerste winst die we binnen hadden.

Het treffen tussen RSR Ivoren Toren 3 en de Pion 4 vond plaats in denksportcentrum de Lombard. In dit centrum vinden meerdere bridgeverenigingen en slechts één schaakclub hun onderdak. De straat waar het zich bevindt heeft een eigen wikipedia-pagina waarin we het volgende lezen. De Lombardkade dankt zijn naam aan de verdwenen Lombardstraat, die al in 1357 werd genoemd. Destijds woonde hier uit het Italiaanse Lombardije afkomstige geldwisselaars. Aan de Lombardkade zit de bridgeclub “BC Vever Down” die al sinds 1958 bestaat. Deze bridgeclub is in de jaren zo gegroeid, dat hij twee keer moest verhuizen. “De Lombard” opende op 5 september 1983 zijn deuren aan de Lombardkade 43a. In 1991 ging de club naar de Lombardkade 48 en nu zit hij op de Lombardkade 28. Onvermeld op wikipedia is het feit dat de Ivoren Toren als opgericht is in 1919 en vorig jaar dus haar eeuwfeest beleefde.

Dan de naam. RSR. Rotterdamse schaakclub? Nee,
De rotterdammers geven zelf een uitgebreide uitleg over de naam. “Uit namen als “S.V. Eeuwig Schaak”, “Het Houten Paard” en “De Pionier” getuigt inspiratie door het spel.

Wanneer men het geloof als inspiratiebron en bindend element tot uiting wil brengen dan kiest men bijvoorbeeld voor R.S.R. (Regina Sacratissimi Rosarii) of Ivoren Toren. Hoewel dit laatste meer betrekking lijkt te hebben op een schaakstuk is de achtergrond religieus. Beide namen zijn verwijzingen naar het “Rijke Roomsche Leven”. Het toeval (of de predestinatie?) wil dat beide namen hun oorsprong vinden in één gebed: Litanie van de H. Maagd Maria. Met de keuze van deze namen gaf men duidelijk aan dat het een Rooms-Katholieke vereniging betrof. De protestanten –de anders denkenden zoals dat vroeger heette- hadden hun eigen verenigingen met namen uit een andere categorie. We zijn de enige vereniging in de R.S.B. met een naam uit deze categorie.”

Een hele introductie, nu verder naar de partijen. Iedere Pionees heeft gestreden voor wat hij waard was. En er waren zeker kansen tegen het jeugdteam van de Ivoren Toren.

Xandar verspeelde in de opening zijn toren. Dat klinkt erg, maar er was zeker nog spel. De partij duurde dan ook nog een behoorlijke tijd. Het eerste verliespunt kwam van Victor, maar als je nieuw bent in de zaterdagcomptitie is het een uur volhouden een prestatie op zich. Partijen bij jeugdcompetities zijn korter. Het is best wennen, lang tempo,noteren en allerlei andere zaken.

Na het verliezen van bordpunten ging ook snel het eerste matchpunt aan onze neuzen voorbij. Nico kwam een kwaliteit achter en Joshua overzag een aanvalszet van zijn tegenstander. Ook bij Vincent ging het mis. Zwart viel een witte loper aan in een qua materiaal gelijke stelling. Het afruilen van deze loper tegen een paard leverde voor zwart misschien een slechte pionstructuur op. Wit koos voor een verdegingszet. Niets mis mee, maar wellicht het kantelpunt in de partij.

Ikzelf had op bord 5 een torenwinst, maar ging daarna blunderen. Overzag loperwinst en 2 vrijpionnen werden sterk. Na het inleveren van de toren tegen deze 2 vrijpionnen werd remise aangenomen. Ook bij Anthony verliep het zoals op de meeste borden. Wit kwam met een stevige aanval die over het hoofd was gezien.

Marieke hield het schaken het langst vol. 2 torens werkten prachtig samen om pionnen te roven. Ook al stond gewonnen, de tijd ging meespelen. Ook hier werd remise overeengekomen.

Een fikse nederlaag, maar ach. Met kleine veranderingen hadden we zelf zomaar met grote cijfers kunnen winnen.
In Rotterdam gingen de feestvlaggen uit omdat hun derde in wat ze zelf ‘de degradatiewedstrijd’ noemen hun eerste punten hebben gescoord. Inderdaad een opsteker hun jeugdteam. Ook ons vierde zal wel weer punten pakken. En dat hoefde afgelopen zaterdag niet per se. Een compleet team na alle hindernissen en ondanks het wegblijven van bordpunten een mooie wedstrijd voor onze jeugd, voor sommige dus de eerste keer, mogen we tevreden over zijn.

Volgende keer kan alles weer gunstig naar onze kant uitvallen. Dat wordt 7 maart als we Sas van Gent thuis mogen ontvangen.

En dan over naar de Brabanders uit de beginzin. Want er werd vast niet op ons team gedoelt. Van de pionteams zat ons vierde het dichts bij huis, Voor het Brabantse Helmond waar ons derde naar toe mocht, hoef je niet de sloot over, maar is toch stiekem verder rijden. Het team uit Brabant wat vast graag op tijd naar huis wilde ‘voor de lange reis’ was waarschijnlijk de Combinatie 2 uit Asten dat tegen RSR Ivoren Toren 2 mocht. Spelend in een andere zesde klasse dan de Pion 4. Gelukkig hielden de Oost-Brabanders onze provincie-eer hoog door met 2-6 te winnen.