De Pion 2 wint en pakt koppositie

Zaterdag 11 februari: de “grand finale” van klasse 6E. De match tegen koploper Sliedrecht 3, waar we 1 puntje op achter stonden. Bij winst lijkt de weg naar het clubkampioenschap open te liggen, maar dan moesten we nog wel even de koploper vloeren en die waren tenslotte niet voor niets koploper.

Een spannende wedstrijd werd het zeker. Op alle borden ging de strijd lang gelijk op een het duurde lang voor de eerste beslissing viel te noteren. Ik zat op het eerste bord een beetje vast in een hoekje en zag weinig kans de andere partijen goed te volgen, dus kan ik er helaas niet in detail over berichten. Maar ik zal melden wat ik erover heb meegekregen.

Thimo Linders speelde wederom een sterke en schitterende partij en rondde het vervolgens magistraal af in het eindspel. Thimo speelt vanaf het begin van het seizoen al ijzersterk in De Pion 2 en gaat steeds beter spelen. Hij heeft al heel wat bordpunten voor ons binnengeharkt. Patrick Lubbers wist een pittige partij tegen een pittige tegenstander remise te houden. Anthony Snijders won ook wederom, ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat er op zijn bord precies gebeurd. Maar als we het hebben over spelers die in vorm zijn en veel punten voor ons hebben binnengehaald mag Anthony zeker niet onvermeld blijven. Met 4½ uit 5 (!) is Anthony tot nu toe topscorer van ons team, gevolgd door Thimo met 4 uit 5. Indrukwekkende cijfers!!

Ook Bas Snijders was goed op dreef. “Ik wil wel meespelen, maar stel maar liever een betere op”, had hij vooraf gezegd. Oorspronkelijk stond Bas dan ook niet opgesteld, maar toen Muhammad Almatny niet mee bleek te kunnen doen, schoof Bas alsnog aan. En hoe! Bas kwam binnen de kortste keren beter te staan, won een pion, kreeg aanval en gaf zijn tegenstander geen schijn van kans. Score: 3½-½ voor ons en de buit was al bijna binnen.

Bas Robben speelde remise en bracht de stand op 4-1. Nog een halfje nodig voor de winst. Die zou van mij niet komen. Ik stond van begin af aan al iets minder, verloor een pion die niet meer te dekken was, maar dacht even in het eindspel het nog remise te kunnen keepen. Maar mijn tegenstander speelde het heel secuur en wist door goed samenspel van koning en loper mijn stelling langs een muizengaatje binnen te komen en won.

Geen man overboord, want Henk Alberts was er ook nog en daar werd duidelijk dat er geen halfje, maar een vol punt aan zat te komen. Henk verbeterde en passant het wereldrecord pionnen snoepen. In de eindstelling stond Henk 7 (!!) pionnen voor. Dat werd zijn tegenstander toch echt te veel en die gooide de handdoek in de ring.

De winst was binnen, nu nog even snel een remise van Ad Bruijns en we waren klaar. Vergeet het maar. Ads tegenstander zag mogelijkheden om te winnen en deed er alles aan om voor Sliedrecht 3 nog wat van de eer te redden. Maar een stelling remise keepen is aan Ad wel besteed. Na heel wat geploeter en op een neer geschuif moest zijn tegenstander uiteindelijk berusten in remise.

De weg naar het kampioenschap ligt nu open, we hebben het in eigen hand. Maar een uitglijder is snel gemaakt en met name De Zwarte Dame uit Kruiningen is nog een tegenstander om voor uit te kijken. Die begonnen matig aan de competitie, maar verbazen al een paar ronden achter elkaar met uitstekende uitslagen en staan op slechts 2 punten van ons. Ze hebben een hoop spelers zonder rating, maar dat zijn wellicht juist spelers om voor op te passen. Maar eerst uit tegen Overschie 2 en daar staat ons eeh heel andere uitdaging te wachten. Extinction Rebellion en Farmer’s Defense Force hebben beiden die dag uitgekozen om snelwegen te gaan blokkeren en zo het hele land plat te leggen. De eerste om meer milieumaatregelen af te dwingen en de ander omdat ze juist minder milieumaatregelen willen. Enfin, we zullen het straks wel zien… Eerst even geniet van onze prachtige overwinning!

De Pion 2 – Sliedrecht 3  5½ – 2½

Kees van Hogeloon (1482) – Yaro van Beest (1588) 0 – 1
Ad Bruijns (1680) – Martijn Stoker (1674) ½ – ½
Henk Alberts (1528) – Joost Stoker (1689) 1 – 0
Anthony Snijders (1462) – Maarten Hartkoren (1513) 1 – 0
Thimo Linders (964) – Bert Dobber (1621) 1 – 0
Bas Robben (1514) – Kees van der Does (1683) ½ – ½
Patrick Lubbers ( – ) – Tjerry Hut (1536) ½ – ½
Bas Snijders (1432) – Rik Versteeg (1291) 1 – 0