We gaan door! Een nieuwe, uitgebreidere editie van het bekertoernooi van december en januari! Ditmaal is het open voor iedereen. Onze eigen leden, inclusief jeugdleden, maar ook iedereen die lid is van een andere vereniging.

Vanaf 1 maart 2021, gaat het schaakgeweld weer los en gaan we opzoek naar de bekerkampioen van Roosendaal en ver daar buiten! De systematiek is hetzelfde, 1 match per week, wanneer je 2 matches hebt verloren lig je er uit, een match bestaat uit 2 partijen. Winnaars spelen tegen de winnaars, verliezers tegen verliezers, enzovoort. U kent het wel.

Het toernooi heeft een eigen website, namelijk https://hetopenonlineroosendaalsbekertoernooi.nl Daar kun je het reglement nog eens helemaal lezen en je meldt jezelf daar ook aan! Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om je e-mailadres bijvoorbeeld verborgen te houden voor de rest van de deelnemers (behalve je tegenstander). Aanmelden kan tot en met 1 maart 18.00 uur

Het is deze editie ook toegestaan ook een bye op te nemen (dit betekent wel een verliesmatch achter je naam).

Directe links zijn dit voor het reglement en dit voor het aanmeldformulier.

Wil je online een toernooi schaken, maar weet je niet wanneer er een toernooi begint? De internationale schaakbond, FIDE, helpt je een handje door het organiseren van zo'n 1500 online toernooien op verschillende platforms in de periode van 18 mei tot 16 juni. 720 uur aan toernooien aan een stuk door (wees gerust, je hoeft niet zoveel uur wakker te blijven)! De toernooien hebben verschillende speeltempo's dus er is voor ieder wat wils.

Uiteraard zijn er prijzen te winnen, en om daar kans op te maken hoef je nog geen eens de beste te zijn; Er worden minstens 1500 prijzen verloot onder de deelnemers aan de toernooien. Neem voor alle details eens een kijkje op https://checkmatecoronavirus.com/ daar kun je zelfs een heel blokkenschema vinden van de toernooien.

Logischerwijs zijn de reguliere Nederlandse Kampioenschappen uitgesteld of afgelast. Maar met de moderne techniek zijn er toch mogelijkheden! Het NK ABC wordt online gehouden op Chess.com, en een van onze leden, Marieke van Essen, mag daar aan mee doen op 1 mei. Het is onder meer live te volgen via een Twitch-stream van de schaakbond met als commentator Stefan Kuipers. Een week later, op 9 en 10 mei, volgt een NK waar open inschrijving voor geldt, namelijk het NK Bullet (1+0) dat georganiseerd wordt SG KiNG in samenwerking met de KNSB en LBV. Alle informatie daarover kun je dan weer vinden via deze link.

Vind je Nederlandse Kampioenschappen maar niks, dan kun je ook meteen doorgaan naar het Europees Kampioenschap. Informatie daarover kun je via de KNSB terugvinden.

Het aantal deelnemers neemt een klein beetje af, maar blijf vooral lekker online toernooien spelen! Ik zie aan de partijen van de enthousiastelingen dat het schaakniveau goed vooruit gaat en dat er ook nieuwe openingstechnieken gebruikt worden. Ga zo door!

Zondag (de zogenaamde 'Zotte Zchaak Zondag') staat er chess960 op het programma. De stukken op de eerste en achtste rij zijn in de beginpositie door elkaar gehusseld. Tip: rokeren kan nog steeds, als er maar geen stukken tussen je koning en toren staan.

Op de zondagochtenden(11:00) en woensdagavonden(19:00) kun je nu ook een online les volgen via discord. Stuur even een berichtje als je wilt meedoen, maar nog niet weet hoe dit moet.

De tussenstand na 13 toernooien (de tabel is wat ingekort, anders valt hij wegens de grootte buiten de pagina):

Vandaag is het achtste toernooi gespeeld online. Rudeboyd, Thimo_Linders en Jaiman124 hebben deze gewonnen, proficiat! 

Uit een poll in de groepsapp (zit je hier nog niet in en wil je toegevoegd worden, stuur even een appje) is gebleken dat arena een klein beetje populairder is dan het zwitserse systeem. Het verschil is alleen zo klein dat we de twee toernooivormen gaan afwisselen. Voor volgende keer staat er dus weer zwitsers op de planning. Betekent wel dat er ook een wachttijd tussen de rondes zit, maar het niveauverschil op sommige borden zal kleiner worden.

De planning gaat er dus zo uit zien: vrijdagen zwitsers, zondagen variant en dinsdagen arena.

De tussenstand:

Nu er een zestal online toernooien gespeeld zijn, is het tijd voor een tussenstand. De puntenteling zit zo in elkaar dat de top tien spelers van elk toernooi 6-15 punten krijgen. Ook deelname wordt al beloond met 5 punten! 

Vrijdag staat het volgende online toernooi op de planning (om 19:00). Op de zotte zchaak zondag wordt er weer een variant van het spelletje gespeeld. Het gerucht gaat dat uwer jeugdleider, ondanks zijn jarenlange schaakervaring, een aantal stukken nog niet goed weet te plaatsen in de beginstelling.. Veel online schaakplezier!

Laad meer