2e ronde schaakcompetitie jeugd Schaakvereniging De Pion

Vrijdagavond is de vaste schaakavond voor de jeugd van Schaakvereniging De Pion. Vanaf 18:30 uur tot uiterlijk 20:15 uur zijn de jonge geesten aan het schaken. Nadat ze eerst 50 minuten les hebben gehad van gediplomeerde schaakleraren, is er een korte pauze, waarin ze een snoepje en of wat te drinken kunnen kopen. Hierna gaat de jeugd weer aan de slag in de interne competitie, die verdeeld is in diverse categorie├źn, A tot F.

Bij de schaakles wordt er gedurende een seizoen lesgegeven volgens de stappenmethode. Er zijn in totaal 6 stappen te behalen. Stap 1 is het makkelijkst, stap 6 het moeilijkst. Dit jaar zijn er 9 kinderen die aan stap 1 zijn begonnen en zo hopelijk een basis gaan leggen voor een leven lang schaakplezier. Onder leiding van Marieke van Essen, Rob van Verbeek, Kimberley Oostvogels en Patrick Heijnen krijgen de jeugdige kinderen les in het schaakspel. Deze trainers zijn in het bezit van het trainersdiploma en geven vol overgave les in de beginselen van het schaken. Marieke (oud jeugdkampioen bij de club) is nieuw in het trainersvak en heeft recentelijk haar trainersdiploma behaald. Kimberley en Patrick spelen zelf al een lange tijd bij de club, hebben het felbegeerde diploma behaald en geven nu al enkele jaren les. De kinderen leren onder andere in stap 1 hoe de velden van het bord benoemd moeten worden, de loop van alle stukken, aanvallen, verdedigen en hoe je voordelig kunt ruilen. Dit is lastig, want alle stukken hebben specifieke eigenschappen en een eigen waarde op het bord. Het belangrijkste van schaken wordt natuurlijk in stap 1 ook behandeld. Dit is natuurlijk de tegenstander verslaan door mat te zetten!

Al met al is het een vol leerjaar dat afgesloten met een eindtoets. De leerlingen die de toets met goed succes afleggen gaan door naar stap 2. De kinderen die het niet in 1 keer halen, krijgen na een extra les nog een herkansing.

Deze week is er ook weer een competitieronde gespeeld. Wilt u zien hoe dat uw zoon, dochter, neef, nicht of andere bekende jeugdspeler het heeft gedaan, en welke plaats hij of zij op de lijst bezet, kijk dan op www.depion/jeugd. Hier vindt u alle uitslagen van deze gespeelde competitieronde.

Wilt u nader kennis maken met Schaakvereniging De Pion, dan bent u natuurlijk welkom op de clubavond. Tevens zullen we bij het Roosendaals Treffen staan met een stand, ter hoogte van de fietsenstalling op de oude markt. U kunt hier natuurlijk uw schaakvaardigheden gaan testen tegen een van de leden. Ook zal er een puzzel zijn om op te lossen. Bij interesse kunt u zich inschrijven voor de jeugdcursus die begin oktober gegeven zal worden, maar als uw zoon of dochter al de eerste zetten op het schaakbord heeft gezet is er natuurlijk ook de mogelijkheid om u in te schrijven bij de vereniging.

Wilt u de Schaakvereniging De Pion graag volgen, check dan de facebookpagina van SV De Pion, of bezoek de website van Schaakvereniging De Pion op www.depion.nl