De Pion 4 – De Raadsheer 3; jubileumonderonsje

Er zijn dit jaar vele jubilerende verenigingen, op zich niet moeilijk, want je mag iedere 5 jaar een lustrum vieren. De Pion bestaat dit jaar 90 jaar en de jubileumcommissie zal dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Opgericht in 1944 bestaat de Raadsheer dit jaar 75 jaar en omdat dit uiteraard een nog iets ‘ronder’ jaar is, is daar al een startborrel geweest.

De Raadsheer 3 nam op bord 1 een bijzondere speler mee. Rico is oud-pion-lid. Bij de Pion 4 lag deze ronde de nadruk bij het inzetten van jeugdspelers en daarmee had de raadsheer binnen hun team een speler die meer piongeschiedenis heeft meegemaakt dan de meeste pion-4-spelers.

Over mijn eigen partij kan ik vrij kort zijn, e4 was de beginzet. Vrijwel meteen daarna vroeg ik mezelf af waarom ik een d-pion in me handen had. Na een poosje doorspelen won ik een pion, maar remiseaanbod werd afgeslagen, terecht.

Op bord 5 en 6 verloren oudgedienden hun partij, hetgeen goedgemaakt werd door Bas en Anthony. Op bord 8 was een tactisch remiseaanbod afgeslagen en achteraf was dit gunstig. Joshua won.

Op bord 7 maakte Jesper zijn debuut eveneens spelend tegen een jeugdspeler. Wit wist een dubbelpion op het bord te houden en de voorste dreigde de promoveren. Het voorkomen van promotie ging ten koste van een toren en de partij werd prima uitgetikt.

Inmiddels had de tegenstander van Marieke een koning over, remise was op zich al voldoende voor de overwinning, maar patvalletjes werden voorkomen.

Ferdin kwam slechter weg. Rico had een mooi schaakje, waardoor de stelling onderuit ging.