Compleet, completer, compleetst ..

Zaterdag 2 november 2019 werd de tweede ronde van de KNSB-competitie afgewerkt. Voor het eerst stond er een wedstrijd op het programma tegen Dordrecht 1. Waar wij wederom problemen hadden met de personele bezetting, bleek dit ook te gelden voor onze tegenstanders, die verre van op volle oorlogssterkte naar Roosendaal waren afgereisd.

Normaal gesproken is Robert altijd als eerste bij onze wedstrijden aanwezig en afwezig zijn bij een teamwedstrijd zonder kennisgeving is normaal gesproken niks voor Robert.
De weldenkende lezer zal dan ook begrijpen dat het resultaat van de wedstrijd vanaf het startschot ondergeschikt was aan de situatie van de nestor van de Pion 1. Halverwege de wedstrijd bereikte mij het bericht dat hij vrijdagavond onwel was geworden en zaterdagochtend om 11.00 pas was ontwaakt in het ziekenhuis.
Uiteraard geen prettig bericht, maar wel fijn om te horen dat de situatie onder controle was. Veel sterkte de komende tijd!

Dan de wedstrijd zelf:

Aan het eerste bord had Alik plaatsgenomen. Met behulp van een stukoffer brak hij al snel het centrum open, waarna de activiteit van zijn stukken de doorslag gaf. Lekker snel klaar en alsnog op tijd voor de bruiloft (muchos gracias voor je aanwezigheid ondanks andere verplichtingen).

Op bord twee had Bas met de witte stukken maar weer eens een Catalaan op het bord getoverd, waarin zijn tegenstander de correcte openingsideeen leek uit te voeren.
Om de koningsstelling van de zwarte monarch te kraken, werden er twee stukken tegenaan gegooid. Helaas sloeg de aanval niet door en moest onze man berusten in eeuwig schaak.

Ondergetekende had aan het derde bord plaatsgenomen. Na een redelijk correcte opening en begin van het middenspel, taxeerde ik het eindspel compleet verkeerd.
Waar ik had gehoopt nog wat te kunnen pushen in het eindspel, bleek mijn tegenstander met wit de enige met reele winstkansen. Ondanks een bij vlagen ietwat
haperende techniek, kwam hij niet meer in de problemen en ging ik uiteindelijk nog voor zet 40 door mijn vlag.

Het vierde bord hadden we voor Robert gereserveerd, maar zoals u hierboven heeft kunnen lezen, bleef deze leeg.

Ludo leek aan het vijfde bord met zwart prettig uit de opening te komen. Hij nam in de opening veel ruimte op de damevleugel, maar dit leidde alleen maar tot verzwakkingen. Hij raakte al snel een pion kwijt waarvoor hij geen enkele compensatie had, en gaf in een gelijk lopereindspel met minus pion en nog een zwakke pion gedesillusioneerd op

Aan het zesde bord zat Pim geposteerd. Hij leek een prettige stelling opgebouwd te hebben met een ruimtevoordeel in het centrum en op de damevleugel. Hoe het daarna precies gelopen is heb ik niet helemaal meegekregen, tot de vlag van de tegenstander viel. Ik ga er hier maar even vanuit dat de druk hem teveel is geworden.

Frank leek aan bord zeven vanuit de opening direct in de problemen te komen. Hoewel de wal het schip nog keerde, bleef hij vanuit de opening toch een pion achter, die hij
in het restant van de partij niet meer heeft teruggezien. Helaas ook hier een nederlaag voor onze man.

Ook onze voorzitter bleek deze zaterdag bereid om het eerste team te komen versterken. Vanuit de opening leek het iniatief en vooral de controle over het centrum, in zwart’s handen. Ondanks dat Ad zich kratig weerde, kwam zijn tegenstander uiteindelijk dwars door het centrum zetten, om een klopjacht op de witte monarch te beginnen.
Uiteindelijk hebben we ook hier het onderspit moeten delven.

Per saldo levert dit een 5,5 – 2,5 nederlaag op, dus de felicitaties dienen naar onze tegenstanders uit Dordrecht te gaan. Op naar de derde ronde, waar we hopelijk voor het eerst compleet aan zullen treden.