De Pion 2 overtreft zichzelf

We draaien leuk mee aan kop in de 6e klasse, maar tegen de ontmoeting met De Baronie 4 zagen wel een beetje op. Elk jaar hebben we het lastig tegen De Baronie en vorig seizoen zijn we zelfs ongenadig door hen afgedroogd. Onze teamcaptain en onze voorzitter waren voor de ontmoeting met De Baronie ineens zo ver mogelijk weggevlucht: helemaal naar Australië. Op vakantie? Of angst voor De Baronie? Wie zal het zeggen. Ook de beide Patricks (Patrick Heijnen en Patrick Lubbers) moesten we missen. De overigen bleven ontredderd achter. Ergens in de huishoudelijke reglementen staat kennelijk dat De Pion 2 niet zonder Ad mag aantreden. Maar onze Ad zat aan het andere eind van de wereld. Wat nu? Gelukkig bleek na enig speurwerk dat we behalve Ad Bruijns nog een Ad in de vereniging hebben: Ad van den Brand. Hij was 23 jaar lang penningmeester en een behoorlijk goed schaker, maar heeft wel al in 5 jaar geen partij meer gespeeld. Maakt niet uit: het is een Ad en hij is nog altijd lid van De Pion dus hij werd opgetrommeld. We hadden hem wel op bord 8 geplaatst, want iemand die zo lang niet meer geschaakt heeft zou wel eens kunnen zijn vergeten hoe het ook weer moet. Dat viel in de praktijk nogal mee, maar daarover later.
Behalve Ad van den Brand wilde zowat het hele team ook op bord 8 spelen. Want velen klaagden dat ze niet in vorm waren. Ook Muhammed Almatni, door teamcaptain Bas Robben op bord 1 gezet, zou liever op bord 8 spelen. Dat ging me wat te ver, maar ik bood hem wel aan te ruilen met mijn bord (bord 5). Dan zat ik op bord 1, maar zoals ik tot dusverre heb gespeeld in de externe maakte dat niet veel uit. Als je dan toch verliest kun je het beter op bord 1 doen. Want ja, ook ik zat in over mijn vorm.
Wie de uitslag ziet zal waarschijnlijk de wenkbrauwen fronzen over dat getob over onze vorm. Misschien is vooraf roepen dat het niks wordt wel een goede voorbereiding, ik weet het ook niet. Hoe dan ook: alle teamleden speelden de sterren van de hemel, met een klinkende overwinning als gevolg. Het duurde bijzonder lang voordat de eerste uitslag binnenkwam en veel partijen gingen in eerste instantie redelijk gelijk op. Bas Snijders speelde na een paar uur remise, de uitslag van de anderen lieten nog langer op zich wachten. Zowat overal kwam iedereen langzamerhand steeds beter te staan en in één keer kwamen de punten binnenrollen. Ad van den Brand was het schaken echt niet verleerd en won simpel op het 8e bord. Theo Potjes (“Ik had beter niet mee kunnen gaan, want ik ben totaal uit vorm”) won dit keer niet met een spetterende aanval, maar speelde rustig, won een paar pionnetjes en scoorde wederom een punt. Naar eigen zeggen was dat mede de verdienste van Ad van den Brand. “Die man straalt zo’n rust uit, daar word ik zelf ook rustig van”, aldus Theo Potjes. Henk Alberts was in het begin van de partij in de problemen gekomen, wist die aardig op te lossen, maar wel ten koste van een pion en dat werd hem in het eindspel fataal. Verlies voor Henk, met een stand van 2½-1½ in ons voordeel was het nog even spannend. Totdat er in één klap 3 punten binnenkwamen. Muhammed, nu dus op het 5e bord, won met speels gemak. Tja, als je zelf vraagt om een lager bord moet je ook wel scoren en dat deed Muhammed dus ook. Thimo toverde de ene na de andere krachtzet op het bord, dreef zijn tegenstander tot wanhoop en won ook overtuigend. En ook Anthony, dit keer spelend op bord 3, wat toch ook hoger is dan waar hij normaal speelt, won simpel en overtuigend. En daarmee deed mijn partij ineens niet meer ter zake. Na een redelijk snelle stukkenafruil bleef er lang een gelijkwaardige stelling op het bord staan en dat was intussen niet veranderd. Na herhaling van zetten werd het remise.
We staan nu 2e op één puntje van Sliedrecht 3. Als we die wedstrijd winnen zijn we koploper en hebben we gezien de tegenstanders die we daarna nog krijgen het kampioenschap voor het grijpen. Maar dan moeten we eerst wel winnen van Sliedrecht 3. Ik denk dat het verstandig vooraf te constateren dat dat een zware dobber voor ons wordt en dat we toch eigenlijk zwaar de underdog zijn. Met die gedachte zijn we de vorige wedstrijden ook ingegaan en dat is steeds goed afgelopen.

De Baronie 4 – De Pion 2 2 – 6

Alex Crane (1682) – Kees van Hogeloon (1479) ½ – ½
Bas Ligtenberg (1605) – Henk Alberts (1542) 1 – 0
Simon den Hengst (1563) – Anthony Snijders (1437) 0 – 1
Ron Graumans (1495) – Thimo Linders (817) 0 – 1
Michiel Stafleu (1537) – Muhammed Almatni (1598) 0 – 1
Jan-Leendert Dogterom (1520) – Bas Snijders (1429) ½ – ½
Kees de Leeuw (1413) – Theo Potjes (1385) 0 – 1
Nico Zaal (1299) – Ad van den Brand (1621) 0 – 1