4e ronde schaakcompetitie jeugd de Pion

Deze week was alweer de 4e lesweek voor de jonge geesten van Schaakvereniging De Pion. Nadat we vorige week stap 2 hebben uitgelicht gaan we deze week de stappen 3 en 3+ uitlichten. Omdat voor diverse kinderen de stap te groot was om over te stappen van stap 3 naar stap 4, is er dit jaar een stap 3+. Hier worden de kinderen voorbereid om alsnog de stap te zetten naar stap 4.

Maar eerst wordt stap 3 uitgelegd. Wat leren de kinderen zoal in deze stap? Het niveau wordt steeds hoger en ook de moeilijkheidsgraad gaat omhoog. De kinderen leren in deze stap o.a. het verdedigen tegen een dubbele aanval, het uitschakelen van verdediging, remise en mobiliteit. Daarnaast leren de kinderen nog veel meer.  De leraren van stap 3 dit jaar zijn Ted van Eck en Ferdin de Graag. Ted is op schaakgebied een oude rot en heeft een jarenlange schaakervaring in binnen en buitenland. Ted is zowel lid van de Pion, en geeft hier ook les, maar schaakt ook bij de collega’s van het Roosendaals Schaakgenootschap. Ferdin heeft zoals andere trainers ook de jeugd doorlopen, daarna het diploma gehaald om les te mogen geven als trainer, en geeft dit jaar samen met Ted les aan de kinderen van stap 3.

Nieuw dit jaar is de stap 3+. Deze tussenstap wordt dit jaar ook lesgegeven bij de Pion. Wat is nu eigenlijk stap 3+? De titel verraadt het eigenlijk al een beetje, de “gewone” stap 3 wordt verder uitgebreid, maar ook een stuk herhaald, zodat de overgang naar stap 4 minder groot is. De lesstof die gegeven wordt in stap 3+ is o.a. de randpion, minorpromotie, het vierkant en kwetsbaarheid in de opening. Naast deze onderdelen wordt er veel meer behandeld in deze stap. De leraar dit jaar is Bo de Veth. Bo kan zelf erg goed schaken en bij de lessen staat hij bekend om zijn goede dosis humor.

Deze week is de 4e ronde van de interne competitie gespeeld. Uitslagen van alle gespeelde partijen in de diverse groepen kunt u terugvinden op onze website www.depion.nl/jeugd

Zoals u gehoord heeft het Roosendaals Treffen dit jaar helaas weer afgelast. We hadden u daar graag ontmoet voor een partijtje schaak of een nadere kennismaking met de schaaksport. Ook had u zich hier kunnen inschrijven voor de beginnende schaaklessen die we bij voldoende begin oktober willen laten door gaan. We willen een 3-tal weken kinderen geheel kosteloos kennis laten maken met de schaaksport. Op een laagdrempelige en speelse manier worden kinderen de basisbeginselen van het schaken bijgebracht. Na 3 weken wordt er gekeken of er interesse is om door te stromen naar de stap 1. Mocht er na de 3 weken toch de interesse bij een andere sport liggen is dat natuurlijk geen probleem. Wilt u zich inschrijven voor deze minicursus schaken, stuur dan een mailtje naar de jeugdleider van Schaakvereniging De Pion, Koen Riemens. Koen is te bereiken via koen@depion.nl. Bij voldoende aanmeldingen zal deze minicursus doorgang vinden.