Avondcompetitie De Pion – Helmond

Op dinsdagavond is het team bestaand uit Stefan Colijn, Mark Smits, Koen Riemens en René van den Broek naar Helmond afgereisd om alweer de vierde ronde van de avondcompetitie te spelen.

In de eerste drie rondes heeft het team, wat speelt in de hoofdklasse, maar een magere score van één matchpunt weten te boeken. De eerste twee rondes werd er verloren van King en Dubbelschaak. Pas de derde ronde werd er pas één matchpunt gepakt tegen de Stukkenjagers. Dit was reden genoeg om voor de winst te gaan, omdat degradatie anders wel dichtbij was gekomen gelijk.. Hier volgt een samenvatting van de match:

Op het eerste bord nam onze kopman Stefan Colijn het op tegen Jerzy Cebula. Na een ingewikkelde, scherpe variant van het vierpaardenspel kwam Stefan (wit) met een extra pionnetje uit de opening. Heel de partij lang heeft Stefan het plusje niet meer weggegeven en dit resulteerde in de winst op bord 1.

Op bord twee speelde Mark Smits met de zwarte stukken tegen Hugo Faber. Hier ging het lang gelijk op in een Spaanse stelling. Een hoop stukken werden afgeruild, waardoor Mark nog een paard en toren overhield tegen een witveldigeloper en toren. De pionnen werden slim op zwart gezet en het paard werd actiever dan de loper. Op zet 39 ging Hugo (door een foutje in de notatie) door zijn tijd, maar Mark stond ook al beter in de eindstelling.  = Nagekomen noot van de teamleider…  op grond van de partijnotatie van Mark is er op het moment van de tijdsoverschrijding echt sprake van nog maar slechts 39 gespeelde zetten, ook na het invoeren van de partjinotatie in de computer blijkt dat het geval te zijn. Inderdaad een winst voor Mark zowel op stelling én op klok dus ! =

Het derde bord werd bezet door Koen Riemens en Martijn Stoker. Koen, hopend op een gambietje, speelde 1 e4. Toen er hierop werd geantwoord met 1… e6, zag hij de bui al hangen. Frans praten is al niet zijn ding, maar de Franse opening.. Een poging werd gedaan met 2. b3 d5 3. Lb2. Het Reti gambiet werd helaas afgeslagen door Martijn met 4… Pf6. Na tien zetten besloot Koen alsnog maar een pionnetje te offeren voor wat spel, maar dit offer was niet heel sterk. Wat stukken werden afgeruild in het middenspel. In een stelling met een pionnetje minder werd er tot een remise besloten door zetherhaling. Beide partijen zouden bij een andere zet minder komen te staan.

Op het vierde bord nam René van den Broek plaats tegen Pascal Boudewijns. Na een wat vreemde, maar redelijk correcte opening werden er in het middenspel een aantal zwarte pionnen naar voren geschoven. Dit leidde wel tot wat spel, maar ook tot een verzwakte koningsstelling. René zag op een gegeven moment een vervelende, maar mooie, truc met een toren over het hoofd, wat hem de partij kostte.

Ronde: Ronde 4

HSC ADe Pion A  
Cebula, J. (Jerzy)2052Colijn, S. (Stefan)2339z-w0 – 1
Faber, H.K. (Hugo)2016Smits, M. (Mark)2142w-z0 – 1
Wuijts, J.M.C. (Johan)1963Riemens, K. (Koen)1926z-w½ – ½
Boudewijns, P. (Pascal)1955Broek van den, R. (René)1903w-z1 – 0
Gemiddelde Rating:1997Gemiddelde Rating:2078 1½-2½

Al met al een mooie uitslag van 2,5-1,5 in het voordeel van De Pion. 

De volgende ronde is thuis op 14 februari, tegen WLC. Hopen dat er dan ook punten gepakt kunnen worden!