Dit seizoen is de Pion 4 flink uitgebreid, met 13 spelers zal het af en toe best druk zijn op het reservebankje.
De eerste ronde mochten we tegen het uit de 2e klasse gedegradeerde team, iets waar een vorig seizoen een klein katertje aan over hebben gehouden. Ditmaal was het de Vughtse Toren 2.

Een goede voorbereiding kan wonderen doen, maar vanwege een foutje bij het 'allen beantwoorden' kwam bij de meeste spelers de teamopstelling pas laat aan. Desondanks was de delegatie uit Roosendaal en Belgié op tijd bij de Mac. Op naar het pitoreske Vught.
Ruim op tijd was het complete team bij café van Berkel, zeker een aangename verrassing, aangezien we als schakers vaak aan de late kant zijn.


De laatste keer dat we een team uit Vught tegenkwamen in de derde klasse was het seizoen 2014-2015, destijds in een oostelijke poule. Dit was blijkbaar ook het laatste seizoen van de Vughtse Toren 3. Hun tweede team heeft zich in het volgende seizoen weten te handhaven, maar is in 2017 toch gedegradeerd.
In het competitiearchief is geen ontmoeting tussen de laagste teams te vinden, dus 7 oktober werd een primeur.

5 over één ging de wedstrijd van start. excuses kwamen voor de late aanvang, maar ach, ik ben eigenlijk niet gewend dat ze vroeger beginnen. Nieuw dit seizoen is het tempo, 40 zetten in 90 minuten en daarna 30 minuten extra bedenktijd. Bij elke zet vanaf de start krijgt elk der spelers 30 seconden extra bedenktijd. Hoewel 'nieuw', bij de Pion kennen we dit tempo uiteraard van de KNSB-competitie en de interne, dus wel zo gemakelijk dat we het 'oude tempo' mogen vergeten.

Na een paar uur zwoegen kwam de eerste beslissing op bord 3. Nieuwkomer Ovi stond al lange tijd gewonnen en maakte de partij af. 1-0. De partij naast hem ging ook de eindfase in. Ferdin kwam positioneel iets minder uit de opening en werd langzaam weggespeeld.
Daarna kwamen de onderste borden in hun eindfase. Op bord 8 wist Marieke stuk na stuk op te halen en daarmee won ze haar eerste partij als vast teamlid in de zaterdagcompetitie. Theo had een partij waarbij zwart nauwelijks problemen kreeg te verwerken en een koningsaanval sloeg uiteindelijk door.

Met een tussenstand 3-1 zag het er lange tijd rooskleurig uit. Als ik echter naar mijn eigen partij keek, was op bord 7 een verliespuntje nagenoeg zeker. Marie had minimaal een gelijkwaardige stelling, maar een loper gooide roet in het eten.

Het eerste matchpunt werd na 3 uur spelen geleverd door Anthony, maar de nog spelende borden zagen er niet te best uit. Niet veel later ging bord 7 inderdaad onderuit. Bas was nog bezig in een onduidelijke stelling. Twee torens tegen paard en toren. Bas had ter compensatie van de kwaliteit wel een pionnetje extra. Torens werden afgeruild. Uiteindelijk gingen de witte pionnen verloren en werd remise overeengekomen.

Ik heb zelf weinig van andere partijen meegekregen, dus aanvullingen zijn welkom!

De Vughtse Toren 2

De Pion 4

 
Sterkenburg van, H.M. (Harry) 1638 Mitran , M. (Marie) 1614 1 - 0
Loman , P.L. (Peter) 1599 Graag de, F.J. (Ferdin) 1479 1 - 0
Ouden den, B. (Bouwe) 1418 Mitran , O. (Ovi) 1538 0 - 1
Vall v.d., J. (Jacques) 1400 Snijders , B. (Bas) 1411 ½ - ½
Stehmann , J.J.F. (Jos) 1306 Snijders , A. (Anthony) 1412 0 - 1
Ploem , H.J.E. (Hans) 1028 Potjes , T.A.A. (Theo) 1363 0 - 1
Donders , F.L.L. (Frank) 1035 Heijnen , P.A.C. (Patrick) 1286 1 - 0
Koot , S. (Steve) 800 Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1139 0 - 1

 

Bij de andere teams kwam de verrassing uit Tilburg. Stukkenjagers 7 wint van Stukkenjagers 6.
Nuenen 2 wint en de winnaar met de grootste cijfers is het andere clubje in Roosendaal.

 

Log in om een reactie te geven op dit artikel.