Sliedrecht Uit. Als je de geschiedenis erop naslaat, weet je zeker dat je naar Sliedrecht moet rijden. Alle seizoenen dat Sliedrecht bij Het Tweede in de poule zat, was de onderlinge match een uitwedstrijd voor ons. Er werd vaak gewonnen, tot vorig seizoen. Toen werd er verloren. De magie van Sliedrecht Uit was uitgewerkt, dit seizoen mochten we ze dus thuis ontvangen. Het resultaat kent u, maar het verloop leest u pas hieronder.


Spanning alom in de speelzaal, het vlaggenschip van De Pion kon kampioen worden (en deed dat ook subliem, zie het verslag) en wij moesten winnen om zeker te zijn van handhaving in de KNSB-competitie. Ook bij De Pion 3 ging het echt ergens om, dat was namelijk de derby tegen Bergen op Zoom. Morele support was dus zeker welkom, nog meer aangezien ook Sliedrecht met meer dan alleen spelers op kwam dagen. Enorm leuk dus dat er een heel aantal van onze leden (maar ook niet-leden) kwamen kijken, that’s the spirit! Maar wat zagen ze daar? Een vroege voorsprong bij Het Tweede.

Paul speelde op zijn favoriete bord dit seizoen, het zesde bord. Niet alleen speelde hij onze laatste wedstrijd van het seizoen, hij speelde tevens zijn laatste competitieve wedstrijd voor De Pion. Hij heeft helaas een wilg gevonden om de stukken aan op te hangen. Hopelijk heeft hij ze er niet al te vast aan opgehangen, want dat hij nog altijd kan schaken heeft hij dit seizoen meermaals bewezen. Dit laatste potje was er in ieder geval een om mooi mee af te sluiten. Zijn tegenstander, Andrew Mensing (1863), gebruikte veel tijd en daar werden geen sterke zetten mee gevonden. Paul rondde het dan ook snel winnend af (saillant detail: zijn tegenstander wilde niet opgeven en besloot zijn tijd te laten aflopen). Kijk maar eens:

Bedankt Paul en tot ooit!

Nog een snelle overwinning viel er op het laagste bord. Enigszins gehaast vanwege niet meewerkende bussen, zette uw verslaggever al vroeg in de partij een paard midden in het bord. Ondersteund met een pion op f4 bleef het daar enige tijd staan, totdat zijn tegenstander, William Gijsen (1734), besloot het eraf te slaan en via die weg een pion voor te komen. Sterker had geweest om de bewuste pion nog te winnen als hij op f4 stond. Nu konden mijn stukken allemaal actief worden. Toen William vervolgens naar achter ging spelen, wist de schrijver dezes dit prima af te ronden:

Eindelijk eens gewonnen in de KNSB-competitie!

Carlo viel vorig seizoen in tegen Sliedrecht en speelde toen tegen Jorik Klein (1868). De teamcaptain had het voorgevoel dat Carlo liever niet opnieuw tegen Jorik wilde spelen, dus werd Carlo wat hoger geposteerd, op het vijfde bord. En wat wil? Jorik – Carlo was één van de acht partijen. Sliedrecht had twee invallers nodig en dus was de opstelling van Sliedrecht wat verschoven. Jorik was in de KNSB-competitie flink op dreef met 4,5 uit 5. Het is dan wel fijn dat je voortreffelijk uit de opening komt, maar Carlo verzilverde zijn openingsvoordeel niet goed genoeg waardoor een remisestelling overbleef. Gezien de stand en de andere borden werd er door Carlo vlug remise aangeboden en dat werd aangenomen. Oordeelt u zelf:

Volgend seizoen gaan we meer winnen Carlo!

De volgende uitslag was een minder positieve helaas. Benny, toch min of meer de kopman van Het Tweede (50% score tegen gemiddeld 2100 tegenstand! En hij is de enige die alle rondes heeft gespeeld.), speelde weer op het tweede bord. Net als vorige ronde had de teamcaptain namelijk een verrassing op het eerste bord. Benny trof daar Niels Mijnster (2010). Benny verbruikte veel tijd, maar kwam wel goed te staan. Toen de rook was opgetrokken, was er een open stelling waarbij Benny een loper had en Niels een paard. In het voordeel van Benny, zou je zeggen. Ware het niet dat de koning van Benny ook makkelijk toegankelijk was voor Niels. Daar wist hij dan ook gretig gebruik van te maken. In de hoop een soort van vesting op te bouwen, gaf Benny een kwaliteit, maar dat mocht niet baten. Desondanks, een prima seizoen gedraaid Benny!

Voor het begin van deze ronde, was Ngo Hin Cheng ook alle rondes aanwezig achter een bord en deed dat ook niet onverdienstelijk. Vandaag was hij echter wat ziekjes en dus werd Erik van Elven, die reserve stond, toch maar achter een bord gedwongen. De stukken van Erik bleven eerst wat achterin staan. Alsof ze ook ziek waren, maar dat was schijn. Tobias Dekker (1982) mocht een paar uur wat rondspelen op het bord. Dat duurde Erik echter wat te lang en liet vervolgens het beest los op de f-lijn. Twee torens, een dame, een paard, een loper van alles heeft er op een halfopen f-lijn gestaan. En dat was ruim voldoende om de koningsstelling van Tobias aan te tasten. Nadat Tobias ook nog eens zijn koning op de f-lijn plaatste, was de buit snel binnen:

Klasse gedaan Erik!

3½ - 1½. 1 bordpunt nog en we kunnen de champagne ontkurken. Drie borden nog te gaan. Worden het drie remises of misschien zelfs wel een winstpartij op een van de borden? Onze toekomstige Zweed speelde ook zijn laatste competitieve partij voor De Pion 2, over twee jaar zal Joris vast en zeker Het Tweede ontgroeid zijn (figuurlijk dan). Joris kende een goede start van het seizoen, zo goed dat de teamcaptain Joris steeds wat hoger durfde te plaatsen, maar hij kreeg een lange rokade achter zijn naam op de uitslagenpagina’s. De laatste ronde mocht dus maar weer eens winnen, toch? Hij trof een invaller op het zevende bord. Adrian Mensing (1886) had éénmaal eerder meegespeeld en verloren. Joris ging er dus maar eens goed voor zitten om de invaller nogmaals een nul te bezorgen. Het bleef echter rustig op het bord. Zo rustig dat Joris enkele malen remise aanbood, maar dat werd op advies van de teamcaptain van Sliedrecht afgewezen. Wij stonden ook voor natuurlijk. Het werd pas interessant toen twee torens voor een dame geruild werden. Samenwerking van de stukken werd nog crucialer. Dat ging echter mis bij Joris, Adrian wist met handige paardzetten een matnet te vormen waar Joris niet uit kon ontkomen.

De partij hierboven is helaas niet compleet, doordat het notatievelletje van Joris als bestellijst is gebruikt in de avond maar tot hier is het illustratief genoeg.

Spannend dit, gaan we de vierenhalf punt wel halen? Die vraag komt op als we de partij van René gaan bespreken, want daar ging het opeens mis. René zat de hele partij goed te spelen, maar vergat een aantal keer de echt goede zetten te spelen. Wikkelde vervolgens af naar een beter eindspel, maar deed dat niet op de beste manier. Zo brokkelde het goede spel van René tegen Robert van Rekom (1981) langzaam maar zeker af. Op zet 39 werd helaas pijnlijk geïllustreerd. Er werd naar achter geschaakt in plaats van naar voren en toen ging het definitief mis:

Helaas, helaas. Maar niet getreurd René, je hebt dit seizoen prima zitten spelen. Met als kers op de taart natuurlijk die winstpartij van vorige ronde. Die zullen we niet zomaar vergeten!

Last but not least, man of the match: Ted van Eck (niet voor niks heeft Ted precies een rating van 1899...). De teamcaptain had hem al een aantal weken voor de ronde gevraagd of hij kon spelen en zoja of hij op het eerste bord wilde plaatsnemen. Volmondig ja was het antwoord. De echte topspelers ontbraken bij Sliedrecht, maar de tegenstander van Ted mocht niet onderschat worden natuurlijk. Wim Pool (2016) had vorig seizoen nog een remise gescoord tegen onze kopman. En dit seizoen leek Wim ook hard op weg voornamelijk remises te spelen. En aan remise hadden we niet genoeg. Ted moest winnen. Enigszins onverwacht kon Ted een kwaliteit winnen waar Wim weinig compensatie voor had, alhoewel hij wel druk had op de koningsstelling van Ted. Ted besloot even later die kwaliteit weer te geven, in ruil voor een pion en een theoretisch gewonnen eindspel. Het eindspel werd rekenwerk en Ted kan gelukkig rekenen. Toen Ted gewonnen had, konden we onze handhaving gaan vieren!

Komend seizoen zullen we weer gaan vechten om handhaving, in welke samenstelling is alleen nog de vraag. Wilt u nou onderdeel uit gaan maken van dit geweldige team en bent u ook nog eens lid van onze vereniging, vul dan vlug de naar u toegezonden vragenlijst in!

Eindstand Klasse 3F

Log in om een reactie te geven op dit artikel.