Afgelopen week is de tweede ronde van Het Open Online Roosendaals Bekertoernooi gespeeld. Dat betekent dat de eerste afvallers bekend zijn, zij die in de herkansing hun match verloren, liggen er nu definitief uit. We gaan ditmaal eens langs de herkansers.

Herkansers
Henk de Heer - Henk Alberts
We beginnen met de match waarbij Henk zal winnen, maar welke? De Heer of Alberts, dat bleek spannend te worden.
In de eerste partij had Henk Alberts, op LiChess bekend onder de naam HorsePower67, zijn paarden wat buitenspel gezet terwijl Henk de Heer, FjodorM, met zijn paarden richting de koning van zwart ging. Dat bleek de juiste paardenkracht te zijn.

In de tweede partij was opnieuw wit die goed voor de aanval koos. Ditmaal niet gesterkt door de paarden, maar een enorm sterke loper op a1-h8 diagonaal die zijn kracht kon bewijzen toen wit op de zevende rij binnenkwam.

Dat betekent 1-1, dus een beslissingspartij was nodig. Henk en Henk hebben gekozen om met het originele speeltempo te spelen (dat is toch makkelijker).
Dit werd een korte partij, er werd helaas een stuk weggeblunderd. Zonde, want de partij ging gelijk op zoals hieronder te zien.


Berend Ruben - Joshua Prevoo
Een interessante match, Berend had het in de eerste ronde Jordy Schouten lastig gemaakt terwijl Joshua altijd boven zich kan uitstijgen. Berend heeft op LiChess een rating van zo'n 2200, dus Joshua moet wel goede huize komen. De eerste partij was dan ook direct goed te noemen voor hem, hoewel Berend het kon afmaken door de zevende rij in te nemen. Toen dat verzaakt werd, was het een gelijke stelling en had Joshua het voordeel dat hij wit zou hebben in de tweede partij.

Berend had in de tweede partij echter al snel zijn structuur beter gemaakt, en mocht een pion winnen van Joshua. Die voorsprong gaf hij niet meer weg en hij wist dat keurig uit te spelen.

Ad Bruijns - Jan Versteegh
Ad en Jan hadden besloten om op Chess.com te spelen. U mag het gerust weten, dat is toch de mindere website van de de schaakwebsites. De eerste partij bleek een prooi voor Ad.

Dat de website zo zijn gebreken heeft bleek al snel, want Ad kreeg problemen in de tweede partij. In een razend spannende stelling ging er iets mis met de verbinding, waardoor de match 1-1 werd. 

De beslissingspartij werd gespeeld met ieder 5 minuten op de klok. Ook deze partij was spannend. Jan wist een kwaliteit te winnen, maar Ad ging taai over op de aanval. Die aanval sloeg door en onder tijdsdruk ging Jan ten onder.

Erik Ruben - Rob Hopman-Been
Ook Erik en Rob hadden op Chess.com gespeeld. De twee BSV'ers onder elkaar hadden voldoende aan twee partijen.
In de eerste partij ging een pion verloren voor Erik. Erik dacht nog even een pion terug te kunnen pakken, maar een penning op loper en dame zorgde voor verlies van een stuk.

In de tweede partij besloot Erik een stuk te offeren om een vrij pion te maken. Maar het stukoffer was wat te veel, de vrijpion had te weinig ondersteuning en Rob wist dat gevaar dan ook af te wenden en met een stuk meer was ook die partij een punt voor Rob.


Michel van Loo - Gianny Frijters
De laatste match die we bekijken is die tussen Michel van Loo en Gianny Frijters.
In de eerste partij stond zetten lang een zwart paard op h2. Maar wit kon dat paard er maar niet weg krijgen, want eenmaal het paard slaan, zou betekenen dat het sterke paard van wit in het centrum zou worden gewonnen. Toen dat gevaar echter verdween, werd het paard op h2 vergeten door zwart en was wit er als de kippen bij om de eerste partij naar zich toe te halen.

Wat er in de tweede partij gebeurde, kan geen pen beschrijven. Zwart won snel twee pionnen in de opening, maar vergat zijn dekking op f7. Wit ging op rooftocht, jaagde de koning het hele bord over, maar verzaakte mat te zetten. Mat in twee werd zelfs gemist. Zwart kreeg de kans om terug te slaan, tot een eeuwig schaak variant. Maar het lijkt een mouseslip te zijn die wit de partij zelfs kost.

De andere uitslagen waren:
Bram v.d. Berg wint van Eric v. Loon;
Jordy Schouten wint van Frank Lambregts;
Cees IJzermans wint van Arjan Drenthen;
Pim Eerens wint van Bert Hollander;
René v.d. Broek had een bye.

Vanavond wordt er weer ingedeeld voor de derde ronde.

 

De eerste editie van het Open Online Roosendaals Bekertoernooi is van start! Er kan nog altijd niet 'over-the-board' geschaakt worden in een toernooivorm, dus moet de toevlucht nog altijd online worden gezocht. 19 schakers hebben zich aangemeld. Een mooie verbetering ten opzichte van de interne variant en een prima opmaat voor een eventuele volgende editie.

In de eerste week zijn de wedstrijden normaal gesproken niet zo spannend, de bovenste helft van het veld, treft de onderste helft van het deelnemersveld. Maar er zijn altijd verrassingen denkbaar. 

Een altijd partijen in vogelvlucht: Bram van den Berg speelde tegen Henk de Heer. De eerste partij werd een vrij snelle remise.
De tweede partij daarentegen werd een spektakelstuk. Henk kwam goed uit de opening en wist met een mooi truc een kleine kwaliteit en het centrum te winnen. Maar de partij afmaken lukte niet, Bram kreeg een kans en pakte die met beide handen aan.

Cees IJzermans nam het op tegen Ad Bruijns, in die partijen kwam Ad eigenlijk nooit echt aan de beurt. Cees nam het initiatief en maakte het tweemaal keurig af.

Dan zijn er nog partijen waar spelers liever alleen de uitslag van willen laten weten, zoals Erik Ruben die van Pim Eerens verloor met een tweetal partijen die niet om aan te gluren zijn.
Berend Ruben daarentegen maakte het Jordy Schouten knap lastig in een van de twee partijen.

Maar ook Jordy wist dus weg te komen van een nederlaag. De andere partij ging soepeler naar Jordy.

Andere uitslagen waren:
Eric van Loon wint van Henk Alberts;
Frank Lambregts wint van Joshua Prevoo;
René v.d. Broek wint van Michel van Loo
Arjan Drenthen wint van Jan Versteegh (reglementair)
Rob Hopman-Beens en Gianny Frijters verliezen allebei, reglementair. Zij hebben beiden niets van zich laten horen.

Bert Hollander had de eerste week een bye, die mag het tijdens de tweede week opnemen tegen Pim Eerens. Ook meteen een hele opgave als eerste match.

In het volgende verslag komen de partijen van de andere deelnemers naar voren.

We gaan door! Een nieuwe, uitgebreidere editie van het bekertoernooi van december en januari! Ditmaal is het open voor iedereen. Onze eigen leden, inclusief jeugdleden, maar ook iedereen die lid is van een andere vereniging.

Vanaf 1 maart 2021, gaat het schaakgeweld weer los en gaan we opzoek naar de bekerkampioen van Roosendaal en ver daar buiten! De systematiek is hetzelfde, 1 match per week, wanneer je 2 matches hebt verloren lig je er uit, een match bestaat uit 2 partijen. Winnaars spelen tegen de winnaars, verliezers tegen verliezers, enzovoort. U kent het wel.

Het toernooi heeft een eigen website, namelijk https://hetopenonlineroosendaalsbekertoernooi.nl Daar kun je het reglement nog eens helemaal lezen en je meldt jezelf daar ook aan! Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om je e-mailadres bijvoorbeeld verborgen te houden voor de rest van de deelnemers (behalve je tegenstander). Aanmelden kan tot en met 1 maart 18.00 uur

Het is deze editie ook toegestaan ook een bye op te nemen (dit betekent wel een verliesmatch achter je naam).

Directe links zijn dit voor het reglement en dit voor het aanmeldformulier.

Wil je online een toernooi schaken, maar weet je niet wanneer er een toernooi begint? De internationale schaakbond, FIDE, helpt je een handje door het organiseren van zo'n 1500 online toernooien op verschillende platforms in de periode van 18 mei tot 16 juni. 720 uur aan toernooien aan een stuk door (wees gerust, je hoeft niet zoveel uur wakker te blijven)! De toernooien hebben verschillende speeltempo's dus er is voor ieder wat wils.

Uiteraard zijn er prijzen te winnen, en om daar kans op te maken hoef je nog geen eens de beste te zijn; Er worden minstens 1500 prijzen verloot onder de deelnemers aan de toernooien. Neem voor alle details eens een kijkje op https://checkmatecoronavirus.com/ daar kun je zelfs een heel blokkenschema vinden van de toernooien.

Logischerwijs zijn de reguliere Nederlandse Kampioenschappen uitgesteld of afgelast. Maar met de moderne techniek zijn er toch mogelijkheden! Het NK ABC wordt online gehouden op Chess.com, en een van onze leden, Marieke van Essen, mag daar aan mee doen op 1 mei. Het is onder meer live te volgen via een Twitch-stream van de schaakbond met als commentator Stefan Kuipers. Een week later, op 9 en 10 mei, volgt een NK waar open inschrijving voor geldt, namelijk het NK Bullet (1+0) dat georganiseerd wordt SG KiNG in samenwerking met de KNSB en LBV. Alle informatie daarover kun je dan weer vinden via deze link.

Vind je Nederlandse Kampioenschappen maar niks, dan kun je ook meteen doorgaan naar het Europees Kampioenschap. Informatie daarover kun je via de KNSB terugvinden.

Het aantal deelnemers neemt een klein beetje af, maar blijf vooral lekker online toernooien spelen! Ik zie aan de partijen van de enthousiastelingen dat het schaakniveau goed vooruit gaat en dat er ook nieuwe openingstechnieken gebruikt worden. Ga zo door!

Zondag (de zogenaamde 'Zotte Zchaak Zondag') staat er chess960 op het programma. De stukken op de eerste en achtste rij zijn in de beginpositie door elkaar gehusseld. Tip: rokeren kan nog steeds, als er maar geen stukken tussen je koning en toren staan.

Op de zondagochtenden(11:00) en woensdagavonden(19:00) kun je nu ook een online les volgen via discord. Stuur even een berichtje als je wilt meedoen, maar nog niet weet hoe dit moet.

De tussenstand na 13 toernooien (de tabel is wat ingekort, anders valt hij wegens de grootte buiten de pagina):

Laad meer