Tweekamp Jeugd met BSV

Michel Montenegro en Frans PeetersIn het verleden hebben we wel vaker tweekampen gespeeld met de jeugd tegen met name Staunton (ooit een sterke jeugdafdeling) en BSV. Morgen wordt er opnieuw een tweekamp met de jeugd van BSV en De Pion gespeeld. De laatste keer dat we die gespeeld hebben was in 2001, dus 18 jaar geleden. De inzet was een wisselbeker en de laatste keer won onze jeugd! Die wisselbeker staat nog steeds bij mij thuis en ik zal hem bij de jeugd afgeven, al was het enkel maar voor de nostalgie. De jeugdleider in die tijd was Michel Montenegro. Laatst werd Michel nog genoemd in een verslag op deze website toen hij meedeed tegen een van onze teams.

De foto’s van die massakamp heb ik nog even uit mijn archief gehaald. De nieuwe leden zullen waarschijnlijk alleen Ngo Hin nog herkennen, maar ik herinner me praktisch alle namen die bij de foto’s horen. Bij BSV waren in die tijd Arjon Severijnen (niet op de foto’s), Lars van Dort en Thomas Beuman heel sterk. Bij onze jeugd deden Peter Kuijpers (niet op de foto’s), Paul Kuijpers, Wouter Jans, Maarten Verdult, Marloes Peeters, Jos Kuijpers, Ngo Hin Cheng, Stefan Colijn (niet op de foto’s) Bart Peeters en nog een aantal goeie spelers mee.

Net wat later hebben we een combinatieteam gemaakt met Arjon Severijnen, Lars van Dort, Peter en Paul Kuijpers waarmee we landelijk behoorlijk succes hadden. Als je heel goed zoekt, kun je Patrick Heijnen volgens mij nog vinden …

Het verslag voor het clubblad van de eerste tweekamp in 2000 vond ik ook nog terug.

Tweekamp BSV – De Pion

De jeugdleiders van BSV uit Bergen op Zoom en De Pion waren het niet eens over welke vereniging nu eigenlijk de beste jeugdafdeling heeft. Om een voorlopig einde te maken aan dit langslepende dispuut is besloten dit met open vizier uit te laten vechten door de jeugdleden zelf. Op vrijdag 8 december 2000  werd voor de eerste keer de Tweekamp tussen de jeugdafdelingen van beide verenigingen gespeeld in de speelzaal van BSV van half zeven tot half acht.

Het is de bedoeling dat deze tweekamp een jaarlijks terugkerende happening wordt op de vrijdag na Sinterklaas. De winnende vereniging komt een jaar lang in het bezit van de Wisselbeker. Bij een gelijk spel gaat de Wisselbeker naar de uitspelende vereniging.

Hoewel de einduitslag dit niet doet vermoeden, is het toch een hele spannende tweekamp geweest. Ik wist dat we op de topborden te kort zouden komen, omdat BSV grof geschut opstelde. Maar ik wist ook dat wij onderaan zouden scoren omdat wij nou eenmaal in de jongere categorieën betere schakers hebben. We begonnen met een 0-1 voorsprong want de tegenstander van David Drees hebben we nooit gezien. David was nota bene te elfder ure als invaller opgetrommeld en had graag gespeeld. Op de onderste borden ging het erg goed. Alleen Jeroentje Etman verloor maar Pelle Castenmiller, Juul Floris vd Berg, Stefan Colijn, Derrick de Boer en Ngo Hin Chen wonnen allemaal. Zo stonden we dus na een half uurtje ruim voor. Toen werd het wat minder. Natuurlijk verloor Michel Vergouwen van Lars van Dort (vierde bord en een rating van 1795!) maar ook Jos en Bart verloren en daar hadden we eigenlijk niet op gerekend. Maarten verloor zijn dame tegen Thomas Beuman, maar Wouter had weer een schitterende overwinning. Paul Kuijpers verloor van Edwin van Dongen (1756) en Peter Kuijpers hield knap remise tegen Pim Hamers (1821). Uiteindelijk waren er nog twee partijen die voor de einduitslag van betekenis zouden zijn. Wouter Jans was nog bezig tegen Arjon Severijnen (1740) en Marloes was nog aan het stoeien met Jochem Boot. Zowel Marloes als Jochem hadden hevige tijdnood. Marloes compliceerde de eindstelling en Jochem wist zich niet meer te redden. Toen waren we al zeker van de eindoverwinning. De smaak werd nog zoeter toen bleek dat ook Wouter Jans gewonnen had van Arjon. Deze laatste partij is door René van den Broek in de Roosendaalse Bode geanalyseerd. Hieronder volgt het partijtje van Marloes tegen Jochem Boot, ook geanalyseerd door René van den Broek.