De Pion 2 weet weer wat winnen is

De wedstrijd tegen Raadsheer 2 was uitgesmeerd over 2 dagen. Op vrijdagavond, tijdens de clubavond van De Pion, werden 2 partijen vooruitgespeeld. Bas Robben en Joshua Prevoo namen voor De Pion 2 de honneurs waar. Joshua verloor, ik heb niet gezien hoe de partij verliep, maar Joshua vond zelf dat hij slecht gespeeld had. Waarschijnlijk mist hij wat ritme, omdat hij de laatste tijd weinig aan schaken toekomt. Bas Robben speelde remise, zodat we de dag daarop moesten beginnen met een achterstand van ½-1½.
Maar al snel werd op zaterdag die achterstand omgezet in een voorsprong. Theo Potjes verpletterde zijn tegenstander en won overtuigend in een vrij korte partij. En mijn tegenstander was zo vriendelijk geweest mij op de 9e zet een stuk cadeau te doen, waarna ik niet meer in de problemen kwam en mijn partij won. Bij Xandar van Gentevoort werd alles in elkaar geschoven en was remise het onvermijdelijke gevolg. Anthony Snijders probeerde uit alle macht remise te vermijden en offerde de kwaliteit voor een sterke vrijpion om zo te proberen het volle punt te pakken. Dat lukte net niet, waarna hij alsnog genoegen moest nemen met remise, maar gezien de stand in de wedstrijd was dat ook prima.
Bas Snijders kreeg wel een heel aparte stelling op het bord. In het vierkant e3-h3-h6-e6 was op een gegeven moment geen veld meer onbezet, omdat daar alle stukken geposteerd stonden. De rest van het bord zag er daarentegen weer opvallend leeg uit. Bas hield in deze chaotische stelling het hoofd het koelst en gek genoeg werd de partij beslist op de lege helft van het bord, waar de pionnen van Bas opstoomden, een paar pionnen van de tegenstander sneuvelden en Bas zodoende het eindspel kon winnnen. Henk Alberts verloor langzamerhand een paar pionnetjes, vocht als een leeuw, maar redde het niet en verloor. Geen ramp, de zege was toch al binnen.

Voor De Pion 2 een mooie middag en eigenlijk een dubbele overwinning. Want het 3e team van BSV is teruggetrokken, waardoor de 7½-½ nederlaag tegen BSV 3 uit de boeken is geschrapt. Voor De Raadsheer 2 gold juist het omgekeerde: zij leden een dubbele nederlaag. Ze verloren van ons, maar hadden gewonnen van BSV 3, maar raken door het terugtrekken van dat team die winst kwijt. De Pion 2 wipt daardoor over De Raadsheer 2 naar de 3e plaats. Voor wat het waard is, want meedoen voor promotie doen we nog altijd niet. Of we nu als 3e, 4e of 5e eindigen, er zullen weinig mensen van wakker liggen. Het is gewoon jammer dat een team zich halverwege de competitie moet terugtrekken.

De Pion 2 – De Raadsheer 2 4½-3½

Henk Alberts (1579) – Jan Vriends (1521) 0 – 1
Xandar van Gentevoort (1600) – Adrie Domen (1518) ½ – ½
Bas Robben (1508) – René Roks (1513) ½ – ½
Kees van Hogeloon (1468) – Kees van Erk (1414) 1 – 0
Anthony Snijders (1422) – Pascal Roos (1393) ½ – ½
Joshua Prevoo (1644) – Marijn ten Velde ( – ) 0 – 1
Theo Potjes (1370) – Mark Schraets (1453) 1 – 0
Bas Snijders (1432) – Herman Krijnen (1162) 1 – 0