De Pion 4 speelt in de 6e/7e klasse van de KNSB

1  Ferdin de Graag
2  Bas Snijders
3  Anthony Snijders
4  Marieke van Essen
5  Theo Potjes
6  Ab Witkamp
7  Patrick Heijnen (TL)
8  Ger IJzermans


Na de eerste ronde gewonnen te hebben moest het vierde deze ronde 'uit' tegen RSG.
Qua spelers veel bekende gezichten, aan RSG-zijde 8 oud-pionezen, dat overigens louter toeval

De partijen verliepen snel, jeugdige overmoed van Pion-kant? Er werden op bijna alle borden flink stukken weggegeven. Beter is het om het op de jarenlange ervaring en een groot verschil in ratingpunten van de schaakgenoten te houden. Partijanalyses hebben voor deze ronde weinig nut.

De partij op bord 8 is het meest benoemenswaardig. Vooraf had Pieter aangegeven graag tegen Ger te spelen en deze partij werd ook gespeeld. De partij ging gelijk op en Ger was het zuinigst op zijn stukken. Hiermee werd het enige bordpunt binnengesleept.

RSG 1

De Pion 4

  
Naalden, M. (Marc) 1798 Snijders, A. (Anthony) 1441 z-w 1 - 0
Schumacher, A. (Arco) 1719 Snijders, B. (Bas) 1431 w-z 1 - 0
Laar van de, A.J.M. (André) 1636 Heijnen, P.A.C. (Patrick) 1314 z-w 1 - 0
Kloosterboer, N.C.W. (Nico) 1627 Gentevoort van, X. (Xandar) 1068 w-z 1 - 0
Rockx, F.M.M.M. (Frank) 1552 Prevoo, J. (Joshua) 1522 z-w 1 - 0
Ravestein, H. (Hans) 1535 Peeters, P. (Patrick) 1217 w-z 1 - 0
Cartens, U.L.M. (Ben) 1442 Rooij de, N. (Nico) 0 z-w 1 - 0
Nijs de, P.G.A.M. (Pieter) 1179 IJzermans, G.A.M. (Ger) 1254 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating:1561Gemiddelde Rating:1321 7-1

 

De eerste vooruitzichten voor het compleet krijgen van alle teams zijn voor de volgende ronde iets positiever. Op 14 december spelen we thuis tegen de Drie Torens 3.

Er zijn dit jaar vele jubilerende verenigingen, op zich niet moeilijk, want je mag iedere 5 jaar een lustrum vieren. De Pion bestaat dit jaar 90 jaar en de jubileumcommissie zal dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Opgericht in 1944 bestaat de Raadsheer dit jaar 75 jaar en omdat dit uiteraard een nog iets ‘ronder’ jaar is, is daar al een startborrel geweest.

De Raadsheer 3 nam op bord 1 een bijzondere speler mee. Rico is oud-pion-lid. Bij de Pion 4 lag deze ronde de nadruk bij het inzetten van jeugdspelers en daarmee had de raadsheer binnen hun team een speler die meer piongeschiedenis heeft meegemaakt dan de meeste pion-4-spelers.

Over mijn eigen partij kan ik vrij kort zijn, e4 was de beginzet. Vrijwel meteen daarna vroeg ik mezelf af waarom ik een d-pion in me handen had. Na een poosje doorspelen won ik een pion, maar remiseaanbod werd afgeslagen, terecht.

Op bord 5 en 6 verloren oudgedienden hun partij, hetgeen goedgemaakt werd door Bas en Anthony. Op bord 8 was een tactisch remiseaanbod afgeslagen en achteraf was dit gunstig. Joshua won.

Op bord 7 maakte Jesper zijn debuut eveneens spelend tegen een jeugdspeler. Wit wist een dubbelpion op het bord te houden en de voorste dreigde de promoveren. Het voorkomen van promotie ging ten koste van een toren en de partij werd prima uitgetikt.

Inmiddels had de tegenstander van Marieke een koning over, remise was op zich al voldoende voor de overwinning, maar patvalletjes werden voorkomen.

Ferdin kwam slechter weg. Rico had een mooi schaakje, waardoor de stelling onderuit ging.

De Pion 4

De Raadsheer 3

  
Graag de, F.J. (Ferdin) 1532 Gomis , R.B. (Rico) 1584 z-w 0 - 1
Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1530 Mertens , R. (Rick) 1095 w-z 1 - 0
Snijders , A. (Anthony) 1444 Schraets , M. (Mark) 1372 z-w 1 - 0
Snijders , B. (Bas) 1429 Hoogen van den, A. (Arno) 1014 w-z 1 - 0
Heijnen , P.A.C. (Patrick) 1305 Roos , P. (Pascal) 1344 z-w 0 - 1
Potjes , T.A.A. (Theo) 1353 Han , N. (Naomi) 1323 w-z 0 - 1
Prevoo , J. (Joshua) 0 Krijnen , H. (Herman) 1182 z-w 1 - 0
Fidder , J.P.M. (Jesper) 0 Elst , T. (Tygo) 0 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1432Gemiddelde Rating:1273 5-3

Het was gisteren allemaal te doen in de Höllekes in Steensel. Dat ligt in de Kempen. In het begin van de 19de eeuw werden de dorpen rondom Steensel onveilig gemaakt door de bende van Steensel, die vooral uit afgedankte soldaten bestond. Ze pleegden gewelddadige inbraken in alle nachten, zoals de bendeleden zelf in hun eigen lied brutaal zongen. De plaatselijke bevolking en ook de politie kenden de bendeleden. Toch kon de bende van Steensel gedurende acht jaar ongestoord de gewelddadige inbraken plegen. Volgens het verhaal reed de leider op een paard met verkeerd onderslagen hoefijzers, om eventuele achtervolgers te misleiden. Uiteindelijk werd de bende toch opgepakt, waarna de schout in Eersel, op 25 november 1804 een kar Eindhoven binnenreed met daarop alle bendeleden. Na een berechting in Den Bosch werden een deel van de bende op 10 mei 1805 opgehangen. Een ander deel werd gegeseld, gebrandmerkt en tot tuchthuisstraf veroordeeld. Oppassen dus in Steensel….

In de weken voorafgaand aan de match tegen De Kemppion 1 ging er heel wat vooraf. De beschikbaarheid van de bemanning en de reserves van De Pion 4 was minimaal, waardoor het afblazen van de match zelfs even aan de orde was. Het was uiteindelijk noodzakelijk om twee partijen vooruit te spelen. Daartoe gaven Patrick Heijnen en Ab Witkamp als een soort van verkenner op dinsdagavond in Steensel acte de présence. Ad Bruijns offerde overigens zijn vrije tijd op door de rol van chauffeur op zich te nemen. Bedankt Ad!

Dan de match zelf. Bij de vooruitgespeelde partijen kwam Patrick Heijnen met wit op bord 1 tegen Wilbert Rombauts niet verder dan een mooie remise en Ab Witkamp verloor met zwart op bord 2 door een foutje in de opening van Piet Roos. Gisteren werd vervolgd met een achterstand. Marieke van Essen maakte op bord 3 met wit in 14 zetjes korte metten met TL Frank Rombouts. Bij zet 11 maakte Rombouts een grote fout. Hij speelde Pd4, dit paard kon Marieke ruilen om vervolgens met haar loper op e6 te slaan. Hij sloeg terug, met stukwinst voor Marieke en ondekbaar mat op g4 tot gevolg. Tussenstand: 1½ - 1½.

Theo Potjes speelde met wit op bord 7 tegen Rolf Westmijse. Theo kreeg veel ruimte. Na de lange rokade van Westmijse leidde dit tot een snelle opmars op links én tot een verkruimelde defensie van zwart. Uiteindelijk ging dit uiteraard fout voor Westmijse. Puntje voor Theo. De voorsprong is met 1½ - 2½ een feit! Op bord 8 speelde Joshua Prevoo met zwart tegen Theo Jacobs een rommelpartij. Beiden kwamen redelijk uit de opening, daarna over en weer veel slechte zetten. Jacobs stond dik gewonnen, maar wist daar niet zo goed raad mee en accepteerde het in opdracht aangeboden remiseaanbod van Joshua. Zelf speelde ik met zwart tegen Frans Rombouts. In een eindspel met gelijke lopers en een pion meer werd mijn remiseaanbod geaccepteerd. Tussenstand: 2½ - 3½.

Kimberley Oostvogels speelde met wit tegen Leendert Vriens. In het middenspel kwam er wat spanning op de stelling te staan, maar dat werd verholpen door het afruilen van stukken. Nadat alles zo’n beetje was afgeruild, werd remise overeen gekomen. Anthony Snijders speelde met zwart op bord 4 tegen Jan Gerritsen. Na een rustige opening stond het ongeveer gelijk. Door beide kemphanen werden over en weer foutjes gemaakt. Gerritsen als laatste, waardoor Anthony terug in de partij kon komen en de stelling weer min of meer gelijk was. Gerritsen bood remise aan en dat werd uiteraard geaccepteerd. Eindstand: 3½ - 4½.

Surf voor de individuele uitslagen naar de website van de KNSB. Mede namens de bemanning van De Pion 4 wens ik u nog een fijne zondag, prettige feestdagen, een goed uiteinde en alvast een gezond en sportief 2019.

Het externe schaakteam van de  Rooise Dam en Schaakverening bracht voor het eerst een bezoek aan Roosendaal. De pion 4 ontwijken was niet moeilijk afgelopen seizoenen, want in de NBSB-competitie speelde ze in een hogere klasse. Maar Het derde kwamen ze ook niet tegen, destijds mochten ze in het Oosten blijven.

De afstand van Sint-Oedenrode naar Roosendaal was dus een suk langer dan 'normaal'. Wat dat betreft jammer dat naburige provincies maar weinig extra teams inbrengen in de nieuwe klasses. Overigens bij de Pion zijn we wel grotere afstanden gewend. De dammers van RDS hebben 3 externe teams, de schakers helaas maar 1. Op zich een oneerlijke vergelijking, want voor het dammen zijn minder spelers per team nodig. Als ik zo op de site kijk zijn beide groepen ongeveer even groot. En eerlijk is eerlijk, als ik het zo zie hebben ze daar op een clubavond meer interne partijen dan wij. En dat ze daadwerkelijk kunnen schaken is gebleken.

Op bord 1 werd de stelling meteen op scherp gezet, in de openingsfase stond het bord barstensvol penningen. De andere partijen verliepen een stuk rustiger. 3 remises volgde.
Op bord 7 stond Theo er positioneel lang beter voor. Een mindere torenzet liet echter een paardvork toe. Op bord 5 werd een loper weggeblundert. Op de vorige zet was een pion vooruitgespeeld om de loper weg te spelen, maar vervolgens werd niet aan het plan gehouden.

Niet alle uitslagen verliepen volgens het verwachtingspatroon, of misschien toch wel. Op de eerste tafel bij binnenkomst zaten onze jongste en oudste externe speler te spelen. Joshua maakte in Goirle al een mooi debuut in de KNSB-zaterdgcompetitie en ook deze ronde wist hij een puntje te pakken, uiteindelijk het enige volledige bordpunt,

De Pion 4

RDS 1

  
Graag de, F.J. (Ferdin) 1539 Ham ten, J. (John) 1824 z-w 0 - 1
Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1521 Bax , M. (Martijn) 1788 w-z 0 - 1
Snijders , A. (Anthony) 1436 Laat de, B. (Bert) 1633 z-w ½ - ½
Snijders , B. (Bas) 1425 Verhagen , A.C. (Ad) 1526 w-z ½ - ½
Heijnen , P.A.C. (Patrick) 1300 Dekkers , R. () 1640 z-w 0 - 1
Oostvogels , K.J.M. (Kimberley) 1269 Willems , H. (Harry) 1565 w-z ½ - ½
Potjes , T.A.A. (Theo) 1354 Huisman , B.M. (Basten) 0 z-w 0 - 1
Prevoo , J. (Joshua) 0 Biggelaar v.d., J.C. (Jos) 1425 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1406Gemiddelde Rating:1629 2½-5½

 

Volgende ronde spelen we in Steensel tegen de Kemppion. Binnen dit team varieren de ratings met slechts 800 punten, dus wat we kunnen verwachten is moeilijk te zeggen. Zeker is wel, als we daar matchpunten pakken doen we weer mee in de bovenste helft van het klassement. Ennuh, dat zou ook wel eens fijn zijn. Als 'oude-derdeklasser' moet winst tegen een 'oude-tweedeklasser' niet onmogelijk zijn.

Drie torens tegen een pion, dat wordt een oneerlijke strijd. Tilburg werd het strijdtoneel voor een treffen in de dit jaar opgerichte 6e klasse. De locatie kijkt uit op een 19e-eeuws missiehuis en de buurman is een coffeeshop. Alsof dit niet voldoende is om hogere te raken is het denksportcentrum zelf nog eens vernoemd naar een figuur uit de Griekse Mythologie, Theseus.

De overschakeling van NBSB naar KSNB heeft flink wat gevolgen, bijvoorbeeld langere reistijden, de Pion 4 schaakt namelijk alle wedstrijden in Brabant!
We hoefde vandaag dus niet ver weg vandaag. Tegenstander was EGS 2, langere reistijd was er op zich wel, want op de A58 en de Tilburgseweg waren wegwerkzaamheden. Aangekomen in het pitoreske Hof van Holland alvast een geruststelling. De charmante gastvrouw heeft inmiddels de leeftijd van 93 jaar bereikt, maar voorziet nog steeds de schakers van een drankje.

De laatste ronde zit erop. 7 april mag bij de NBSB de geschiedenisboeken in als de laatste dag waarop de zaterdagcompetitie gespeeld werd. Volgend seizoen gaan de regionale competities na jaren voorbereiding ondergebracht worden bij de KNSB. Of dit voor ons veel veranderingen gaat meebrengen? We zullen uiteraard onze eigen competitieleider missen en hoeveel klassen er komen is ook nog niet zeker. Langs de andere kant, het is best leuk om Zeeuwse en Hollandse clubs te gaan ontdekken.

In de klasse 3a van de NBSB was de beslissing al in de vorige ronde gevallen. De Pion mocht tegen RSG, dat al kampioen was. Binnen ons eigen clubje waren 8 man opgetrommeld, sommige spelers waren verhindert. Zo viel deze datum bijvoorbeeld samen met het Belgisch Jeugdkampioenschap Schaken.

Laad meer