De Pion 1 – Venlo 3½-4½

Helaas verloren van Venlo (3,5 – 4,5)

Vandaag moesten we het opnemen tegen het sterke Venlo. Nadat er wat personele problemen waren overwonnen na een wat erg late afmelding, konden we toch met 8 man/vrouw aan de bak. Complimenten van de teamcaptain voor het snelle schakelen door diverse mensen.

Het werd een spannende strijd, waarin we jammer genoeg net niet wedstrijdpunten konden pakken.
Op bord 1 speelde Ludo een Tschigorin opening (1.d4, d5 en Pc6) die dameruilvariant karakteristieken kreeg. Nadat het loperpaar werd geruild, bleef er een middelspel met paarden. Dame en torens. De stelling bleef in evenwicht, en laat in de middag werd het remise.

Robert speelde tegen Maarten Strijbos, hun beste speler. Nadat Robert het in de opening ietwat verkeerd had gedaan, vocht hij zich goed terug, en speelde verdienstelijk remise. Goede prestatie van Robert! Andy speelde op bord 3, en kreeg de Catalaan tegen. Hij worstelde zich netjes onder de witte opzet uit, stond zelfs wat beter, maar had erg veel tijd nodig gehad. Hij koos eieren voor zijn geld, en nam remise.

Op bord 4 kreeg Peter het Hollands tegen, die hij met 2.Pc3 probeerde te bestrijden.
De partij kreeg de vorm van een c3,d4,e3 opening, waarna Peter het initiatief wat verloor. In beiderzijds hevige tijdnood liet Peter toe dat zijn tegenstander na wat ruilen een vrije f-pion kreeg die doorkwam. In verloren stelling ging Peter op de 40e zet door zijn vlag.

Op bord 5 speelde Jan een dame-pion spel, waarin hij onder druk op de damevleugel kwam te staan. Hierdoor kwam er een stelling op het bord, waarin wit de centrumpionnen nog had, en Jan slecht een dubbele a-pion. In dit dame-toren en pionneneindspel leek wit beter te staan, maar Jan rechtte zijn rug en vocht zich goed terug. Met een pion meer (helaas die dubbel a-pion was de stelling echter remise.

De teamleider zelf speelde een aardige partij. Vanuit een soort dame-indisch viel de zwartspeler (grappig genoeg de teamleider van de tegenstrever) plots op de koningsvleugel aan met h6 en g5, waardoor er een spannende stelling ontstond. Wit opende het centrum, en net op het moment dat zwart tot lang rochade kwam, kon ik met c5 dreigen om de stelling te openen. Door trachten de dames te ruilen in plaats van de stelling te openen trapje hij in een taktisch grapje, waardoor hij ofwel mat ging ofwel alles kwijt was. De eerste winst aan onze zijde (en achteraf helaas de enige) was een feit.

Op 7 weerde Marloes zich kranig tegen een Engelse opening. In een remiseachtige stand liet ze zich foppen en verloor ze in een pionnen eindspel. Op bord 8 was het feest. David debuteerde daar met een fantastisch partijtje, stond op een gegeven moment heel mooi. Op dat moment kon hij door zetherhaling op remise spelen, maar gezien het verloop op de borden moest hij proberen te vinden. Met een echte vechters mentaliteit offerde hi een kwaliteit, vloog de tegenstander naar de keel, en nam dus heel was risico. Zijn tegenstander reageerde echter adequaat, en weerde de aanval mooi af. In het verre eindspel beleven er steeds kansen, en ontsnapte de man uit Venlo zelfs nog. Helaas nog net remise, maar heel mooi gespeeld door David. Dat kan de komende rondes nog wat worden met die jongen!

Al met al goed gespeeld door het team, alleen hier en daar wat onoplettend waardoor de punten bij de tegenstander kwamen. Volgende keer beter, nieuwe rondes, nieuwe kansen!!!

De Pion – Venlo 3 3½–4½
1. Ludo Tolhuizen – R van Gool 1/2-1/2
2. Robert Schuermans – M Strijbos 1/2 -1/2
3. Andy Baert – R Montignies 1/2-1/2
4. Peter Dankers- J Nabuurs 0-1
5. Jan Schuurmans – J Guddat 1/2- 1/2
6. Pim Eerens – H van Gool 1-0
7. Marloes Peeters – P Schoeber 0-1
8. David du Pont – P Boonen 1/2-1/2.

Geef een reactie