Bij het ingaan van de laatste ronde stond het eerste op 11 matchpunten, een matchpunt meer dan tegenstander Dubbelschaak '97. Omdat  Vianen-DVP, dat tegen degradatie kandidaat HMC II moest spelen, ook maar een matchpunt achterstond, was een gelijkspel geen garantie op promotie -- en bij een teamwedstrijd op 4-4 spelen is wel heel moeilijk. Bij het eerste ontbrak Cees IJzermans (vakantie in Zuid-Afrika -- hij moet nog leren de juiste prioriteiten te stellen). Ook bij Dubbelschaak ontbrak een van de sterkere spelers:  Brent Burg was  in Italie naar de giro aan het kijken. 

Robert had al snel een pion gewonnen, waar weinig tegenover leek te staan. Verder was er na drie kwartier weinig aan de hand, al had Jordy een stelling die hem blijkens een recent artikel in BN de Stem niet zo ligt (geen chaos!), terwijl zijn tegenstander juist excelleert in rustige technische stellingen. Bij Jan was er na een zijvariant tegen de Winawer een ongebruikelijke en gecompliceerde stelling ontstaan.

Een uurtje later dacht ik dat er bij Alik iets ernstig mis was gegaan, tot ik de stukken telde en hij een stuk voor bleek te staan. Dat kon spannend worden. Mark leek zijn stelling langzaam uit te bouwen, en Stefan leek met het Engels niet echt veel tegen de topscorer van Dubbelschaak te hebben bereikt. Bij Jan waren beide koningen in veiligheid gekomen, en bleef het een boeiende stelling: lelijke pionnen voor wit, met vooralsnog passieve lopers, maar dat zou wellicht kunnen veranderen. Robert had nog steeds een pluspion bij veilige stelling, maar het was verre van makkelijk. David probeerde in een damepionspel een koningsaanval op te zetten.

Rond kwart voor drie stond Stefan, voor de toeschouwers "opeens" , een pion voor en had ook betere stukken. Hij won na nog een fout opvallend snel (1-0). Vijf minuten later werd het bij Jan remise. Hij had een tactische kans kans voor zijn tegenstander te laat gezien. Gelukkig zag zijn tegenstander het ook niet, maar uit schrik om nog iets te overzien en de actief wordende witte stukken nam Jan het zekere voor het onzekere (1.5-0.5). Slecht nieuws bij Alik: hij had weliswaar dames weten te ruilen, (bij de analyse bleek dat als hij bij uitstel van die ruil gewonnen had gestaan),  maar ook in het eindspel had zwart een heel sterk initiatief en won een stuk terug. Met een pion minder en een passieve stelling zag het er slecht voor hem uit. Ook bij het Ivo vertrouwde ik het niet zo: zijn paard stond buitenspel en met een pionoffer (f4-f3) nam zwart het initiatief tegen de verzwakte koningsvleugel. David's initiatief was niet van de grond gekomen, en hij stond in het eindspel erg lastig. Mark's tegenstander zat prima te spelen en het was aan niets te merken dat hij 300 rating punten minder had, integendeel zelfs. Robert zat zijn voordeel langzaam maar zeker uit te breiden.

Om 15.38 werd het bij Jordy remise: hij had zijn iets mindere stelling spits verdedigd en kon precies op tijd actief worden (2-1). Daarna had Alik verschrikkelijk veel geluk: op zoek naar de technisch eenvoudigste winst laat zijn tegenstander zijn toren insluiten. Het eindspel met een kwaliteit meer is makkelijk gewonnen (3-1). In de tijdnoodfase kunnen zowel Mark als David het niet redden en verliezen beiden: binnen twee minuten was de stand 3-3 geworden.

Na de tijdnood konden we eens rustig de twee resterende partijen bekijken. Robert had inmiddels een kwaliteit gewonnen -- dat moest bij nauwkeurig spel gewonnen zijn. Ivo had in tijdnood prima gespeeld, zwart's dreigende initiatief afgeslagen en zijn paard en dame in de zwarte stelling kunnen spelen -- hoe langer ik keek, hoe fijner zijn stelling werd, hoe ging zwart die aanval eigenlijk afslaan?  Om 16.30 wint Robert  -- een zeer degelijke winst. Robert was vooral tevreden over zijn terugtocht Pc6-a7 in het vroege middenspel, gevolgd door c7-c5 (dekt de pion op d4) gevolgd door Pa7-c6.  Moest de teamleider Ivo nu adviseren remise te spelen? Hij stond wel erg goed, maar toch, als hij nou eens blunderde... Dat gebeurde niet: om 16.50 had Ivo de vis op het droge, 5-3 en de Pion kampioen! Ivo eindigde met 6 uit 8 als derde op de lijst van topscoorders in onze klasse.

De stemming bij het eten na afloop was natuurlijk uitgelaten, ook omdat het tweede door een nipte overwinning op Sliedrecht net aan degradatie ontkomen was.

Verrassend genoeg had HMC II  Vianen verslagen (met 5.5-2.5 nog wel) zodat ook 4-4 voldoende was geweest. Maar nu kunnen we trots zeggen dat we met drie matchpunten voorsprong zijn gepromoveerd!

Tot slot de individuele uitslagen:

TDe Pion2166Dubbelschaak '97211553
1.Jordy Schouten2105Job de Lange2214½½
2.FM Stefan Colijn2290Peter Boll216310
3.FM Jan van Mechelen2231Camiel Peerlings2210½½
4.Alik Tikranian2257Guido Jansen216510
5.FM Mark Smits2225Wil van Lankveld192401
6.Ivo Kok2071Martien van der Meijden206810
7.Robert Schuermans2086Michel van der Stee204110
8.David Du Pont2061Rob van Meurs213501

Log in om een reactie te geven op dit artikel.